Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις για μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις για μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Στερεί την αμερικανική βίζα σε πρόσωπα που συνδέονται με το ΔΠΔ - Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι θα λάμβανε μέτρα εάν το δικαστήριο ξεκινούσε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

720_545602_fb5af0ce18-b9d4f121060dcd2f
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα τις πρώτες κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στερώντας την αμερικανική βίζα σε κάθε πρόσωπο που έχει σχέση με ενδεχόμενη έρευνα κατά αμερικανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν ή αλλού.

"Ανακοινώνω σήμερα μια πολιτική περιορισμών θεώρησης διαβατηρίου για τις ΗΠΑ σε βάρος προσώπων που έχουν άμεση ευθύνη για κάθε έρευνα του ΔΠΔ κατά αμερικανών στρατιωτών", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους, σε μια κίνηση που έχει στόχο να αποτρέψει το δικαστήριο από τη δίωξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τουw στο Αφγανιστάν.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες απαγορεύσεις στη θεώρηση διαβατηρίων εκδόθηκαν ήδη, χωρίς να αποκαλύψει ούτε τον αριθμό ούτε τους στόχους.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2017, η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα είχε ανακοινώσει ότι θα ζητούσε από τους δικαστές την άδεια για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν από την 1η Μαΐου του 2003, κυρίως από τον αμερικανικό στρατό. Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονταν και κράτη όπου η CIA κρατούσε αιχμαλώτους.

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά της διεθνούς δικαστικής εξουσίας αρμόδιας να κρίνει κυρίως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει με κυρώσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαστές και εισαγγελείς σε περίπτωση που κατηγορούσαν Αμερικανούς ή το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι εάν το δικαστήριο ξεκινούσε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, θα εξέταζε σοβαρά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για αυτούς, την επιβολή κυρώσεων σε κεφάλαια που έχουν στο αμερικανικό έδαφος και τη δίωξη τους σε αμερικανικά δικαστήρια.

Παρόλα αυτά, το αίτημα έρευνας της εισαγγελέα του ΔΠΔ συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πομπέο.

Κλείσιμο
"Αυτοί οι περιορισμοί στη βίζα μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν για να αποτρέψουν προσπάθειες του ΔΠΔ να ασκήσει διώξεις σε συμμαχικό προσωπικό, μεταξύ του οποίου είναι και Ισραηλινοί χωρίς τη συναίνεση των συμμάχων. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα είναι το τέλος των προσπαθειών μας. Έχουμε προετοιμαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, όπως οικονομικές κυρώσεις, αν το ΔΠΔ δεν αλλάξει την πορεία του", τόνισε ο Πομπέο, του οποίου η χώρα δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

"Αν είστε υπεύθυνος της προβλεπόμενης έρευνας από το ΔΠΔ για αμερικανούς στρατιώτες σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα εξακολουθήσετε να έχετε ή ότι θα μπορείτε να λάβετε βίζα, ούτε ότι θα σας επιτραπεί να εισέλθετε στις ΗΠΑ", τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης