Λιτή ανακοίνωση Γιούνκερ: «Είχα μια καλή συνάντηση με την Τερέζα Μέι για το Brexit»

Λιτή ανακοίνωση Γιούνκερ: «Είχα μια καλή συνάντηση με την Τερέζα Μέι για το Brexit»

Ο επικεφαλής της Κομισιόν απέφυγε να αποκαλύψει τα όσα συζήτησε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό  - Αύριο η Μέι ανακοινώνει στη Βουλή τις νέες αποφάσεις της για το Brexit

mei_me_junker
Με μία λιτή δήλωση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως η συνάντησή του με την Τερέζα Μέι ήταν εποικοδομητική.

O πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είχε μία «καλή και εποικοδομητική συνάντηση» με την πρωθυπουργό της Βρετανίας σχετικά με το Brexit, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Η δήλωση Γιούνκερ έρχεται λίγες ώρες, αφότου κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Μέι έθεσε την πιθανότητα παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50 σε συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Χθες, πάντως, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου ότι, οι « 27» πρέπει να ξέρουν με σαφήνεια ότι μια πρόταση για τη μελλοντική πορεία μπορεί να περάσει από την πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν επανεξετάσουν το θέμα κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι μετακίνησε μέχρι τις 12 Μαρτίου την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, που ήταν προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο για να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που όμως έχει απορριφθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέφυγε να αποκαλύψει τα όσα συζήτησε με την Τερέζα Μέι

Την ίδια ώρα, μυστήριο καλύπτει το περιεχόμενο των συνομιλιών της Τερέζα Μέι και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε και του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρλ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής της Κομισιόν περιορίστηκε να κάνει μία λιτή ανακοίνωση.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες - αν θα καθυστερήσει το Brexit ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο περίφημο «backstop», ο Γιούνκερ ουσιαστικά πετάει το ...μπαλάκι στην ένοικο της Ντάουνινγκ Στρητ. Η Μέι επιστρέφει σήμερα στην πατρίδα της και αύριο από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, θα ανακοινώσει στους βουλευτές τις νέες αποφάσεις της για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενδεχομένως θα ανακοινώσει καθυστέρηση στην διαδικασία για το Brexit, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο από την Αίγυπτο όπου συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. Αυτό άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Άμυνας της βρετανικής κυβέρνησης Τομπάιας Ελγουντ. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Μέι να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα δεύτερη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, επί της αναθεωρημένης πρότασής της για το Brexit. O Έλγουντ άφησε να εννοηθεί ότι η Μέι θα ανακοινώσει αύριο την παράταση του Άρθρου 50, κίνηση που βρίσκει σύμφωνες και τις Βρυξέλλες.

«Περιμένετε και θα δείτε τι έχει να πει» είπε χαρακτηριστικά. Η προοπτική αυτή φαίνεται ότι συζητήθηκε στην συνάντηση Μέι-Μέρκελ στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες, και τελικά ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων.

«Αν οι αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι υπάρχει λόγος παράτασης, το οποίο δεν είναι βέβαιο με δεδομένη την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα το πάνε μακριά για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο ώστε να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης