Λεηλασίες εν μέσω μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα: «Αναρχία» στο Μαρακαΐμπο

Λεηλασίες εν μέσω μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα: «Αναρχία» στο Μαρακαΐμπο

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχουν λεηλατηθεί πάνω από 500 καταστήματα - Περισσότερες από 300 συλλήψεις

venezuela-maracaibo-ena
Πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή λεηλασίες κατά τη διάρκεια της διακοπής της ηλεκτροδότησης που παρέλυσε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη μια μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση, η Foro Penal.

Από την 7η Μαρτίου, την ημέρα που όλη η χώρα άρχισε να δοκιμάζεται εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος, «μέχρι σήμερα [σ.σ. χθες], έχουμε καταμετρήσει 124 συλλήψεις για "διαδηλώσεις" (...) και πάνω από 200 για "λεηλασίες"», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής, ο Αλφρέδο Ρομέρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην Πολιτεία Ανσοάτεγι (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, συνολικά 49, ανέφερε.

Ο Ρομέρο τόνισε ότι επικρατεί «αναρχία» στη Μαρακάιμπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που συχνά αποκαλείται η «πρωτεύουσα» της βιομηχανίας πετρελαίου (δυτικά), καθώς εκεί σημειώνονται «γενικευμένες λεηλασίες».



Κλείσιμο
Σύμφωνα με εμπορικά επιμελητήρια, πάνω από 500 καταστήματα έχουν λεηλατηθεί στην πόλη.

venezuela-maracaibo-tria


Η ηλεκτροδότηση προοδευτικά αποκαταστάθηκε από την Τρίτη στις περισσότερες πόλεις, πλην ορισμένων στα δυτικά, πάντως είναι ακόμη ασταθής στη Μαρακάιμπο και σε άλλες κοινότητες όπου η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιθέσεις ή δολιοφθορές σε μετασχηματιστές.

Η βλάβη του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ύδρευση αλλά και στον εφοδιασμό με καύσιμα, καθώς και στις εμπορικές, τραπεζικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Foro Penal, με τις συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακοπής, «ο συνολικός αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα έφθασε τους 911».

venezuela-maracaibo-dyo


Ο Ρομέρο ανέφερε ότι ένας κατάλογος των ονομάτων τους στάλθηκε στην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μισέλ Μπατσελέτ, μέσω μιας τεχνικής αποστολής που βρίσκεται στη χώρα το τρέχον διάστημα.

Κατά τον ίδιο, περίπου 800 αυτόχθονες Πεμόν από την Πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), «πέρασαν τα σύνορα χρησιμοποιώντας τρότσας», μικρές υπόγειες στοές των λαθρεμπόρων, για να «βρουν καταφύγιο στη Βραζιλία», μετά τις ταραχές της 23ης Φεβρουαρίου, όταν κατά πληροφορίες συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την περιοχή.

Εκείνη την ημέρα, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπόδισαν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας -- τροφίμων και φαρμάκων -- που προσέφεραν οι ΗΠΑ και προσπάθησε να μεταφέρει μέσα στη χώρα η αντιπολίτευση. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την επιχείρηση αυτή, την οποία χαρακτήρισε πρόσχημα με σκοπό να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.





Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης