Ουτρέχτη: Επιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο δράστης ήθελε να σκοτώσει την θεία του

Ουτρέχτη: Επιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο δράστης ήθελε να σκοτώσει την θεία του

Οι ολλανδικές αρχές περιμένουν την απολογία του δράστη προκειμένου να ρίξουν φως στο μυστήριο αφού δεν μπορούν να ανακοινώσουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας

utrecthtram
Είχε επαφές με εξτρεμιστές σαλαφιστές. Ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στις ολλανδικές αρχές. Σκότωσε εν ψυχρώ τρία άτομα που επέβαιναν σε τραμ κι έκανε άνω - κάτω τρεις χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία) μέχρι να συλληφθεί από τις αρχές. 

Κι όμως! Ένα 24ωρο μετά την σύλληψή του από τις αρχές της Ουτρέχτης, η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά σχετικά με τα κίνητρα του 37χρονου Τούρκου Γκιόκμεν Τανίς.

Οι ολλανδικές αρχές περιμένουν την απολογία του δράστη προκειμένου να ρίξουν φως στο μυστήριο αφού δεν μπορούν να ανακοινώσουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας. Αν εξαιρέσουμε τη δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη Τέο βαν Γκονγκ το 2004 από ισλαμιστή.

«Έχω να μιλήσω με τον γιο μου από τότε που ήταν έντεκα ετών»

«Mε τον γιο μου έχουμε να μιλήσουμε από τότε που ήταν 11 ετών. Αν το έκανε, θέλω να τιμωρηθεί». Τα λόγια του Μεχμέτ Τανίς, πατέρα του Τούρκου δράστη, που οδήγησε στο θάνατο τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε πέντε έρχονται την ώρα που οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι για τα κίνητρά του.Υπήρξαν μάρτυρες που τον άκουσαν να φωνάζει « Allah Akbar » (ο θεός είναι μεγάλος), φράση που δείχνει ότι, πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές της Ολλανδίας με τη συνδρομή και άλλων χωρών κάνουν φύλλο και φτερό το παρελθόν του 37χρονου για να οδηγηθούν στα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της επίθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη Τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον δράστη.

Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, είπε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, είχε πολεμήσει στην Τσετσενία. Υποστήριξε επίσης ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Πολλοί πάντως ήταν αυτοί που έσπευσαν να συνδέσουν το περιστατικό στην Ουτρέχτη με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία αν και δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν ότι πρόκειται για επίθεση έγινε για οικογενειακούς λόγους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο συγγενείς του 37χρονου Γκόκμεν Τανίς στην Τουρκία, ο δράστης πυροβόλησε μια γυναίκα μέσα στο τραμ, τη θεία του, για οικογενειακούς λόγους. Της ζήτησε χρήματα και εκείνη δεν του έδινε. Η ολλανδική εφημερίδα «De Gelderlander» γράφει ότι, μόλις ο ένοπλος Τούρκος άνοιξε πυρ κατά της θείας του, τρεις ή τέσσερις άνδρες έσπευσαν να την βοηθήσουν και τότε πυροβόλησε εναντίον τους. «Στόχευε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν», γράφει η εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης