Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Την ψυχιατρική αξιολόγηση του Μπρέντον Τάραντ ζήτησε ο δικαστής

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Την ψυχιατρική αξιολόγηση του Μπρέντον Τάραντ ζήτησε ο δικαστής

Ο δράστης της επίθεσης σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί για τον φόνο 50 ανθρώπων

makelaris
Δικαστής στη Νέα Ζηλανδία ζήτησε να υποβληθεί ο δράστης του μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς σε ψυχολογική αξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να δικαστεί για τον φόνο 50 ανθρώπων.

Ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, θα εξεταστεί από δύο ειδικούς οι οποίοι θα εκτιμήσουν «αν είναι σε θέση να δικαστεί ή αν θεωρείται παράφρων», δήλωσε ο δικαστής Κάμερον Μάντερ στη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης του δικαστηρίου στο Κράισττσερτς, όπου ο Τάραντ δικάζεται για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ο Μπρέντον Τάραντ δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, αλλά παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Όκλαντ, όπου κρατείται στην απομόνωση μετά τη σύλληψή του. Τον Μάρτιο οι σωφρονιστικές αρχές είχαν αποκαλύψει ότι ο Τάραντ κρατείται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ενδέχεται να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση, είτε από δεσμοφύλακες είτε μέσω βίντεο. Επίσης δεν έχει πρόσβαση σε τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο και δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει επισκέψεις.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο βίντεο με χειροπέδες και καθιστός, ενώ φορούσε το γκρι μπλουζάκι της στολής των φυλακισμένων. Παρακολούθησε τη διαδικασία, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, ήρεμος και χωρίς να μιλήσει.

Ο δικαστής δεν τον ρώτησε αν είναι αθώος ή ένοχος, ενώ ανακοίνωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον να τον φωτογραφίζουν ή να τον βιντεοσκοπούν.

Πολλά μέλη των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και κάποιοι επιζώντες του μακελειού ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα.

Κλείσιμο
Η επόμενη ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου.

Ο Τάραντ απέλυσε τον δικηγόρο που του είχε οριστεί από το κράτος μετά την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο στις 16 Μαρτίου, γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία ότι ενδεχομένως θα υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του και θα χρησιμοποιήσει τη δίκη ως μέσο για να διασώσει την προπαγάνδα του σχετικά με την υπεροχή της λευκής φυλής.

Ωστόσο δύο δικηγόροι από το Όκλαντ, ο Σέιν Τέιτ και ο Τζόναθαν Χάντσον, ήταν παρόντες σήμερα στο δικαστήριο για τον εκπροσωπήσουν.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί ο Τάραντ είναι πιθανό να παραμείνει στην απομόνωση, αναφέρει ο τοπικός Τύπος, προκειμένου να γλιτώσει από ενδεχόμενα αντίποινα από τους συγκρατούμενούς του, η πλειονότητα των οποίων είναι Πολυνήσιοι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών, 24 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά την επίθεση της 15ης Μαρτίου, εκ των οποίων τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους και ένα τετράχρονο κορίτσι.

Στο μεταξύ ο Τοφαζάλ Άλαμ, που επέζησε της επίθεσης στο τέμενος Λίνγουντ, δήλωσε μετά την ακροαματική διαδικασία ότι του έκανε εντύπωση πόσα λίγα συναισθήματα έδειξε ο κατηγορούμενος.

«Ήθελα να δω πώς νιώθει αφού σκότωσε τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους», σχολίασε. «Όμως έμοιαζε καλά, δεν έμοιαζε με κάποιον που νοιάζεται και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο Άλαμ τόνισε ότι ελπίζει πως ο Τάραντ θα λάβει την προσήκουσα τιμωρία.

Ο Γιάμα Νάμπι, ο πατέρας του οποίου Χάτζι- Ντάουντ Νάμπι, ήταν το πρώτο θύμα του Τάραντ στο τέμενος αλ Νουρ επίσης ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.

Ο Νάμπι δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία είναι «σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων» και ότι δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους αγαπημένους τους. «Είναι δειλός», σχολίασε για τον δράστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης