Κίρστεν Νίλσεν: 15 μήνες άντεξε το «πρόσωπο» της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ

Κίρστεν Νίλσεν: 15 μήνες άντεξε το «πρόσωπο» της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξανάγκασε σε παραίτηση την 46χρονη υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν

do12
Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η Κίρστεν Νίλσεν άντεξε μόλις δεκαπέντε μήνες στο πλευρό του Τραμπ.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία στο νευραλγικό υπουργείο από τον Δεκέμβριο του 2017, η 46χρονη Κίρστεν είχε δεχθεί ουκ ολίγες φορές σκληρή κριτική από τον Αμερικανό πρόεδρο στο θέμα της μετανάστευσης απειλώντας ότι θα την απολύσει.

«Ο Τραμπ εξανάγκασε σε παραίτηση την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, η απομάκρυνση της οποίας αντανακλά το χαοτικό κλίμα στον Λευκό Οίκο, με έναν αυταρχικό πρόεδρο να διώχνει όλους όσοι εργάζονται στο πλευρό του ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει το δίκτυο CNN.

Για τα γερμανικά ΜΜΕ, η αποχώρησή της είναι μία μεγάλη νίκη για τις συντηρητικές μεταναστευτικές φωνές, όπως ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, ο οποίος πιέζει ασφυκτικά τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο να υιοθετήσει μια ακόμα σκληρότερη πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό.

Η 46χρονη Kίρστεν Νίλσεν είναι στενή σύμμαχος της Κέλι Κόνγουει, της συμβούλου του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ την είχε κατηγορήσει επανειλημμένως για τον αριθμό των αλλοδαπών μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Η Νίλσεν είχε από καιρό έτοιμη την επιστολή παραίτησής της αλλά τελευταία στιγμή πάντα την απέσυρε, όπως την συμβούλευε η Κόνγουει.

Κλείσιμο
Καθώς η κρίση για το μεταναστευτικό στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει επιδεινωθεί, η ανοχή του Τραμπ για τη Νίλσεν εξαντλήθηκε.

Με τον Τραμπ να δηλώνει ότι θα κάνει την μεταναστευτική του πολιτική «σημαία» του για τις προεδρικές του 2020, ο διάδοχος της Νίλσεν αναμένεται να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα αντιμετωπίζοντας ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις με την παραιτηθείσα υπουργό Εσωτερικών.

Για την γαλλική εφημερίδα «Liberation», «η Κίρστεν Νίλσεν έγινε το πρόσωπο του αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόνλντ Τραμπ. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας είναι η τελευταία σε μία μια μακρά λίστα παραιτήσεων σε μία πολύ ασταθή κυβέρνηση».

«Τον Δεκέμβριο του 2017 αντικαθιστώντας τον Τζον Κέλι, η Κίρστεν έγινε η νεότερη υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ.Το χαρτοφυλάκιο αυτό δημιουργήθηκε στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, απασχολεί 240 χιλιάδες εργαζομένους και επιβλέπει 22 κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο Τραμπ την έκρινε ανίκανη να φρενάρει τη ροή των μεταναστών στα νότια σύνορα», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.
Η Νίλσεν τέθηκε επικεφαλής ενός υπουργείου με ευρείες αρμοδιότητες, το οποίο καλείται να εφαρμόσει ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ, όπως το σχέδιό του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και τον διαχωρισμό των ανήλικων μεταναστών από τις οικογένειές τους. Στόχος των πολιτικών αυτών ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών από το Μεξικό και κράτη της κεντρικής Αμερικής που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ.

«Υπήρξαν απογοητεύσεις καιν από τις δύο πλευρές», δηλώνει πηγή στον ιστότοπο «Axios».

Ο προσωρινός διάδοχός της

Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Κέβιν ΜακΑλίναν, νυν διευθυντής της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ (τον Ιούνιο του 2018) να σταματήσουν προσωρινά οι διώξεις σε βάρος των μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα παράνομα μαζί με τα παιδιά τους, βρίσκεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριοφυλακής, δηλαδή ο διοικητής της υπηρεσίας συνόρων και τελωνείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης