Σαν Ντιέγκο: Ο 19χρονος που επιτέθηκε σε συναγωγή «εμπνεύστηκε» από το μακελειό στο Κράιστσερτς

Σαν Ντιέγκο: Ο 19χρονος που επιτέθηκε σε συναγωγή «εμπνεύστηκε» από το μακελειό στο Κράιστσερτς

Ο Τζον Έρνεστ που σκότωσε μια γυναίκα και τραυματίσε τρια άτομα, είχε αναρτήσει «μανιφέστο» σε διαδικτυακό φόρουμ - Ερευνάται και για μια φωτιά σε τέμενος - Για έγκλημα μίσους μιλούν οι αρχές

san0dig
Ως «έγκλημα μίσους» αντιμετωπίζουν οι αρχές στο Σαν Ντιέγκο την επίθεση του 19χρονου Τζον Έρνεστ σε συναγωγή από την οποία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν.

Όπως μεταδίδει ο Guardian ο 19χρονος είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» στο διαδικτυκακό φόρουμ 8chan στο οποίο υποστήριζε ότι εμπνεύστηκε από το μακελειό σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλάνδίας.

Ο Έρνεστ μπήκε μέσα στη συναγωγή στην πόλη Πόγουει, 30χλμ. βόρεια του Σαν Ντιέγκο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, είπε ο σερίφης του Σαν Ντιέγκο, Μπιλ Γκορ, προσθέτοντας ότι στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι αναρτήσεις του 19χρονου στα social media.

Το κείμενο του Έρνεστ ήταν γεμάτο με αντισημιτικές και ρατσιστικές φράσεις και έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό που είχε αναρτήσει ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ.

Στο κείμενο ο Έρνεστ φέρεται να έγραφε ότι έμπνευση για τον ίδιο αποτέλεσε και η επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Στο ίδιο κείμενο ο Έρνεστ υποστηρίζει ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα τέμενος πριν από ένα μήνα.

Κλείσιμο
Ο Μπιλ Γκορ τόνισε ότι η αστυνομία και το FBI ερευνούν την «πιθανή εμπλοκή» του Έρνεστ σε ένα εμπρησμό της 24ης Μαρτίου του Ισλαμικού Κέντρου στο Εσκοντίντο, μια πόλη 24χλμ βόρεια από τη συναγωγή που συνέβη η χθεσινή επίθεση. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από τον εμπρησμό αυτό.

San Diego synagogue shooting suspect identified


Η επίθεση

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 19χρονος ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο τύπου AR με την επίθεση να σημειώνεται στις 11:20 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (τοπική ώρα).

Αφού πυροβόλησε, ο 19χρονος προσπάθησε να διαφύγει με έναν εκτός υπηρεσίας συνοριοφύλακα να πυροβολεί και να πετυχαίνει το όχημα διαφυγής του Έρνεστ.

Στη συνέχεια ο 19χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία για να ενημερώσει για την επίθεσή του και όταν ένας αστυνομικός τον εντόπισε «ο ύποπτος σταμάτησε, βγήκε από το αυτοκίνητό του με τα χέρια ψηλά και συνελήφθη».

Από τα πυρά του Έρνεστ έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε μια ηλικιωμένη ενώ σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται δύο άνδρες και μια έφηβη.

Τραμπ: Καταδικάζουμε το μίσος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τον "αντισημιτισμό" και το "μίσος" έπειτα από την επίθεση.

«Απόψε, η καρδιά της Αμερικής είναι με τα θύματα αυτής της φρικτής ένοπλης επίθεσης σε μια συναγωγή (...) Ολόκληρο το έθνος μας πενθεί και προσεύχεται για τους τραυματίες και στέκεται αλληλέγγυο στην εβραϊκή κοινότητα. Καταδικάζουμε έντονα τον αντισημιτισμό και το μίσος που πρέπει να ηττηθούν», δήλωσε σε μια δημόσια συνάντηση στο Γκριν Μπέι στο Ουισκόνσιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης