Οι βομβιστές της Σρι Λάνκα ήταν μορφωμένοι στη Δύση και οικονομικά ανεξάρτητοι - Παγκόσμια ανησυχία

Οι βομβιστές της Σρι Λάνκα ήταν μορφωμένοι στη Δύση και οικονομικά ανεξάρτητοι - Παγκόσμια ανησυχία

Πτυχία Νομικής και μεταπτυχιακά είχαν οι τρομοκράτες, που προέρχονταν από την μεσαία ή ανώτερη τάξη και είχαν σπουδάσει ή ζήσει στο εξωτερικό - 359 οι νεκροί, πάνω από 500 οι τραυματίες

sri-lanka-bombers
Μορφωμένοι, ακόμα και με μεταπτυχιακά, αλλά και οικονομικά ανεξάρτητοι ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν τις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, ανήμερα το Πάσχα.

Το γεγονός προκαλεί παγκόσμια ανησυχία καθώς πλέον το μοτίβο του «φτωχού και απελπισμένου νέου που δεν έχει μέλλον» και αποφασίζει να ενταχθεί σε τρομοκρατική ομάδα ή τον οποίο παρασύρει εύκολα μια τρομοκρατική ομάδα, φαίνεται πως καταρρίπτεται και μάλιστα στην περίπτωση μιας ιδιαίτερα ειδεχθούς τρομοκρατικής επίθεσεις με πάρα πολλά θύματα.

Τουλάχιστον ο ένας από τους εννιά τρομοκράτες, οκτώ άντρες και μία γυναίκα, που συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση, είχε σπουδάσει στην Βρετανία και είχε κάνει το μεταπτυχιακό του στην Αυστραλία.

«Πιστεύουμε ότι ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην Αυστραλία, προτού επιστρέψει στην Σρι Λάνκα και εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα», δήλωσε ο Ruwan Wijewardene, υπουργός Άμυνας της χώρας, κατά την ενημέρωσή του στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι πολλοί από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχαν επαφές μέσω διαδικτύου με διεθνείς ομάδες, ότι είχαν ζήσει ή είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό. «Στην ομάδα αυτή των βομβιστών αυτοκτονίας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν καλά μορφωμένοι και προέρχονταν από την μεσαία ή την ανώτερη τάξη, άρα ήταν οικονομικά σχετικά ανεξάρτητοι και οι οικογένειές τους ήταν σχετικά σταθερές οικονομικά, κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό στοιχείο σε όλο αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Κάποιοι από αυτούς έχουν σπουδάσει σε πολλές άλλες χώρες, είχαν πτυχία, ακόμα και Νομικής, ήταν πολύ καλά μορφωμένοι άνθρωποι», είπε ακόμα.

Κλείσιμο
Σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό στη Σρι Λάνκα έφτασε τους 359, ενώ περίπου 500 είναι οι τραυματίες.

Συνολικά 58 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι, αλλά η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πιστεύει ότι «πολλοί» βρίσκονται ακόμα ελεύθεροι και είναι οπλισμένοι. Οι αρχές μέχρι στιγμής έχουν συνδέσει απευθείας με την επίθεση ακόμα εννιά άτομα, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.


Η οικoγένεια βομβιστών αυτοκτονίας

Μεταξύ των βομβιστών μάλιστα είναι και δύο αδέρφια. Πρόκειται για δύο αδέρφια, Μουσουλμάνους από την Σρι Λάνκα, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις αιματηρές επιθέσεις, σύμφωνα με πηγές της έρευνας που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα αδέρφια Ιλχάμ Ιμπραήμ και Ισχάφ, ηλικίας 20 και 30 ετών αντίστοιχα, προέρχονταν από εύπορη οικογένεια με τον πατέρα τους να ασχολείται με το εμπόριο μπαχαρικών.

Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται αστυνομικές πηγές, τα αδέρφια που έχασαν την ζωή τους όταν έγιναν καμικάζι αυτοκτονίας, είχαν οργανώσει έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης «National Thowheeth Jama'ath» (ΝΤJ), την οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα θεωρούν υπεύθυνη για την αιματοχυσία.

Το περασμένο Σάββατο, τα δύο αδέρφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο ξενοδοχείο «Cinnamon» και το «Shangri- La». Εκεί ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι ενώ περίμεναν στην ουρά του μπουφέ για το πρωινό.

Όταν οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο σπίτι του Ιλχάμ Ιμπραήμ, κατάλαβαν ότι και η σύζυγος του, Φατίμα, ήταν στο «κόλπο».
Μόλις είδε τους αστυνομικούς η Φατίμα ενεργοποίησε μία βόμβα με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο η ίδια και τα δύο παιδιά της, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας.


Βίντεο με τους δράστες στη δημοσιότητα

Βίντεο που απεικονίζουν τους δράστες πριν την ενεργοποίηση των βομβών, σε ξενοδοχεία ή εκκλησίες του Κολόμπο, δημοσιεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σε ένα από αυτά φαίνεται ο μετέπειτα βομβιστής να χαμογελά μπαίνοντας στο ασανσέρ του ξενοδοχείου όπου λίγο αργότερα σκόρπισε το θάνατο, ενώ σε άλλο φαίνεται ο βομβιστής με τα εκρηκτικά στην πλάτη, να χαϊδεύει στο κεφάλι ένα κοριτσάκι στο προαύλιο της εκκλησίας που λίγα λεπτά μετά, ανατίναξε!





Sri Lanka attacks: Police release footage, images of suspected suicide bombers
Sri Lanka attacks: Police release footage, images of suspected suicide bombers




Άλλο βίντεο εξάλλου εικάζεται πως δείχνει τους έξι από τους βομβιστές μαζί με τον καθοδηγητή τους, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του σχεδίου τους. Ο φερόμενος ως εμπνευστής της επίθεσης

islamic_state1



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης