Λιβύη: Ένταλμα σύλληψης κατά του στρατηγού Χαφτάρ ζητά η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Λιβύη: Ένταλμα σύλληψης κατά του στρατηγού Χαφτάρ ζητά η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου» την πρόσφατη επίθεση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

haftar
Την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του 75χρονου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ με την κατηγορία ότι διέπραξε «έγκλημα πολέμου» και παραβίασε «όλους τους εθνικούς νόμους και τις διεθνείς συμφωνίες» μετά την χθεσινή επίθεσή των δυνάμεών του στο μοναδικό εν ενεργεία διεθνές αεροδρόμιο της Μίτιγκα στην Τρίπολη ζήτησε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα αλλά δημιουργήθηκε ένας βαθύς κρατήρας στον διάδρομο του αεροδρομίου.

Ο πρωθυπουργός Φαγέζ Αλ Σαράζ ζήτησε να δικαστεί ο στρατηγός Χαφτάρ.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al-Jazeera, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, διέταξε σήμερα το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον αντιισλαμιστή ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης και όσους «συμμάχους» του συμμετείχαν στις επιθέσεις για την κατάληψη της Τρίπολης. Ο πρωθυπουργός Φαγέζ Αλ Σαράζ είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Χαφτάρ και τα μέλη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη στη Λιβύη αλλά και σε διεθνή δικαστήρια.

Εντείνεται η διεθνής πίεση για τον Χαλίφα Χαφτάρ

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, που κατηγορείται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πως σχεδιάζει να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα ως νέος Καντάφι, αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται για να σταματήσουν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη. Από την προηγούμενη εβδομάδα, που οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν από τα ανατολικά για να καταλάβουν την Τρίπολη χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Λιβύης ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ με τον στρατό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA).

Την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας και έκανε νέα έκκληση να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα της Βορείου Αφρικής. Από την περασμένη Πέμπτη, που οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν για να καταλάβουν την Τρίπολη, ο στρατηγός αψήφισε τις διεθνείς εκκλήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τα Ηνωμένα Έθνη για να σταματήσει την πορεία του προς την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις έχει ανέλθει στους 35 ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ δήλωσαν πως έχασαν 14 άνδρες τους.

Μακρόν: Επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον πρωθυπουργό Αλ Σαράζ και εξέφρασε «την πλήρη αντίθεσή του στην επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών». Ο Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, επικοινώνησε και με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και του εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις ενώ τόνισε πως «είναι επιτακτικό να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης