WikiFavelas: Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για τις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο

WikiFavelas: Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για τις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο

Θέτει στη διάθεση του κοινού τις "πολύ πλούσιες και πλήρεις γνώσεις των κατοίκων για τις παραγκουπόλεις τους" , ενώ πολλές από τις αναρτήσεις κάνουν οι ίδιοι

rio-favelas-ena
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των στρατιωτικών επεμβάσεων μέσα στις φαβέλες; Πώς οργανώνεται εκεί η οικονομία; Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια "WikiFavelas" τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα για να απαντά στις ερωτήσεις αυτές και σε πολλές άλλες που αφορούν τις φτωχές παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Ζανέιρο όπου κατοικεί ένας Καριόκα (Carioca) --έτσι αποκαλούνται οι κάτοικοι του Ρίο-- στους πέντε.

Αυτές οι "κοινότητες" όπως τις αποκαλούν στο Ρίο ντε Ζανέιρο σε μια πολιτικά ορθή γλώσσα, αποτελούν το αντικείμενο "πολύ αποσπασματικών γνώσεων" που προέρχονται από "διάφορους τομείς: γεωγραφία, ιστορία, ανθρωπολογία, μουσειολογία", εξηγεί στο AFP η Σόνια Φλερί, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Oswaldo Cruz (Fiocruz) και συντονίστρια του προγράμματος "WikiFavelas: Λεξικό των Φαβέλων της Μαριέλε Φράνκο".

Από τότε που αυτή άρχισε να δουλεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει στόχο να δώσει τον λόγο στους κατοίκους των παραγκουπόλεων, αισθάνθηκε "έναν μεγάλο πολιτιστικό αναβρασμό" μέσα στις γειτονιές αυτές, "μια τεράστια επιθυμία για την προάσπιση της μνήμης, των ντοκουμέντων των κατοίκων" που εκφράστηκαν μέσα σε κέντρα μελετών, σε μουσεία ή πολιτιστικές ομάδες.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα θέτει στη διάθεση του κοινού τις "πολύ πλούσιες και πλήρεις γνώσεις των κατοίκων για τις παραγκουπόλεις τους" και σε ανταπόδοση θα προσφέρει σε αυτούς τους τελευταίους περιεχόμενα προερχόμενα από έρευνες ακαδημαϊκών.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση wikifavelas.com.br, δεκάδες συνεργάτες συμβάλλουν. Πολλές καταγραφές προέρχονται από τους κατοίκους των παραγκουπόλεων, από τις οποίες μια καταγραφή ανήκει στη Μαριέλε Φράνκο, τη μαύρη σύμβουλο του Ρίο που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2018 σε ηλικία 38 ετών. Πρόκειται για τη διατριβή του Master αυτής της ακτιβίστριας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για τα αστυνομικά προγράμματα ειρήνευσης μέσα στις φαβέλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 10 Απριλίου, οι διοργανωτές συγκέντρωσαν 150 άρθρα με ορισμούς, αναλύσεις, αναφορές για τις δημόσιες πολιτικές, τις πολιτιστικές δραστηριότητες και για την ιστορία των παραγκουπόλεων του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Κλείσιμο
Συνδεδεμένες στενά με την καρδιά της "υπέροχης Πόλης", οι φαβέλες, όπου ζουν μη προνομιούχοι πληθυσμοί μέσα σε ένα περιβάλλον και κατάλυμα συχνά επισφαλές, παραμένουν θολές ζώνες, οι περισσότερες από τις οποίες ελέγχονται από συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών και συγκλονίζονται από την ένοπλη βία.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του 2010-- τελευταία απογραφή-- το 22% των έξι και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων του Ρίο ντε Ζανέιρο ζει στις παραγκουπόλεις.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης