Brexit: Έσχατη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Τζ. Κόρμπιν

Brexit: Έσχατη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Τζ. Κόρμπιν

Το δεύτερο δημοψήφισμα και η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ απασχόλησαν την ΚΟ του Εργατικού Κόμματος

corbyn
Η υποστήριξη από το Εργατικό Κόμμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και η πιθανότητα να συμπεριληφθεί σε αυτό η επιλογή της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ απασχόλησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα ταχθεί υπέρ του να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, όμως διευκρίνισε ότι το κόμμα των Εργατικών θα καταφύγει σε αυτή την λύση εάν δεν καταφέρει να κερδίσει - κάτι που θεωρείται η πιο πιθανή έκβαση - την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στην δική του εκδοχή του σχεδίου για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ, στην συζήτηση που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το Brexit.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να στηρίξει την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος, για να αποφύγει περαιτέρω αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα. Αν και η ανακοίνωση ευχαρίστησε τους βουλευτές που υποστηρίζουν την εκστρατεία για το δεύτερο δημοψήφισμα, την ίδια στιγμή δυσαρέστησε δεκάδες άλλους που επιθυμούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και αναμένεται να καταψηφίσουν όποια τέτοια πρόταση τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Διαφωνίες διατυπώθηκαν και σε ό,τι αφορά τις επιλογές που θα γίνουν στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. Μολονότι ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, υποστήριξε ότι θα υπάρχει η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ, δεν είναι ακόμη σαφής η θέση που θα πάρει το Εργατικό κόμμα ως προς τα ερωτήματα που μπορεί θα τεθούν σε ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα περιλαμβάνεται η επιλογή του Brexit χωρίς συμφωνία. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, είπε ότι μαζί με τον ηγέτη των Εργατικών θα κάνουν εκστρατεία υπέρ του Remain, της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Για τον Τζέρεμι Κόρμπιν η λύση του δεύτερου δημοψηφίσματος είναι η τελευταία διέξοδος απέναντι στην «καταστροφική πολιτική των Τόρις για το Brexit» και πρέπει να προηγηθεί η υποβολή πρότασης από τους Εργατικούς όσον αφορά τη συμφωνία που επιδιώκουν εκείνοι για την αποχώρηση, στην οποία θα περιλαμβάνονται πέντε βασικά αιτήματα, περιλαμβανομένης της μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Οι Εργατικοί θα υποβάλουν ως αύριο Τετάρτη τροπολογία στην πρόταση της κυβέρνησης για την διαδικασία αποχώρησης, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξουν την τροπολογία που θα καταθέσει η βουλευτής τους Ιβέτ Κούπερ μαζί με τον βουλευτή των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία προβλέπει νομοσχέδιο για την καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας με στόχο να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Κλείσιμο
Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν το κόμμα των Εργατικών θα καταθέσει ή θα υποστηρίξει τροπολογία αυτή την εβδομάδα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή θα δρομολογήσει αυτή την επιλογή σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι, δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί ως τη 12η Μαρτίου.

 

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης