Κίνα: Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν «έκανε τον Κινέζο» για τα στρατόπεδα εγκλεισμού των μουσουλμάνων Ουιγούρων

Κίνα: Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν «έκανε τον Κινέζο» για τα στρατόπεδα εγκλεισμού των μουσουλμάνων Ουιγούρων

Ο δυναμικός διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού - Απογοήτευση για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της Κίνας

salman
Αν και η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της μουσουλμανικής θρησκείας με τις ιερές για τους μουσουλμάνους πόλεις Μέκκα και Μεδίνα να βρίσκονται στο έδαφός της, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν δίστασε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα να «γυρίσει την πλάτη» στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Την Παρασκευή σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο ισχυρός διάδοχος του συντηρητικού βασιλείου χωρίς να προσδιορίσει άμεσα τους Ουιγούρους, δήλωσε πως «Η Κίνα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού για να προστατεύει την εθνική ασφάλεια».

Τους τελευταίους μήνες η Κίνα δέχεται δριμεία κριτική από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαιτίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα οποία περιορίζονται εκατοντάδες μουσουλμάνοι για «επανεκπαίδευση», κατά την οποία αναγκάζονται να υμνούν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το 2017 ξεκίνησε στην Κίνα η λήψη αυστηρών μέτρων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, ενός φύλου τουρκικής καταγωγής, που ζει στη βορειοδυτική κινεζική επαρχία Σινζιάνγκ και ο πληθυσμός του υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις ΗΠΑ και ειδικούς στα Ηνωμένα Έθνη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ή σχεδόν το 7% του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Σινζιάνγκ βρίσκονται έγκλειστοι στα στρατόπεδα «κατήχησης», ώστε να απαρνηθούν τη γλώσσα και την κουλτούρα τους.

Κλείσιμο
Άγκυρα: Μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ουιγούρων από την Κίνα

Την Πέμπτη Ουιγούροι ακτιβιστές είχαν δηλώσει πως ήλπιζαν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να θέσει το πρόβλημά τους στους Κινέζους αξιωματούχους. «Είναι καθήκον του. Είμαστε έκπληκτοι που δεν ανέφερε τίποτα με δεδομένο πως δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζουμε να αλλάξει γνώμη», δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Σαλίχ Χουνταγιάρ, εκπρόσωπος του κινήματος East Turkistan National Awakening Movement για τα δικαιώματα των Ουιγούρων.

Αν και διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την στάση της Κίνας απέναντι στους Ουιγούρους ελάχιστες μουσουλμανικές χώρες μιλούν ανοικτά εναντίον του Πεκίνου εξαιτίας των κερδοφόρων εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνάψει με την κινεζική κυβέρνηση. Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Άγκυρα «έσπασε τη σιωπή της» και χαρακτήρισε την μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα «μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα».

Ο Χαμί Ακσόυ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε για το θέμα: «Η συστηματική πολιτική αφομοίωσης των κινεζικών αρχών εναντίον των Τούρκων Ουιγούρων είναι μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα».

«Χρυσές» συμφωνίες υπέγραψε στο Πεκίνο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας

Κατά την διήμερη παραμονή του στο Πεκίνο ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν υπέγραψε συμφωνία ύψους 10 δισ. δολάρια για την κατασκευή διυλιστηρίου-πετροχημικού συγκροτήματος στην Κίνα και συμφώνησε συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας ενώ παράλληλα, υπέγραψε και 35 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας συνολικής αξίας 28 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης