Γκραν Κάνυον: Επισκέπτες των τελευταίων 18 ετών φέρεται να έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας

Γκραν Κάνυον: Επισκέπτες των τελευταίων 18 ετών φέρεται να έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας

Το ραδιενεργό φορτίο ανιχνεύτηκε τυχαία από έναν έφηβο με μετρητή ραδιενέργειας κατά την διάρκεια ξενάγησης στα μουσεία με τους ειδικούς να τον αποκρύβουν αποθηκεύοντάς τον σε ένα παλιό ορυχείο της περιοχής

gran_canyon
Σχεδόν επί 20 χρόνια επισκέπτες και υπάλληλοι στο Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα των ΗΠΑ, φέρεται να έχουν εκτεθεί εν αγνοία τους σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.

Διευθυντικό στέλεχος του πάρκου ισχυρίζεται ότι το ραδιενεργό ουράνιο μπορεί να ήταν έως και 4.000 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το CNN, η διεύθυνση του πάρκου αποφάσισε να τηρήσει σιγή ιχθύος για το ότι τρία μεγάλα βαρέλια με ουράνιο είχαν αποθηκευτεί στο κτίριο που στεγάζει το ομώνυμο μουσείο για 18 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι, υπάλληλοι και τουρίστες- ανάμεσά τους και παιδιά- που επισκέφθηκαν το μουσείο, έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας», όπως επισημαίνει ο διευθυντής υγείας και ασφάλειας των υπηρεσιών του Εθνικού Πάρκου, Έλστον Στέφενσον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «USA Today».

Ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, προσπάθησε να πείσει τα στελέχη του Πάρκου να προειδοποιούν το κοινό ότι, όποιος επισκέπτονταν το σημείο μετά το 2000 μπορεί να κινδύνευε να εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Ο ίδιος υπολόγισε σε επίπεδα ίσως και 4.000 φορές πάνω από αυτά που ορίζει η Αρχή Πυρηνικών ως «ασφαλή» για παιδιά και 400 φορές πάνω από τα αντίστοιχα για ενήλικες. Ωστόσο, η διοίκηση του Πάρκου τον αγνόησε επιδεικτικά.

«Το Πάρκο του Γκραν Κάνυον παραβίασε τον νόμο αφήνοντας το κοινό ανενημέρωτο για τον κίνδυνο.

Το ραδιενεργό φορτίο ανιχνεύτηκε τυχαία από έναν έφηβο με μετρητή ραδιενέργειας κατά την διάρκεια ξενάγησης στα μουσεία με τους ειδικούς να αποκρύβουν αποθηκεύοντάς το σε ένα παλιό ορυχείο της περιοχής», όπως δηλώνει.

Ο Στέφενσον επικοινώνησε με την αρμόδια Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Στο πλαίσιο έρευνας η υπηρεσία ανακάλυψε μόνο τα κενά βαρέλια που είχαν «ανεξήγητα επιστρέψει στο κτίριο» και ακόμα εξέπεμπαν ελάχιστη ραδιενέργεια.

Κλείσιμο
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Έμιλι Ντέιβις,υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τώρα κίνδυνος για τους υπαλλήλους ή το κοινό» αλλά παραδέχεται ότι το ουράνιο έχει απομακρυνθεί και προτίμησε να μην σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Στέφενσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Γκραν Κάνυον είναι ένα μακρύ φαράγγι στην Αριζόνα των ΗΠΑ.Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης