Brexit: Άλλη μία «ευέλικτη» παράταση για τη Μέι - Η επόμενη μέρα

Brexit: Άλλη μία «ευέλικτη» παράταση για τη Μέι - Η επόμενη μέρα

Η πρωθυπουργός παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων την ευέλικτη επέκταση του άρθρου 50 για αποχώρηση έως τις 31 Οκτωβρίου - Οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit ζητούν εδώ και τώρα την παραίτησή της - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές

ther12
Εχθρικό θα είναι σήμερα το κλίμα στη Βουλή των Κοινοτήτων με την Τερέζα Μέι να παρουσιάζει στους Βρετανούς τη συμφωνία που συνήψε με την Ε.Ε για το Brexit μέχρι το Halloween.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στις ευρωεκλογές του Μαίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές ότι η συμφωνία για την ευέλικτη παράταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι καλή για τη χώρα.

Όμως, η λύση αυτή δεν ικανοποιεί ούτε τους Συντηρητικούς Brexiteeers - τους υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit - αλλά και ούτε και την αντιπολίτευση της χώρας.

Οι «αντάρτες» της Μέι ζητούν την παραίτησή με τους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία «μεσοβέζικη» λύση στο αίτημα της Μέι για αποχώρηση της Βρετανίας στις 30 Ιουνίου και την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να δοθεί παράταση έως και ενός χρόνου.

Τι θα κάνει η Τερέζα Μέι

Η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει στην διάθεσή της κάτι παραπάνω από έξι μήνες για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Είναι αρκετός χρόνος για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για νέες εκλογές, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Επιπλέον, η συμφωνία δείχνει ότι η Βρετανία σχεδόν σίγουρα θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Κλείσιμο
Η καθυστέρηση μέχρι το Halloween, με μια «αναθεώρηση» τον Ιούνιο, ήταν μια συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από πέντε ώρες συνομιλιών- εν απουσία της Μέι, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Στη διάρκεια των συνομιλιών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που αντιστάθηκε σθεναρά σε μια μακρά παράταση έως το 2020, πρόταση την οποία είχαν υποστηρίξει πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

H Μέι θέλει να μεταφέρει την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένη Βασιλείου για τις 30 Ιουνίου

Παράλληλα, όπως αναφέρει το BBC, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θέλει να μεταφέρει την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Παρασκευή, 12 Απριλίου (δηλαδή αύριο) στις 30 Ιουνίου, με τη χώρα να μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωπαική οικογένεια εάν η συμφωνία περάσει από το Κοινοβούλιο.

Μία τέτοια καθυστέρηση θα σήμαινε νέα ηγεσία στο Συντηρητικό Κόμμα μετά το Πάσχα, ενδεχομένως και νέος πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο.

Για το BBC, η Βρετανία είτε θα μπορούσε να πάει στις ευρωεκλογές του Μαίου είτε να αποχωρήσει την 1η Ιουνίου χωρίς συμφωνία.

Οργισμένοι οι σκληροπυρηνικοί του Συντηρητικού Κόμματος

Η αποτυχία της Μέι να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου έχει εξοργίσει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της.Ωστόσο, πηγές της Ντάουνινγκ Στρητ επιμένουν ότι η Μέι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου εγκριθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία στο Κοινοβούλιο, την οποία μπορούμε να πετύχουμε για να μπορέσουμε να αποχωρήσουμε. Θέλω να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε το συντομότερο δυνατόν. Αυτή η απόφαση μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό», δήλωσε η Βρετανή πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών.

Θα ανατρέψουν τη Μέι οι Συντηρητικοί;

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος, οι Τόρις, δεν μπορούν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να ανατρέψουν τη Μέι μέχρι τον Δεκέμβριο.
Εάν όμως συγκεντρωθούν δέκα χιλιάδες υπογραφές μελών του κόμματος, τότε θα μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό με στόχο να την ανατροπή της, όπως αναφέρει η «Daily Mail».

Tι θα γίνει από εδώ και πέρα

Η Μέι δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους Εργατικούς προκειμένου να βρεθεί μία βρεθεί μία κοινή συμβιβαστική λύση.

Στη συνέχεια θα διεξαχθούν «ενδεικτικές ψηφοφορίες» στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να διαμορφώσουν τη μορφή του Brexit που θέλουν.

Υπενθυμίζεται ότι, οι προηγούμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες απέβησαν άκαρπες, ωστόσο, ένα «μαλακό Brexit», συμπεριλαμβανομένης μιας τελωνειακής ένωσης της Βρετανίας με την Ε.Ε , θα μπορούσε να επικρατήσει αυτή τη φορά.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία του Brexit μέσω του Κοινοβουλίου για τέταρτη φορά, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Τι σημαίνει η συμφωνία για παράταση του Brexit έως το τέλος Οκτωβρίου

Η παράταση του Brexit μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σημαίνει ότι θα μπορούσε ένα νέος ηγέτης των Tόρις ή του Εργατικού Κόμματος να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ.
Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης σε νέες εκλογές, γεγονός που είναι ριψοκίνδυνο για τους Συντηρητικούς βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές προβάδισμα των Εργατικών.

Αυτό που φαίνεται λιγότερο πιθανό προς το παρόν είναι η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος .

Τέλος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε δεν θα γίνει αύριο, 12 Απριλίου, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φύγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, η Συντηρητική πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα της μπορεί να εγκαταλείψει την Ε.Ε στις 22 Μαίου, πριν από τις ευρωεκλογές, αυτό όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης