Μακελειό στη Σρι Λάνκα: O βομβιστής-καμικάζι περίμενε στον μπουφέ του ξενοδοχείου για το πρωινό

Μακελειό στη Σρι Λάνκα: O βομβιστής-καμικάζι περίμενε στον μπουφέ του ξενοδοχείου για το πρωινό

Στόχος του τρομοκράτη ήταν να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα - Στον απόηχο της τραγωδίας με τους 290 νεκρούς έρχονται στο φως πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των δραστών στις οκτώ φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

sri_lanka_hotel_arthroos1
Είχε κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο «Cinnamon» του Κολόμπο δίνοντας ψεύτικη διεύθυνση και το όνομα «Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ». Χθες το πρωί, επισκέφθηκε το εστιατόριο του ξενοδοχείου για το πρωινό.

Ο χώρος του εστιατορίου ήταν γεμάτος οικογένειες, κυρίως αλλοδαπών. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Το αίμα έρεε σαν ποτάμι.

Ο άγνωστος άνδρας ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ο βομβιστής-καμικάζι είχε στόχο να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα μπορούσε, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o τρομοκράτης περίμενε υπομονετικά στην ουρά για το πρωινό στο πεντάστερο ξενοδοχείο και στη συνέχεια σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο σκοτώνοντας 35 αλλοδαπούς, ανάμεσά τους Βρετανοί και Αμερικανοί.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι, ο βομβιστής σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στις 8.30 π.μ το πρωί, (ώρα Σρι Λάνκα). Ήταν η σειρά του στο μπουφέ για να σερβιριστεί όταν ενεργοποίησε τα εκρηκτικά τα οποία ήταν κρυμμένα στην πλάτη του.


Κλείσιμο

Ο τρομοκράτης κρατούσε με το ένα χέρι το πιάτο και με το άλλο πάτησε το «κουμπί».

Το εστιατόριο «Taprobane» του ξενοδοχείου «Cinnamon» ήταν χθες γεμάτο, και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, το προτιμούν κυρίως οικογένειες.

Τίποτα δεν έμεινε όρθιο στο εστιατόριο, που ήταν γεμάτο οικογένειες. Εκτός από τον καμικάζι αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν 35 άτομα. Ένας από τους μάνατζερ του ξενοδοχείου που ήταν στην υποδοχή είναι επίσης ανάμεσα στους νεκρούς. Ο βομβιστής αφίχθη στο ξενοδοχείο το προηγούμενο βράδυ δηλώνοντας επιχειρηματίας που επισκέφθηκε το Κολόμπο για δουλειές.

Συνολικά 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και έχουν διακομιστεί στο National Hospital.




Στους 290 οι νεκροί από τις 8 εκρήξεις

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις οχτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

Λίγη ώρα αργότερα ένα στέλεχος των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα δήλωσε στο Associated Press ότι τις έξι εκρήξεις στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία πραγματοποίησαν επτά βομβιστές αυτοκτονίας.


nekroi12



Είχαν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις

Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση από τις 4 Απριλίου για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης «στις 4 Απριλιόυ, 14 ημέρες πριν τις επιθέσεις, είχαμε λάβει σχετική ενημέρωση» αν και νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας,, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, είχε υποστηρίξει ότι η σχετική ενημέρωση ελήφθη στις 9 Απριλίου.

nekroi10


«Πρέπει να δούμε γιατί δεν πήραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα» είπε σε δημοσιογράφους ο Γουικρεμεσίνγκε καθώς οι αρχές ασφαλείας υπάγονται στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, με τους δύο πολιτικούς να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο Σιρισένα επιχείρησε να ανατρέψει τον Γουικρεμεσίνγκε.

Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σρι Λάνκα ανήρτησε στο Twitter δύο φωτογραφίες από το υπόμνημα με τις πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι πληροφορίες μιλούσαν για μια ισλαμιστική οργάνωση, την NTJ (National Thowheeth Jama'ath) η οποία σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.



Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις πολύνεκρες επιθέσεις με τις αρχές της Σρι Λάνκα να έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 24 υπόπτων από μια εξτρεμιστική ομάδα σε δύο τοποθεσίες μέσα και κοντά στην πρωτεύουσα Κολόμπο με εκπρόσωπο της αστυνομίας να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συλληφθέντων..

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 35 ξένοι πολίτες από Βρετανία, Ολλανδία, Κίνα, Πορτογαλία και ΗΠΑ με Ουάσινγκτον και Λονδίνο να έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοι των δύο χωρών. Η Ινδία επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ένας πορτογάλος πολίτης συγκαταλέγεται στα θύματα.

nekroi11
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης