Το μαγικό κουμπί «Start Over» των Σουηδών

sweden_main01

«Στη Σουηδία δεν νιώθεις ποτέ την ηλικία σου. Έχουμε ένα μαγικό, αόρατο κουμπί που γράφει Start Over, ξεκίνα ξανά. Πας στο πανεπιστήμιο και θα δεις έναν φοιτητή στα 60 του. Αυτή η εικόνα δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση, είναι κάτι συνηθισμένο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και μονίμως κάτι μαθαίνουμε. Ένας γιατρός στα 45 του μπορεί να γίνει προγραμματιστής. Τέσσερις μέρες μπορείς να δουλεύεις σε μία δουλειά και κάθε Παρασκευή σε μία άλλη» λέει η Jenny Berthling από τον δημοτικό οργανισμό για την προβολή της Στοκχόλμης

Κάθε ταξίδι στη Σκανδιναβία είναι μία μοναδική εμπειρία, όχι τόσο για την επαφή με το πανέμορφο τοπίο, όσο για τη γνωριμία με έναν νέο τρόπο ζωής που διαφέρει σε πολλά σημεία από τον δικό μας. Η Σουηδία, ειδικά, είναι μία χώρα που παρά τον μικρό πληθυσμό της (μόλις 10 εκατομμύρια) έχει καταφέρει να αναχθεί σε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά την καινοτομία και έχει βγάλει επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως Spotify, Skype, H&M, Ikea.

Οι ίδιοι οι Σουηδοί αγαπούν να μιλούν για τη χώρα τους και για όλα όσα την κάνουν να ξεχωρίζει, νιώθουν δε πάντα την ευθύνη να μεταφέρουν όποιες γνώσεις έχουν και ό,τι καλό κάνουν, στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα, θεωρώντας ότι έτσι κάνουν τη διαφορά. Μόνοι τους, γνωρίζουν ότι είναι πολύ λίγοι για να κάνουν τη διαφορά. Μεταδίδοντας όμως το καλό παράδειγμα, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει το θαύμα.

Ένα λοιπόν από τα πολλά ωραία πράγματα που έχουν στη Σουηδία είναι και το αόρατο κουμπί «Start Over». Η Jenny Berthling από τον δημοτικό οργανισμό που ασχολείται με την προβολή της Στοκχόλμης και τις επενδύσεις στην πόλη μας εξήγησε σχετικά: «Στη Σουηδία δεν νιώθεις ποτέ την ηλικία σου, δεν νιώθεις μεγάλος για κάτι. Έχουμε ένα μαγικό, αόρατο κουμπί που γράφει Start Over, ξεκίνα ξανά. Πας στο πανεπιστήμιο και θα δεις έναν φοιτητή στα 60 του. Αυτή η εικόνα δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση, είναι κάτι συνηθισμένο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και μονίμως κάτι μαθαίνουμε. Ένας γιατρός στα 45 του μπορεί να γίνει προγραμματιστής. Τέσσερις μέρες μπορείς να δουλεύεις σε μία δουλειά και κάθε Παρασκευή σε μία άλλη. Είναι μεγάλη η ευελιξία. Εδώ μπορείς να γίνεις αυτό που θέλεις, όποτε θέλεις. Για παράδειγμα, ένας προγραμματιστής στην ηλικία των 55 ετών, αν θελήσει να μάθει Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν θα δυσκολευτεί να αφήσει τη δουλειά του. Η ίδια η δουλειά του θα τον σπρώξει να πάει στο πανεπιστήμιο και να επιστρέψει με περισσότερα εφόδια μετά».
sweden_team_work01

Αντίστοιχο παράδειγμα και η Anna, η οποία επί 25 χρόνια δούλευε ως μεσίτρια. Λίγο πριν μπει στα 55 της, συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε πάντα να κάνει ήταν να γράφει, έτσι πήγε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε Δημοσιογραφία. Σήμερα εργάζεται ως συντάκτρια σε μεγάλη σουηδική εφημερίδα.

Αυτό το «Start Over» κουμπί είναι στην ουσία μία ολόκληρη φιλοσοφία που διακατέχει τους Σουηδούς και είναι αισθητή σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινότητας.

Ο Σουηδός νιώθει σε μεγάλο βαθμό να μην περιορίζεται από τίποτε, ούτε καν από τον πιο αμείλικτο εχθρό, τον χρόνο που περνάει. Έχει διαποτιστεί με την αίσθηση ότι με προσπάθεια, δουλειά και μόρφωση μπορεί να γίνει αυτό που θέλει. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαινόμενο που στις χώρες μας όταν συναντάται αποτελεί είδηση, στη Σουηδία ωστόσο είναι πολύ συνηθισμένο. Ο γιατρός στα 50 του μπορεί να ξαναπάει πανεπιστήμιο και να ασχοληθεί με τους υπολογιστές, αλλάζοντας τελείως πεδίο. Ο καλλιτέχνης μπορεί να θυμηθεί δεκαετίες μετά ότι ήθελε να σπουδάσει αρχιτέκτονας. Γενικώς στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι δωρεάν όπως και κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, είναι συνηθισμένη εικόνα να δεις φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να δουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.

Αυτό έχει αντίκτυπο και στον επαγγελματικό τομέα, όπου παρατηρείται μία δημιουργική ρευστότητα. Είναι σύνηθες, οι επαγγελματίες να αλλάζουν πόστα, οι περισσότεροι άλλωστε το επιζητούν ώστε να γνωρίζουν νέες εμπειρίες.  

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μία λέξη, η οποία αποτελεί ενδεχομένως το κλειδί πίσω από το σκανδιναβικό θαύμα: Εμπιστοσύνη. Οι σκανδιναβικές κοινωνίες είναι κοινωνίες εμπιστοσύνης. Μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ πολίτη και κράτους, μεταξύ καταναλωτή και επιχείρησης. Ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το κράτος, και όλοι μαζί επενδύουν στην παιδεία χωρίς την αγωνία αν αυτό θα θεωρηθεί χορηγία που θα βλάψει τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας. Αυτή η εμπιστοσύνη και η πεποίθηση ότι τα χρήματα στους φόρους επιστρέφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κοινωνικό σύνολο, δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας σε κάθε πολίτη. Σε αυτόν που θα αφήσει τη δουλειά του για να σπουδάσει, σε αυτόν που θα ξεκινήσει μία start up και θα αποτύχει, στον μετανάστη που θα φτάσει στη χώρα και δεν θα γνωρίζει καν τη γλώσσα. Κι έτσι προχωράει μία ολόκληρη χώρα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μόλις 10 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα δικά τους θαύματα δημιουργώντας μία κοινωνία-πρότυπο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (186)

Ελληνάρας

Εγώ παιδιά ήμουν μανάβης και βρέθηκα λόγω κρίσης στη Σουηδία. Έπιασα δουλειά σε ένα εργοστάσιο με 5000 € καθαρά το μήνα. Έμαθα τη γλώσσα φαρσί από τις Σουηδέζες που γνώρισα και πέντε κολλυβογράμματα σε δημόσιο σχολείο. Τώρα με συντηρεί η γκόμενά μου (γκίλφ), σπουδάζω ιατρική και σε λίγα χρόνια θα είμαι γιατρός με 50.000 € το μήνα!!! Θα παντρευτώ ένα όμορφο μωρό και θα κάνω οικογένεια. Στόχος μου είναι να γίνω καθηγητής ιατρικής και μεγαλογιατρός... Πραγματικά η Σουηδία είναι η χώρα της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή!

Ι-σλαμικο Σ-ουηδικό χαλιφάτο

Ο σουηδικός "παράδεισος" καταρρέει. 22% έχει διολισθήσει η σουηδική κορώνα τα τελευταία 2 χρόνια. Μελλοντικά, όσοι δουλεύουν Σουηδία με τις συντάξεις που θα παίρνουν σε κορώνες, δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε καραμέλες σε άλλο κράτος. Οι περισσότεροι δεν βλέπουν μακριά τι έρχεται

Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω

Ειναι γιατι να μη μπορουμε να κανουμε μια συζητηση χωρις να την πολιτικοποιουμε. Παιδια δευτερης γενιας μεταναστων θελω να πιστευω οτι μεγαλωσαν με μια αλλη κουλτουρα. Και απο την αλλη δεν ηρθαν ολοι επειδη ηταν κατατρεγμενοι απο την Ελλαδα. Οι μεταναστες που ηρθαν στη δεκαετια του 60-70 ηταν και οικονομικοι μεταναστες. Σεβομαι την αποψη σου αλλα ολα δεν ειναι ασπρα και μαυρα. Εγω ως "ξενη" δεν εχω αντιμετωπισει ποτε ρατσισμο στον εργασιακο μου χωρο. Εχω δουλεψει και στο δημοσιο και στον ιδιωτικο τωρα τομεα (18 χρονια μεχρι στιγμης) και με αντιμετωπιζουν ως ισο μελος της ομαδας. Και αυτο ειναι κατι που φαινεται στις οικονομικες αποδοχες, στην αυξηση που παιρνουμε καθε χρονο και που βασιζεται στην προσφορα του καθενος ολη τη χρονια. Γνωριζω ελληνες που εχουν πλεον διευθυντικες θεσεις (και ας μην ξερουν τελεια σουηδικα) και δεν ειναι λιγοι. Αυτο κατι σημαινει για τη Σουηδια ως χωρα. Και κατι αλλο. Το αρθρο αναφερεται για τη δυνατοτητα που εχει καποιος ενηλικας να αλλαξει επαγγελματικο προσανατολισμο οποιαδηποτε στιγμη. Αυτο δεν μπορει κανενας να το αμφισβητισει οποτε γιατι πρεπει να αλλαζει η συζητηση κατευθυνση;

Έλληνας στην Σουηδια

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου από προσωπική εμπειρία. Ήρθα στην Σουηδία πριν από 20 χρόνια.Αυτο για το οποίο έχω αρκετά παράπονα είναι ο σουηδικος ΟΑΕΔ ο οποίος εμένα προσωπικά δεν με βοήθησε όσο θα χρειαζόμουν ειδικά στην αρχή. Χρειάστηκε να δουλέψω διαφορές δουλειές για ένα μικρό χρονικό διαστημα(6μηνες) μέχρι να καταλάβω πως λειτουργεί η κοινωνία τους. Έκτοτε πήρα την κατάσταση στα χέρια μου και από τότε :"κάθε χρόνο και καλυτερα". Ρατσισμός των κακή του μορφή δεν έχω βιώσει ΠΟΤΕ τουλάχιστον μπροστά μου.Πισω από την πλάτη μου δεν μπορω να γνωρίζω τι γίνεται. Αλλά μπορώ να πω ότι αυτό που μου έκανε μεγάλη εντυπωση (θετικη) είναι ότι οι γενιές του 50-60 και πίσω είναι ειλικρινείς μέχρι εκεί που πάει όπως και αδαείς(κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν καταλληλα).

Lambros

Eνα πειραμα εινε και η Σουηδια! Στην Ελλαδα εχουμε τα νυχτερινα σχολεια!Εδω εχεις την δυνατοτηατα να αφησεις τη δουλεια που εχεις,να παρεις ενα φοιτητιτικο δανειο και να σπουδασεις τιποτα αλλο απο αυτο που κανεις. Που εινε το παραξενο; Πρεπει να κανεις θυσειες, τιποτα δεν ειναι ζτσαμπα! Αν εισε προσφυγας ομως, ειναι ολες οι πορτες ανοιχτες! Βεβαια σαν ξενος,θα βρεις μονο δουλειες που εχει πολυ ανακες η αγορα εργασιας! Πολλοι πολιτικοι θελουνε να κανουνε τη Ευρωπη Αμερικη εποχη του 90 η Dubai τωρα! Φθηνο εργατικο δυναμικο, λυνουν και το δημογραφικο, δημιουργουν δουλειες και σ σουηδους,δασκαλοι, σχολεια, και να πληρωνεις και φορους και ολα καλα! Αν δεν θες, εχουμε και ρεσερβ εργατικο δυναμικο, καθε μερα ερχονται καινουργιοι Ασιατες! Για αυτους φυσικα και ειναι παραδεισος αυτες οι χωρες,εμεις οι Ευρωπαιοι ομως εχουμε αλλες απαιτησεις, και αυτο μας χαλαει!

ChrisΑΚ

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι για συνεννόηση αλλά για λογοτεχνία ( Σεφέρης, Καζαντζίδης ). Ένα μικρό μαθηματάκι και γι αυτούς που έχουν "επαφή" με την Σουηδία. Κάποιοι διάβασαν για 35χιλ άστεγους. Η λέξη "άστεγος" δεν υπάρχει στο Σουηδικό λεξικό. Άστεγος=χωρίς στέγη, ταβάνι=στέγη, στα σουηδικά υπάρχει η έκφραση utan tak=χωρίς ταβάνι. Χωρίς σπίτι=hemlös, hem=σπίτι και lös=χωρίς. Οι 35χιλ είναι χωρίς σπίτι και χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, με λίγα λόγια Χ αριθμός φιλοξενούνται σε φίλους, Χ αριθμός σε γνωστούς, Χ αριθμός σε συγγενείς, Χ αριθμός σε διάφορα δημ. καταστήματα κλπ κλπ. Αυτοί είναι χωρίς σπίτι και όχι άστεγοι. Κάποιοι λόγοι μπορεί να είναι ότι περιμένουν την σειρά τους, έξωση για διαταραχή κ.α. #5χιλ, λοιπόν χωρίς σπίτι=hemlösa και όχι άστεγοι= utan tak. Άντε, enough σε λίγο θα περνάω για προφέσορας.

...

Χειρότερα από την Ελλάδα δεν είναι...

Ι-σλαμικο Σ-ουηδικό χαλιφάτο

Ίδια χάλια είναι. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα βγάζουν τα άπλυτα στα μεγάφωνα ενώ οι σουηδοι σκουπίζουν τις βρομιές τους κάτω από το χαλί. Χιλιάδες Σουηδοί ζητούν κάθε χρόνο ιατρική βοήθεια και περίθαλψη σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη πχ Ελλάδα, επειδή έχει διαλύσει το σύστημα υγείας της Σουηδίας. Όταν επιστρέψουν στέλνουν τον λογαριασμό στο Σουηδικό ΙΚΑ (Försäkringskassan)

@

Ίδια χάλια είναι. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα βγάζουν τα άπλυτα στα μεγάφωνα ενώ οι σουηδοι σκουπίζουν τις βρομιές τους κάτω από το χαλί. Χιλιάδες Σουηδοί ζητούν κάθε χρόνο ιατρική βοήθεια και περίθαλψη σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη πχ Ελλάδα, επειδή έχει διαλύσει το σύστημα υγείας της Σουηδίας. Όταν επιστρέψουν στέλνουν τον λογαριασμό στο Σουηδικό ΙΚΑ (Försäkringskassan)

George

Σε 20 χρόνια το μόνο άσπρο που θα υπάρχει θα είναι το χιόνι.

Ι-σλαμικο Σ-ουηδικό χαλιφάτο

το χιόνι και το γάλα των σουηδικών αγελάδων θα μείνουν άσπρα. Γνωρίζω δεκάδες σουηδέζες που φοράνε μαντίλα ακόμα και μπούρκα, έχουν παντρευτεί άραβες, τούρκους, Ιρανούς, αράπηδες αφρικανούς, Αλβανούς, Βόσνιους ακόμα και γύφτους. Τις βλέπεις να τραβάνε ένα σορό κουτσούβελα με φερετζέ και πάντα να περπατάνε πέντε μέτρα πίσω από τον μουσουλμάνο αφέντη. Αυτή είναι η κατάντια τους

σμιλε

Κι εδω Ελλαδα τα τελευταια χρονια μου δοθηκαν εκαιριες για αλλαγη! Απο υπαλληλος με πτυχιο εγινα ανεργος που δε βρισκειι δουλεια και τωρα ντελιβερας. Ποια σουηδια....

αφού ήρθε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ

και διόρισε στρατό από Καρανικες. Τι περιμένεις ;

Το ίδιο και εσυ

Πρεπει να παραδεχτεις οτι υπαρχουν ελληνες που προς μεγαλη σου εκλπηξη τους αρεσει η Σουηδια, ο τροπος ζωης και σκεψης, οι δυνατοτητες που τους δινονται στον επαγγελματικο τομεα. Θα σου συμβουλευα να αρπαξεις και εσυ τη δευτερη ευκαιρια που σου δινεται και να σπουδασεις κατι ακομα και αν εισαι μεγαλος σε ηλικια. Και επειδη απο τα λεγομενα σου φαινεται να μισεις πραγματικα τη Σουηδια και να μην σου αρεσει τιποτα εδω...ε τοτε πανε στην Ελλαδα. Ελληνικα ξερεις...

Ι-σλαμικο Σ-ουηδικό χαλιφάτο

Οι Έλληνες που τους αρέσει η Σουηδία είναι επί το πλείστον σοσιαλιστές και κομμουνιστές. Επειδή τους έδωσε άσυλο επί χούντας την δοξάζουν. Ένας από αυτούς ήταν ο ελεεινός Ανδρέας Παπανδρέου και ο ηλίθιος γιος του ο Γιωργάκης που σπούδασε στη Στοκχόλμη, Οι Παπανδρέου όσο ήταν πρωθυπουργοί όχι μόνο δόξαζαν το σοσιαλιστικό σουηδικό μοντέλο αλλά έκαναν και ένα σορό αγορές παίρνοντας μίζες για να στηρίξουν οικονομικά την Σουηδία. Μια από τις αγορές ήταν τα ιπτάμενα ραντάρ της Σάμπ-Ερικσσον με την μίζα των 100 εκατομμυρίων

....

παντως ο αραβας στη φωτο που τον προωθειται ως σουηδο πρεπει να εχει προβλημα πλατυποδιας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης