Το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Στόχος είναι να ρίξει φως στις ενέργειες του Πάπα Πίου ΙΒ' που κατηγορείται από Εβραϊκές Κοινότητες για τη στάση του

6921266
«Φως» στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να ρίξει το Βατικανό, που ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα αρχεία εκείνης της εποχής.

Τότε, ο Πάπας Πίος ο ΙΒ' είχε κατηγορηθεί από Εβραϊκές ενώσεις ότι παρέμεινε σιωπηλός στο Ολοκαύτωμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποκαλύψει τα μυστικά αρχεία στο Βατικανό, για τη συγκεκριμένη περίοδο, ένα αίτημα των Εβραίων, που θέλουν να δουν τις κινήσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκείνο το διάστημα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η σιωπηλή στάση του πάπα Πίου είτε οφειλόταν στην έλλειψη θάρρους να αντισταθεί προς τους Ναζί και να συμπαρασταθεί προς τους διωκόμενους Εβραίους, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι είχε συμπάθεια προς το ναζισμό, καθώς ο ίδιος ήταν αντικομμουνιστής.

Τα αρχεία ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με Εβραίους, ο Πάπας Πίος ΙΒ' που ήταν προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1939 έως το 1958, «έκλεινε το μάτι» στους Ναζί, στο Ολοκαύτωμα. Το Βατικανό τον έχει υπερασπιστεί, λέγοντας ότι δούλευε παρασκηνιακά για να σώσει τους Εβραίους για να μην τραβά την προσοχή και επιδεινώσει την κατάσταση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης