Με «ιστορίες αγάπης» προσπαθεί ο Ερντογάν να νικήσει στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής - Δείτε φωτογραφίες

Με «ιστορίες αγάπης» προσπαθεί ο Ερντογάν να νικήσει στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής - Δείτε φωτογραφίες

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υποψήφιοί του κινδυνεύουν να χάσουν τους δήμους Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Αττάλειας ενώ πιέζεται από την κακή κατάσταση της οικονομίας

turkey_elections_agia_sofia
Τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις ημέρες δείχνουν ότι είναι σε προεκλογική περιοδο. Ειδικά τώρα, δύο εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση στους δήμους και τα τοπικά συμβούλια, η πόλη είναι σε αναβρασμό αλλά και καθαρή, στολισμένη με κίτρινα και μοβ λουλούδια, καθώς και σημαίες και αφίσες με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συχνά μέσα στην ημέρα, στους μποτιλιαρισμενους δρόμους στριμώχνονται προεκλογικά λεωφορεία και βανάκια που προπαγανδίζουν με ντουντούκες και άσματα υπέρ του ενός υποψηφίου ή του αλλου.

Δείτε βίντεο με το... magic bus, προεκλογικό λεωφορείο ενός υποψηφίου με τον συνδυασμό του Μπιναλί Γιλντιρίμ:

Τουρκία εκλογές




Ο Ερντογάν αυτή τη φορά στοχεύει στην... καρδιά. Το προεκλογικό του σύνθημα εδώ στην Κωνσταντινούπολη είναι ξεκάθαρο. «Η Κωνσταντινούπολη για μας είναι μια ιστορία αγάπης».



Κλείσιμο
tourkia6



 Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται και όλες οι τελευταίες αναφορές στην Αγία Σοφία: θέλει να στοχεύσει στο θυμικό του Τούρκου πολίτη, θέλει να μιλήσει στην καρδιά του.

tourkia2



Στις αφίσες ο Ταγίπ Ερντογάν ποζάρει με τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και τους κατά τόπους υποψηφίους προσθέτοντας στα συνθήματα την ατάκα: Η Κωνσταντινούπολη είναι η αγάπη μας αλλά το Φατίχ είναι ο έρωτας μας. Όπου Φατίχ, βάζει κάθε φορά την εκάστοτε περιοχή μέχρι όλα τα διαμερίσματα να γίνουν ο έρωτας του.


tourkia4



Όλα αυτά που διακυβεύονται έχουν δώσει στις δημοτικές εκλογές χαρακτήρα ευρύτερης πολιτικής αναμέτρησης. Είναι το πρώτο τεστ για τον Τούρκο πρωθυπουργό μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2018 και μάλιστα ενώ η χώρα διάγει δύσκολη οικονομική περίοδο, γεγονός που προκαλεί άγχος στον λαό.

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 20%, ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος και οι τιμές των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 30%. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να πέφτει έναντι του δολαρίου, ενώ οι κυβερνητικές προσπάθειες για την στήριξή της έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται με χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Με αυτό το κλίμα δεν είναι να απορεί κανείς που ο Ερντογάν δίνει μεγαλύτερη του αναμενόμενου μάχη για αυτές τις τοπικές εκλογές. Από τις 81 περιοχές όπου διεξάγονται τοπικές εκλογές, μέχρι τώρα ο Ερντογάν είχε υπό τον έλεγχό του τις 49. Η μεγάλη αγωνία ωστόσο είναι τι θα γίνει με Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, οι υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού ΑΚΡ-ΜΗΡ και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα είναι στήθος με στήθος. Τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τον Ερντογάν να κρατάει την Κωνσταντινούπολη αλλά να χάνει την Άγκυρα. Αρνητική είναι η πρόβλεψη για το κόμμα του Ερντογάν και για τον δήμο Αττάλειας, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει... στρατοπεδεύσει στην Αττάλεια προσπαθώντας να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά. Για το δήμο της Σμύρνης δεν γίνεται συζήτηση, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση των υποψηφίων της αντιπολίτευσης.


tourkia3
tourkia1
tourkia5
tourkia7
tourkia8
tourkia9
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης