Συρία: Πάνω από 4.000 άτομα αγνοούνται ακόμη στη Ράκα

Συρία: Πάνω από 4.000 άτομα αγνοούνται ακόμη στη Ράκα

Οργανώσεις ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στον εντοπισμό τους - Πάνω από 1.000 παιδιά στη λίστα των αγνοουμένων

raqqa
Περισσότερα από 4.000 άτομα αγνοούνται στην πόλη Ράκα της Συρίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την απελευθέρωσή της από τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ράκα είχε μετατραπεί στην «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών και ελευθερώθηκε μετά από πολύμηνες μάχες των συμμαχικών δυνάμεων με τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι δυνάμεις απελευθέρωσης αναγκάστηκαν να δώσουν μάχη δρόμο-δρόμο με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά πολλά σημεία της πόλης, ενώ χρησιμοποιούσαν ως ασπίδα τους απλούς πολίτες, τους οποίους κρατούσαν για χρόνια ομήρους.

Σύμφωνα με έκθεση ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χαθεί τα ίχνη 4.247 πολιτών της Ράκα, η τύχη των οποίων αγνοείται. Το Ισλαμικό Κράτος είχε προβεί σε χιλιάδες απαγωγές, δολοφονίες και εκτελέσεις ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είχαν επιστρατευτεί με τη βία. Από τους 4.000 και πλέον ανθρώπους που αγνοούνται, πάνω από 1.000 είναι παιδιά.

Διεθνείς οργανώσεις, μετά και την ολοκληρωτική πτώση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο απώλεσε όλατα εδάφη του σε Συρία και Ιράκ, ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της τον εντοπισμό των ανθρώπων αυτών.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας φοβούνται ότι τα άτομα που αγνοούνται, θα αναγνωριστούν ανάμεσα στα εκατοντάδες πτώματα που έχουν βρεθεί σε μαζικούς τάφους στα περίχωρα της Ράκα.

Οι διεθνείς οργανώσεις έχουν καταγράψει δεκάδες ομαδικούς τάφους σε διάφορα σημεία, ενώ η αναγνώριση των θυμάτων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω και της καταστροφής των υποδομών της χώρας, μετά τον πολυετή πόλεμο στον οποίο είχε εμπλακεί, ενώ η κατάσταση παραμένει ακόμη και σήμερα ρευστή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης