Brexit: Η Μέι πάει Δουβλίνο με άδεια χέρια - Οι Βρυξέλλες της «έκοψαν τον βήχα» για επαναδιαπραγμάτευση

Brexit: Η Μέι πάει Δουβλίνο με άδεια χέρια - Οι Βρυξέλλες της «έκοψαν τον βήχα» για επαναδιαπραγμάτευση

Ο Τουσκ την παρέπεμψε να συμβουλευτεί τις προτάσεις του πολιτικού της αντιπάλου Τζέρεμι Κόρμπιν

Tereza-mai
Ένα γερό «χαστούκι» έφαγε χθες η Τερέζα Μέι από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που όχι μόνο της έκοψαν... το βήχα για αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit αλλά την παρέπεμψαν και στις προτάσεις του πολιτικού της αντιπάλου και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μεταβαίνει σήμερα στο Δουβλίνο με άδεια χέρια σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Ιρλανδούς να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Οι χθεσινές συνομιλίες της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν σε ψυχρό κλίμα.

Και σαν μην έφθανε αυτό, ο Ντόναλντ Τουσκ την συμβούλευσε να μελετήσει τις καλές προτάσεις του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λίγες ώρες πριν η Μέι συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ, ο Κόρμπιν της απέστειλε μία επιστολή με τις προτάσεις του για το Brexit.

Τα αιτήματα που θέτει ο Κόρμπιν αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψη.

Κλείσιμο
Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν «μία εκλεπτυσμένη παρέμβαση» από τους Εργατικούς και μπορούν να βρουν υποστηρικτές και σε όσους θέλουν ένα πιο ήπιο Brexit, ακόμη και στο κόμμα των Συντηρητικών, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος. Πάντως, οι προτάσεις του Κόρμπιν δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις Βρυξέλλες.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, η Μέι θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες έξι ημέρες να βρει μία «χρυσή τομή» στη συμφωνία για το Brexit καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να συζητήσει είτε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Brexit ή αλλιώς, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα έχει μία γενική συζήτηση για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα διεξαχθεί ψηφοφορία πάνω σε μία αναθεωρημένη συμφωνία.

Oι Βρυξέλλες εκνεύρισαν τη Μέι αφού έχουν χαρακτηρίσει «παράλογο» το σχέδιο του Brexit με την ίδια να μεταβαίνει σήμερα στο Δουβλίνο σε μία ύστατη προσπάθεια να βρει με τους Ιρλανδούς κοινά σημεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης