Mαργαρίτης Σχοινάς για Τουρκία: «Ανοιχτές οι πόρτες της Ε.Ε., αλλά να λειτουργούν οι μεντεσέδες»

Mαργαρίτης Σχοινάς για Τουρκία: «Ανοιχτές οι πόρτες της Ε.Ε., αλλά να λειτουργούν οι μεντεσέδες»

Οι μεντεσέδες είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν

margaritis-sxoinas
«Oι πόρτες της Ε.Ε είναι ανοιχτές και θα παραμείνουν ανοιχτές για την Τουρκία», δηλώνει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία αφήνει πίσω τις εκλογές για μια περίοδο σταθερότητας, αυτό συνιστά μια ευκαιρία για την ίδια», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».

Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα και ενόψει της επόμενης μάχης των προεδρικών εκλογών το 2023, «η Τουρκία θα περάσει από μια περίοδο σταθερότητας χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος απέρριψε όλες εκείνες τις «φωνές» για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, λέγοντας ότι αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των κρατών- μελών.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες», είπε και πρόσθεσε: «Οι μεντεσέδες είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Αν πάρουμε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα όσα βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή».

Κλείσιμο
Ο κύριος Σχοινάς εξήρε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας- ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας.

«Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση Ε.Ε-Τουρκίας, υποστήριξε ότι η Ε.Ε θα κάνει αυτό που της αναλογεί.

Σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη», είπε.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Η Τουρκία που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), έχοντας ήδη καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των αρχών της Ε.Ε».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το μερίδιό της πληρώνοντας τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ε.Ε συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να κτίζουμε σχέσεις με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης