Τα πρόσωπα της τραγωδίας στη Νέα Ζηλανδία: 3 ετών το μικρότερο θύμα του μακελάρη

Τα πρόσωπα της τραγωδίας στη Νέα Ζηλανδία: 3 ετών το μικρότερο θύμα του μακελάρη

Κανείς τους δεν φανταζόταν ξεκινώντας για την προσευχή της Παρασκευής ότι κάπου θα «παραφύλαγε» το δολοφονικό μένος του 28χρονου - Οι φωτογραφίες των θυμάτων κάνουν τον γύρο του  κόσμου  με τις προσωπικές τους ιστορίες να λυγίζουν και τους πιο σκληρούς

proswpa_tragwdia_neazilandia_art
Ήταν πατέρες, μητέρες, παππούδες, παιδιά. Άλλοι μετανάστες, πρόσφυγες ή γεννημένοι στη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το πρωί της περασμένης Παρασκευής ξεκινούσαν για τα τεμένη Αλ Νουρ και Λίνγουντ, δεν θα φαντάζονταν ποτέ ότι θα κάπου θα «παραφύλαγε» το δολοφονικό μένος  του 28χρονου Αυστραλού «Μπρέιβικ»,  Μπρέντον Τάραντ.

Οι προσωπικές τους ιστορίες λυγίζουν και τους πιο δυνατούς. Το μικρότερο από τα θύματα του μακελάρη ήταν 3 ετών....


Mucad Ibrahim, 3 ετών

Δεν τον έχει δει κανείς από την ημέρα του μακελειού. Βρισκόταν με την οικογένειά του στο τέμενος Αλ Νουρ. Ο αδελφός του, Αμπντί, κατάφερε να βγει από το τζαμί, ενώ ο πατέρας του προσποιήθηκε τον νεκρό για να σωθεί.

Η οικογένεια του τον αναζήτησε στη λίστα με τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Christchurch αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι να βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. «Σε αυτό το στάδιο ο καθένας πιστεύει ότι ο Mucad είναι νεκρός» λέει ο αδελφός του.

Ο μικρός Mucad ήταν ζωηρός, παιχνιδιάρης, και γελούσε πολύ.

Κλείσιμο
mucad


Abdullahi Dirie, 4 ετών

Ο 60χρονος Abdulrahman Hashi, κήρυκας στο τζαμί Dar Al Hijrah στη Μινεάπολη, δήλωσε στην Washington Post, ότι ο 4χρονος ανιψιός του ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Έλαβε ένα τηλεφώνημα το πρωί της Παρασκευής από τον γαμπρό του, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με τραύματα από τις σφαίρες. Τέσσερα από τα παιδιά του διέφυγαν, όμως ο 4χρονος σκοτώθηκε. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει από τη Σομαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είχε εγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία.

12χρονο αγόρι

Η Heba Sami, ο πατέρας της οποίας τραυματίστηκε βάζοντας το σώμα του σαν ασπίδα, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά του, δήλωσε στο Gulf News ότι στην επίθεση η οικογένεια έχασε πέντε φίλους, ανάμεσα τους κι ένα 12χρονο αγόρι.

Sayyad Milne,  14 ετών

Ο πατέρας του Sayyad μίλησε κλαίγοντας για τον «μικρό, γενναίο στρατιώτη» του ο οποίος σκοτώθηκε στο τζαμί Al Noor. Ο 14χρονος βρισκόταν στο τζαμί μαζί με τη μητέρα και τους φίλους του. Πήγαιναν κάθε Παρασκευή. «Έχασα το μικρό μου αγόρι, μόλις έγινε 14 είπε με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας του John Milne στο NZME.

Ο πατέρας του Sayyad είπε ακόμα ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από τις αρχές, ωστόσο ξέρει ότι το παιδί του είναι νεκρό καθώς το είδαν στο πάτωμα να αιμορραγεί. Ο μικρός ήταν ταλέντο στο ποδόσφαιρο και ένας αγωνιστής της ζωής καθώς μόλις γεννήθηκε κινδύνευσε να πεθάνει. «Ξέρω που είναι τώρα. Ξέρω ότι αναπαύεται εν ειρήνη» λέει ο πατέρας του.

Ο δεύτερος γιος της οικογένειας που κανονικά θα βρισκόταν επίσης στο τζαμί, έλειπε σε σχολική εκδρομή, ενώ η δίδυμη αδελφή του ήταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης.

sayyad
Sayyad Milne


Khaled Mustafa και ο γιος του Hamza, 16 ετών

Ήταν πρόσφυγες από τη Συρία που λέγεται ότι είχαν φτάσει στη Νέα Ζηλανδία πριν από λίγους μήνες. Ο Khaled πέθανε στο τέμενος Αλ Νουρ, ενώ ο γιος του αγνοείται. Ο άλλος του γιος, 13 ετών τραυματίστηκε από τα πυρά του τρομοκράτη και υποβλήθηκε χθες σε εξάωρο χειρουργείο, δήλωσε εκπρόσωπος της Συριακής Κοινότητας.

Naeem Rashid και ο γιος του Talha, 21 ετών

Ο Naeem εξέπνευσε στο νοσοκομείου του Κράιστσερτς, αφότου πάλεψε για να αφοπλίσει τον μακελάρη στο τέμενος Αλ Νουρ. Ο γιος του, Tahla, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο Naeem καταγόταν από το Πακιστάν, όπου εργαζόταν σε τράπεζα, προτού μετακομίσει στο Κράιστσερτς για να εργαστεί ως καθηγητής.

Ο γαμπρός του επιβεβαίωσε τον θάνατο και των δύο μιλώντας στο ARY News.

naeem
Naeem Rashid


Ansi Karippakulam Alibava, 25 ετών

Η Alibava μόλις 25 ετών με καταγωγή από την Ινδία είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους.

Vora Ramiz, 28 ετών

Την ίδια μοίρα είχε και ο 28χρονος Vora.

Farhaj Ahsan, 30 ετών

Ο Ashan, 30, έφυγε από το σπίτι του στο Κράιστσερτς, όπου διέμενε με την σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, ένα 3χρονο κορίτσι και ένα γιο επτά μηνών, προκειμένου να παρευρεθεί στην προσευχή της Παρασκευής.

«Δεν ξέρω πού είναι ο γιος μου», λέει ο πατέρας του, Mohammad Sayeeduddin, από την Ινδία, όπου διαμένει. «Είμαι σε επαφή με τη γυναίκα του από τότε που μάθαμε για την επίθεση αλλά δεν ξέρουμε τίποτα. Σας παρακαλώ φέρτε μου καλά νέα για τον γιο μου» προσθέτει.

Ο Ahsan ήταν προγραμματιστής με μάστερ στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ το 2010. Φίλοι της οικογένειας εξομολογήθηκαν ότι η γυναίκα του Ahsan αρνείται να δεχτεί ότι ο άνδρας της είναι ανάμεσα στα θύματα.
farhaj
Farhaj Ashan



Atta Elayyan, 33 ετών

Ένας διεθνής παίκτης ποδοσφαίρου σάλας είναι σύμφωνα με το σάιτ Stuff ένα ακόμα θύμα του ναζιστή τρομοκράτη. Γεννημένος στο Κουβέιτ ο Elayyan ήταν ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας και είχε γίνει πρόσφατα μπαμπάς. Ήταν επίσης διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας LWA Solutions. Τον θάνατο του επιβεβαίωσε λίγο αργότερα μέσω Facebook η ομάδα του.

Mojammel Hoq, 30 ετών

Ο Hoq, από το Μπαγκλαντές είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους, όπως δήλωσε φίλος του στη Herald. Διέμενε στο Κράιστσερτς εδώ και δύο χρόνια και σπούδαζε οδοντιατρική.

Syed Jahandad Ali, 34 ετών

Η σύζυγός του που βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν μίλησε τελευταία φορά με τον άνδρα της την ώρα του πρωινού την Παρασκευή. Η Amna Ali ενημερώθηκε από συνάδελφο του άνδρα της ότι πήγαν μαζί στο τζαμί για να προσευχηθούν.

Από τότε,  δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον σύζυγό της και κανείς δεν την έχει ενημερώσει για την τύχη του.

Hussain Al-Umari, 36 ετών

Οι γονείς του Hussain μίλησαν για τελευταία φορά στο παιδί τους το βράδυ της Πέμπτης. Οι φόβοι τους ότι βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, καθώς συνήθιζε να προσεύχεται στο τζαμί Al Noor. Η οικογένεια μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 1997. Ο πατέρας του δεν πήγαινε στο τζαμί και συμβούλευε τον γιο του να το αποφεύγει καθώς θεωρούσε ότι δεν είναι ασφαλές.  Ο Hussain απασχολούνταν στον τομέα του τουρισμού, ωστόσο πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά του.

Osama Adnan, 37 ετών

Ο Αιγυπτιακής καταγωγής Adnan είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. Συνάδελφος του έκανε έκκληση μέσω twitter ενώ ευχήθηκε ο φίλος του να εμφανιστεί σύντομα.

osama2
Osama Adnan


Kamel Darwish, 39 ετών

Ο Zuhair Darwish εκλιπαρούσε για πληροφορίες σχετικές με τον αδελφό του και πατέρα τριών παιδών, Kamel, έξω από το τζαμί Αλ Νουρ. «Ο Kamel βρισκόταν στο τζαμί την ώρα της επίθεσης. Αγνοείται από τις 13.30 και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ήρθα στο τζαμί και μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο. Από εκείνη την ώρα περιμένουμε στο νοσοκομείο αλλά ούτε εκεί μας δίνει κανείς ονόματα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, κανείς δεν μας λέει τίποτα», έλεγε.

Haroon Mahmood, 40 ετών

Ο Mahmood αφήνει πίσω του μια γυναίκα και δύο παιδιά 11 και 13 ετών. Μετά το διδακτορικό του εργαζόταν ως καθηγητής στο Κολλέγιο Canterbury. Είχε μάστερ στα οικονομικά και είχε εργαστεί στον τραπεζικό τομέα στο Πακιστάν. Διετέλεσε καθηγητής οικονομικών και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Lincoln από το 2014 έως το 2016 ενώ τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε τη διατριβή του.

haroon
Haroon Mahmood


Husne Ara Parvin, 42 ετών

Πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να σώσει τον άνδρα της που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ανιψιός της που μένει στο Μπαγκλαντές από όπου καταγόταν και η Parvin δήλωσε στην εφημερίδα Bdnews24 ότι τον θάνατό της επιβεβαιώνουν συγγενείς της που μένουν στη Νέα Ζηλανδία. Το ζευγάρι βρισκόταν στο τζαμί όπου υπήρχαν δύο χώροι προσευχής,, ένας για άνδρες και ένας για γυναίκες.

Η Parvin είχε αφήσει τον ανάπηρο άνδρα της να προσευχηθεί και έτρεξε να τον σώσει όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Έπεσε νεκρή την ώρα που πλησίαζε στο ανδρικό τμήμα. Ο άνδρας της επέζησε καθώς μόλις ξεκίνησε η επίθεση, παριστάμενοι στο τζαμί τον μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Το ζευγάρι είχε μια κόρη. Η αστυνομία έχει επισήμως ενημερώσει την οικογένεια για τον θάνατο της Parvin.

parv


Mohammad Imran Kahn, 47 ετών

Ο Kahn εικάζεται ότι σκοτώθηκε στο τζαμί Linwood. Σύμφωνα με φίλο του ήταν ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στο Christchurch.

Amjad Hamid, 57 ετών

Ο 57χρονος καρδιολόγος μετανάστευσε από την Παλαιστίνη στη Νέα Ζηλανδία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο Hamid αγνοείται από την Παρασκευή και η οικογένειά του πιστεύει ότι ο γιατρός του νοσοκομείου Hawera είναι νεκρός.

«Είναι τρομερό, ελπίζαμε να βρούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά που σχεδιάζουμε να κάνουμε» είπε η γυναίκα του παλαιστίνιου γιατρού που περιέγραψε τον σύζυγό της ως έναν πολύ καλό άνθρωπο. Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας δήλωσε ότι αναζήτησαν τον 57χρονο σε όλα τα νοσοκομεία χωρίς αποτέλεσμα ενώ δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από την ώρα της επίθεσης…

amj
Amjad Hamid


Ο Hamid πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τζαμί για να προσευχηθεί. Υποθέτουμε ότι είναι νεκρός αλλά επίσημα δεν το γνωρίζουμε, είπαν στη Herald τα μέλη της οικογένειάς του.

«Αυτή υποτίθεται είναι μια ασφαλής χώρα! Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει τώρα για πάντα».

Ο μικρός γιος της οικογένειας αρκέστηκε σε μια μόνο δήλωση για τον πατέρα του και το μακελειό. «Απλώς τον αγαπούσα πολύ», είπε.

Abdelfattah Qasem, 59 ετών

Ο πρώην γραμματέας του Μουσουλμανικού Συλλόγου, ο οποίος γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, αγνοείται επίσης από την ώρα της επίθεσης στο Al Noor. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Stuff ότι τελευταία φορά τον είδαν μέσα στο τζαμί πάρα πολύ βαριά τραυματισμένο.

Linda Armstrong, 65 ετών

Ένας φίλος είπε στο Herald ότι η Armstrong πέθανε στην αγκαλιά μιας κυρίας που πυροβολήθηκε στο χέρι στο Linwood Mosque. Ο φίλος είπε ότι η Armstrong ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος. «Ήταν σαν ένα παιδί για τα πάντα, ήταν τόσο χαρούμενη, ήταν πάντα ενθουσιασμένη και έκανε πάντα το καλό. Η Armstrong βοηθούσε οικονομικά ένα αγόρι από το Μπαγκλαντές.

Ali Elmadani, 66 ετών

Ο Elmadani γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Η γυναίκα του δεν έχει νέα του από τότε που πήγε στο τζαμί για να προσευχηθεί. Τον πήρα στο κινητό αλλά δεν με πήρε ποτέ πίσω, λέει η σύζυγός του.

Haji-Daoud Nabi, 71 ετών

Ο Nabi επικεφαλής της Αφγανικής Ένωσης βρισκόταν στο τζαμί την ώρα της επίθεσης. Ο 71χρονος ήταν πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε μέσα στο τζαμί.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του μετανάστευσαν στο Christchurch πριν από 23 χρόνια. Ο γιος του Nabi πήγε σήμερα στο δικαστήριο όπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον μακελάρη.

«Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν – παιδιά και ενήλικες – πυροβολήθηκαν πισώπλατα ενώ προσεύχονταν. Είναι μια πράξη δειλίας» είπε ο γιος του Nabi.

haji
Haji-Daoud Nabi


Lilik Abdul Hamid

Μια ανάρτηση στο Facebook ανακοίνωσε τον θάνατο του Hamid. «Ο φίλος και συναγωνιστής μας πέθανε στη Νέα Ζηλανδία, έγραψε ένας συγγενής του. Θύμα του ζώου τρομοκράτη της Νέας Ζηλαδίας. Όλοι οι μουσουλμάνοι θρηνούν και προσεύχονται για σένα» έγραφε η ανάρτηση.

lilik
Lilik Abdul Hamid
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης