ΗΠΑ: Δεν υπήρξε «συνεργασία» του Τραμπ με τους Ρώσους διαβεβαιώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Δεν υπήρξε «συνεργασία» του Τραμπ με τους Ρώσους διαβεβαιώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν διαπιστώθηκε πως ο πρόεδρος ή στελέχη του επιτελείου του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία ανέφερε ο Ουίλιαμ Μπαρ

mull3342-768x418
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ διαβεβαίωσε σήμερα ότι από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ δεν διαπιστώθηκε πως ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ ή στελέχη του επιτελείου του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Από την έρευνα «δεν διαπιστώθηκε ότι στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες ανάμειξής της στις εκλογές» επισήμανε ο Μπαρ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Καθώς είχε μόλις ξεκινήσει τη θητεία του επιδιώκοντας να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς ήλεγχαν (ήδη) εξονυχιστικά τη διαγωγή του προτού και αφότου ανέλαβε καθήκοντα αλλά και τη διαγωγή ορισμένων συνεργατών του» σημείωσε ο Ουίλιαμ Μπαρ, επιδιώκοντας να καθορίσει τη ρητορική σε μια ημέρα ορόσημο για την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ υπερασπίστηκε σήμερα με σθένος τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της δημοσιοποίησης της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Την ίδια ώρα, ακούγονταν ατέρμονες εικασίες στα ΜΜΕ σχετικά με την προσωπική ενοχή του προέδρου. Κι όμως, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε από την αρχή, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συνωμοσία» τόνισε ο Μπαρ, ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την έκθεση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης, σημεία της οποίας αναμένεται να σβηστούν από τον Μπαρ προκειμένου να προστατεύσει τις όποιες ευαίσθητες πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μια νέα πολιτική μάχη στο Κογκρέσο, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στοχεύει στην επανεκλογή του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Κλείσιμο
Λεπτά αφότου ο Ουίλιαμ Μπαρ ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε μια φωτογραφία του στο Twitter, ενώ τον περιέβαλλε ομίχλη, με τη φράση:

«Όχι συνωμοσία. Όχι παρακώλυση. Για τους μισάνθρωπους και τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς. Το παιχνίδι τελείωσε (GAME OVER)».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι προσωπικοί δικηγόροι του μεγιστάνα προέδρου «είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την τελική εκδοχή της έκθεσης (με τα σημεία που είχαν διαγραφεί) προτού η έκθεση δημοσιοποιηθεί», μια αποκάλυψη που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Δημοκρατικούς.

«Η ρωσική κυβέρνηση επιδίωξε να παρέμβει στην εκλογική μας διαδικασία, όμως χάρη στην ενδελεχή έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, τώρα γνωρίζουμε ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, που διέπραξαν αυτές τις δολοπλοκίες, δεν είχαν τη συνεργασία του προέδρου Τραμπ ή του επιτελείου του Τραμπ» τόνισε ο Ουίλιαμ Μπαρ.

Η έκθεση υπόσχεται να παράσχει νέες λεπτομέρειες για ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της έρευνας, μεταξύ αυτών το εύρος και τη φύση της αλληλεπίδρασης του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία και τις ενέργειες που ο Αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως έκανε για να καθυστερήσει την έρευνα, μεταξύ άλλων την απόλυση, το 2017, του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Ουίλιαμ Μπαρ, εξάλλου, αναφέρθηκε σε «10 περιστατικά» που τροφοδότησαν τις υποψίες περί παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πρόεδρος ήταν αγανακτισμένος κι εξοργισμένος, ειλικρινά πεπεισμένος ότι αυτή η έρευνα στρέφεται κατά της προεδρίας του».

«Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα» και ο «πρόεδρος δεν ενέργησε με στόχο να στερήσει από εκείνη έγγραφα και μαρτυρίες…» διαβεβαίωσε ο Μπαρ.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς γιατί ο Ρόμπερτ Μάλερ δεν προσεκλήθη στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπαρ απάντησε ότι από τον ειδικό εισαγγελέα απλά «ζητήθηκε… να μου παράσχει μια εμπιστευτική έκθεση. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω τη δική μου απάντηση σε αυτήν την έκθεση και την απόφασή μου, απόλυτα προαιρετική, να τη δημοσιοποιήσω, δεδομένου ότι αυτές οι εκθέσεις υποτίθεται δεν δημοσιοποιούνται».

«Αυτό είναι που μετράει. Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια ερευνών, χιλιάδες κλητεύσεις, εκατοντάδες εντάλματα και καταθέσεις μαρτύρων, ο ειδικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε τις προσπάθειες παράνομης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, όμως δεν διαπίστωσε ότι το επιτελείο του Τραμπ ή άλλοι Αμερικανοί συνωμότησαν σε αυτές τις προσπάθειες» είπε ο Ουίλιαμ Μπαρ.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ενδέχεται να βαθύνει το ήδη βαθύ ρήγμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ και των επικριτών τους Δημοκρατικών, που καλούνται να αποφασίσουν πόσο σκληρή στάση θα τηρήσουν, ενώ προετοιμάζουν τη διεξαγωγή ερευνών στο Κογκρέσο σε βάρος της διοίκησης Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί δεν κρύβουν την οργή τους, επειδή ο Μπαρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την έκθεση προτού τη διαβιβάσει στο Κογκρέσο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης