Μία απίστευτη ιστορία: Κέρδισε 14 φορές τη λοταρία με... αλγόριθμο και «απέδρασε» στην Αυστραλία

Μία απίστευτη ιστορία: Κέρδισε 14 φορές τη λοταρία με... αλγόριθμο και «απέδρασε» στην Αυστραλία

Πώς ένας Ρουμάνος κατάφερε να κερδίσει τις πιθανότητες - Η «μηχανή» που έστησε και το ποσό ρεκόρ στη Βιρτζίνια - Τα κέρδη και η θέση στο πάνθεον των επιτευγμάτων

virginia_lottery
Ρουμανία, 1960... Η κατάσταση στη βαλκανική χώρα είναι απελπιστική. Οι συνέπειες του πολέμου και οι διαδοχικές απολυταρχικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με το μοντέλο της «κλειστής κοινωνίας» του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ, έχουν οδηγήσει τους Ρουμάνους στα όρια της ανέχειας. Φτώχεια, δελτίο για τρόφιμα και νερό, αποκλεισμός από τον υπόλοιπο κόσμο, υπέρβαση εξουσιών, διαφθορά, έλλειψη δικαιωμάτων, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα των Ρουμάνων σε κόλαση. Ένας άντρας, όμως, βρίσκει τη λύση. Όντας μαθηματικό μυαλό, ανακαλύπτει έναν δικό του αλγόριθμο, τον οποίο χρησιμοποιεί για να κερδίσει... 14 φορές τη λοταρία. Με τα χρήματα αυτά βγάζει τα εισιτήρια και «αποδρά» με την οικογένειά του στην Αυστραλία, όπου κάνει αίτηση για μετανάστης και γίνεται δεκτός.

Είναι μία από τις εκατομμύρια πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που με κίνητρο τη διαφυγή από την απόγνωση, πέτυχαν το αδιανόητο, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη είναι εκείνη που καθορίζει την εξέλιξη. Ο Στεφάν Μαντέλ από τη Ρουμανία του 1960, βρήκε τρόπο να μεταφέρει την οικογένειά του στον «Νέο Κόσμο», την Αυστραλία. Εκεί βρήκε την Ιθάκη του.

Μιλούσε αγγλικά; Όχι. Είχε χρήματα να επενδύσει; Όχι. Είχε δικαίωμα βίζας; Όχι. Είχε γνωστούς για να τον βοηθήσουν στο άγνωστο εκείνο μέρος; Όχι. Αξιοποίησε ένα ταλέντο του. Κέρδισε τυχερά χρήματα και τα επένδυσε για μία νέα ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του.

Ο Μαντέλ δεν χρησιμοποίησε... λαγοπόδαρα, δεν κλωτσούσε ξύλα, ούτε πέταλα αλόγου. Χρησιμοποίησε μαθηματικά. Και δικαιώθηκε. Κέρδισε συνολικά 72.783 λεβ, τα οποία αντιστοιχούσαν σε περίπου 18 χρόνια μισθών στην τότε Ρουμανία. Έπεισε μάλιστα και δύο φίλους του να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία. Το αποτέλεσμα; Δεν κέρδισε τη δεύτερη θέση, αλλά μόνο τον πρώτο αριθμό. Όχι μία, ή δύο, ή τρεις, αλλά 14 φορές, σε διάστημα 18 χρόνων!

Πώς έστησε τη «μηχανή» του

Τι έκανε; Κάτι απλό. Χρησιμοποίησε τον αλγόριθμό του και βρήκε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αριθμών. Όταν επιβεβαίωσε ότι δεν του... έχει ξεφύγει κάποιος συνδυασμός, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ακόμα πρόβλημα. Έπρεπε να βρει τους αντίστοιχους επενδυτές, ώστε να αγοραστούν όλα τα λαχεία. Το προσπάθησε και το πέτυχε. Έπεισε όσους επενδυτές χρειαζόταν και τους έδωσε μερίδιο.

Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου του, πείστηκαν και πιο δύσπιστοι. Κέρδισαν μία φορά. Κέρδισαν και δεύτερη. Ξανά. Και ξανά και ξανά και ξανά... Το κόλπο είχε πιάσει και κανείς δεν μπορούσε να τους εντοπίσει. Ο Μαντέλ και οι επενδυτές του κέρδισαν 12 φορές σερί τη λοταρία, αλλά η 13η αποδείχθηκε... γρουσούζα.

Κλείσιμο
Τότε χρησιμοποίησε το κόλπο του στη λοταρία της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ. Ο Μαντέλ, όμως, χρειαζόταν ένα αρκετά μεγάλο νούμερο (δηλαδή απανωτά τζακ ποτ), για να μοιράσει τα κέρδη στους επενδυτές του. Τον Φεβρουάριο του 1992 παρουσιάστηκε η μεγάλη του ευκαιρία. Από την Αυστραλία, που πλέον ζούσε με την οικογένειά του, έστησε ολόκληρη μηχανή με κομπιούτερ, εκτυπωτές και άλλα μηχανήματα. Είχε βρει ήδη τους επενδυτές και ξεκίνησε τη διαδικασία, την οποία έπρεπε να ολοκληρώσει σε διάστημα τριών ημερών, καθώς έληγε η διορία.

Κέρδισαν 27 εκατ. δολάρια, αλλά... δεν έγιναν πλούσιοι

Η «μηχανή» λειτούργησε. Ο Μαντέλ και οι επενδυτές του κέρδισαν 27 εκατ. δολάρια, συν ένα εκατ. δολάρια από μικρότερους συνδυασμούς.

Η νίκη τους προκάλεσε πανικό. Η αρμόδια επιτροπή στην Αυστραλία και το FBI ερεύνησαν τη συγκεκριμένη ιστορία, για να βρουν κάτι μεμπτό. Η λοταρία της Βιρτζίνια προσπάθησε να καθυστερήσει την απόδοση των κερδών, αλλά... Η «μηχανή» του Ρουμάνου μετανάστη στη Αυστραλία ήταν τόσο καλά οργανωμένη, που δεν παραβίαζε κανέναν νόμο της Βιρτζίνια. Ως εκ τούτου, ο ίδιος και οι επενδυτές του εισέπραξαν τα κέρδη τους, γράφοντας μάλιστα ιστορία, καθώς το συγκεκριμένο τζακ ποτ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών.

Η ειρωνεία της τύχης. Ο Μαντέλ έγραψε ιστορία. Όμως τόσο ο ίδιος, όσο και οι 2.500 επενδυτές του, δεν έγιναν... πλούσιοι! Κέρδισαν ένα τεράστιο ποσό, το οποίο όμως, απορροφήθηκε από τους φόρους και τα έξοδα... παράστασης. Δηλαδή τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το στήσιμο και την υλοποίηση της «μηχανής».

Το μεγάλο κέρδος για τη διάνοια στα μαθηματικά από τη Ρουμανία, ήταν η φυγή του, μαζί με την οικογένειά του, από τη Ρουμανία και η νέα ζωή στην Αυστραλία, αλλά και μία θέση στο πάνθεον των επιτευγμάτων, καθώς αυτό που πέτυχε ήταν και παραμένει μοναδικό στην ιστορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης