Πλημμύρες στη Νότια Αφρική - Στους 51 οι νεκροί

Πλημμύρες στη Νότια Αφρική - Στους 51 οι νεκροί

Περισσότεροι από 1.000 έχουν μείνει άστεγοι

floo012
Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων στη Νότια Αφρική, ενώ περισσότεροι από 1.000 έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την έκταση των ζημιών.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέχει ακατάπαυστα στις επαρχίες ΚουαΖούλου-Νατάλ και Ανατολικό Ακρωτήριο.

«Δυστυχώς, οι νεκροί ανέρχονται στους 51», ανακοίνωσε η υπουργός, αρμόδια για το ΚουαΖούλου-Νατάλ, Νομούσα Ντούμπε-Ενκούμπε. Ο προηγούμενος απολογισμός, το βράδυ της Τρίτης, έκανε λόγο για 33 νεκρούς.



Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Ραμαφόζα επισκέφθηκε την παραλιακή κοινότητα Αμανζιμτότι, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Ντέρμπαν, όπου τα νερά της πλημμύρας παρέσυραν και γκρέμισαν ολόκληρα σπίτια. «Πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στις λάσπες, βούτηξαν στα νερά για να σώσουν τα παιδιά τους, τους φίλους ή τους γείτονές τους», είπε, χαιρετίζοντας το θάρρος που επέδειξαν οι κάτοικοι. Εμφανίστηκε όμως ιδιαίτερα ανήσυχος επειδή οι βροχές συνεχίζονται στην επαρχία Φρι Στέιτ, στην κεντρική Νότια Αφρική.

«Η δύναμη της φύσης είναι τεράστια και αυτό συνδέεται εν μέρει με την κλιματική αλλαγή. Χτυπά όταν δεν το περιμένουμε», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι πολύ σύντομα θα διατεθούν μέσα για να στηριχθούν οι πληγέντες.

Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και οι αγωγοί ομβρίων υδάτων υπερχείλισαν. Στις ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο κινητοποιήθηκε ο στρατός για να βοηθήσει τους διασώστες. Έχουν στηθεί κέντρα φιλοξενίας για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους, ορισμένοι εκ των οποίων προσπαθούσαν σήμερα να βρουν μέσα στις λάσπες όσα υπάρχοντά τους σώθηκαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης