Πουτζδεμόν: Θα επιστρέψω στην Ισπανία αν εκλεγώ ευρωβουλευτής

kataloniamesa

Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας»

Ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rac1 πως θα επιστρέψει στην Ισπανία σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής τον επόμενο Μάιο, όπως έχει προταθεί από το κόμμα του, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως με την ιδιότητά του αυτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλην την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας.

Ο ίδιος σημείωσε, στην ίδια συνέντευξη, πως το μέτρο της ασυλίας ξεκινά να ισχύει από τις πρώτες στιγμές που ένας υποψήφιος αναδεικνύεται ευρωβουλευτής, μάλιστα αφ' ης στιγμής η κυβέρνηση ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει. «Εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή μου και ενεργοποιήσει την ασυλία μου, σε εκείνη την περίοδο θα αποφασίσω ποια έδρα θα επιλέξω», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομες από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως ένας απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ' αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πουτζδεμόν προειδοποίησε πως η Ισπανία «θα παραβίαζε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας».

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Πουτζδεμόν θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της δεξιάς παράταξής του JxCat, ο πρώην πρόεδρος δεν βλέπει επίσης «να υπάρχει εμπόδιο στο να μην παρίσταται προσωπικά» στην κατάθεση του ψηφοδελτίου στην εκλογική επιτροπή.

Όσον αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το JxCat στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πουτζδεμόν απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηρίξει μία νέα θητεία του Πέδρο Σάντσεθ: «θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τη δημοκρατία και να μπλοκάρουμε το Άρθρο 155», για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, τόνισε ο πρώην πρόεδρος και απέκλεισε «οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» με το PSOE κι επανέλαβε όλα τα αιτήματα των Καταλανών για διάλογο και αυτοδιάθεση.

Αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει η συμμαχία των αυτονομιστών στην Καταλονία (JxCat και ERC) ο Πουτζδεμόν θέλησε να δείξει συμβιβαστικότητα, τονίζοντας πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ως «αντίπαλοι μεταξύ τους», αλλά να συνειδητοποιήσουν πως «την πραγματική μάχη πρέπει να τη δώσουμε με το ισπανικό κράτος».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

puttin_ar

Ικανοποιημένος ο Ερντογάν καθώς οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία - Μετά από επτά ώρες συμφώνησε με τον Πούτιν για κοινές περιπολίες Ρώσων-Τούρκων σε ζώνη 10χλμ. εντός της Συρίας - Επιθετική ρητορική των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου από την Άγκυρα

boris_ar

Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά παράταση του Brexit για μετά την 31η Οκτωβρίου μετά την καταψήφιση του χρονοδιαγράμματος-εξπρές για τους εφαρμοστικούς νόμους - Ο Τουσκ συζητά για ενδεχόμενο παράτασης έως την 31η Ιανουαρίου, «κλωτσάει» η Γαλλία που μιλά μόνο για «τεχνική» παράταση «λίγων ημερών»