Ουτρέχτη: Ένας νεκρός από την επίθεση στο τραμ - Πυροβολισμοί σε «πολλά σημεία» της πόλης

Ουτρέχτη: Ένας νεκρός από την επίθεση στο τραμ - Πυροβολισμοί σε «πολλά σημεία» της πόλης

Πολλοί τραυματίες - Άγνωστο αν ήταν ένας ή περισσότεροι δράστες - Με εντολή της αστυνομίας έκλεισαν τα τζαμιά της πόλης, «lock down» στα σχολεία - Να μείνουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι ζητούν οι αρχές - Μέτρα και από το Βερολίνο στα σύνορα Ολλανδίας - Γερμανίας

utrext_main01
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός, καθώς άγνωστος δράστης πυροβόλησε κατά επιβατών μέσα σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, το πρωί της Δευτέρας, ενώ τραυμάτισε τουλάχιστον επτά ακόμα επιβάτες. Παράλληλα, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε «πολλά σημεία» της πόλης και πως ο δράστης ή οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης. 

Η πλατεία 24ης Οκτωβρίου λίγο έξω από το κέντρο της πόλης έχει αποκλεισθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ επι τόπου βρίσκονται στελέχη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκεί έχει ακινητοποιηθεί ο επίμαχος συρμός του τραμ, ενώ έρευνες διεξάγει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς πιθανώς το κίνητρο του δράστη (ή των δραστών) να είναι τρομοκρατικό.

Την είδηση για τον νεκρό μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Το θύμα είναι καλυμμένο με σεντόνι και κείτεται πάνω στις σιδηρογραμμές ανάμεσα σε δύο βαγόνια, μετέδωσε δημοσιογράφος του που μετέβη επιτόπου. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την αστυνομία, όμως αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως τo θύμα είναι γυναίκα και πως προτού ξεψυχήσει φώναζε: «Δεν έκανα τίποτα».

Η αστυνομία έδωσε οδηγίες στα σχολεία της Ουτρέχτης να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές, ενώ αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως με εντολή της αστυνομίας κλείνουν όλα τα τζαμιά της πόλης. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για να μην παρεμποδίζουν το έργο της αστυνομίας.
utrext02

Κλείσιμο
Το περιστατικό συνέβη στις 10:45 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).


tram-ollandia-dyo


Αγνωστο αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι - Αυτοκίνητο το μέσο διαφυγής

Σύμφωνα με πληροφορίες ολλανδικών μέσων ενημέρωσης, ένας άντρας που επέβαινε στο τραμ έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον αρκετών επιβατών. Ο άντρας αυτός αναζητείται από την αστυνομία, καθώς κατόρθωσε να διαφύγει. Το κίνητρό του πιθανώς να είναι τρομοκρατικό, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας, που διευκρίνισαν ότι παραμένει άγνωστο εάν έδρασε μόνος του ή οι δράστες ήταν περισσότεροι.

Ήδη τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα και ελικόπτερα προς νοσοκομεία της πόλης, αν και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί συνολικός αριθμός.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν απέκλεισε πυροβολισμοί που αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης να σχετίζονται με το περιστατικό, ενώ ανέφερε πως πιθανώς ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, που ο ολλανδικός ραδιοφωνικός σταθμός «NOS» μετέδωσε ότι ήταν ένα  κόκκινο Renault Clio.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιουστ Λανσάγκε είπε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέσθηκε αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, μερικοί άνδρες απομακρύνθηκαν τρέχοντας από τη σκηνή. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι τέσσερις άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον μιας γυναίκας στο τραμ.


Στο «κόκκινο» το επίπεδο ασφαλείας -Έκτατα μέτρα στα σύνορα με Βέλγιο και Γερμανία

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

Οι αρχές στην Ουτρέχτη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο. Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή τα σημεία διέλευσης των συνόρων Βελγίου - Ολλανδίας και εκεί διενεργούνται εξονυνιχιστικοί έλεγχοι.  Μέτρα στα σύνορα Ολλανδίας - Γερμανίας έλαβε και το Βερολίνο, καθώς οι γερμανικές αρχές διεξάγουν έρευνες και διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.   

Politie doet onderzoek na schietpartij in Utrecht




Το tweet της ολλανδικής αστυνομίας για το περιστατικό:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης