Βrexit: H Μέι στις Βρυξέλλες - Επιδιώκει τη «χρυσή τομή» στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων

Βrexit: H Μέι στις Βρυξέλλες - Επιδιώκει τη «χρυσή τομή» στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων

Θα συναντηθεί με Τουσκ και Γιούνκερ, καθώς επιδιώκει μία συμβιβαστική λύση στο περίφημο ζήτημα του «backstop»

may12
Η επικίνδυνη αποστολή της Τερέζα Μέι ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει πυρετό επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να βρει μία «χρυσή τομή» για το καυτό ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Ένα 24ωρο μετά τo σάλο που προκλήθηκε στο Λονδίνο από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ περί... κολάσεως, η Συντηρητική πρωθυπουργός επιδιώκει μία συμβιβαστική λύση στο περίφημο ζήτημα του «backstop». Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έγινε το «μαύρο πρόβατο» στη Βρετανία λέγοντας ότι,« όσοι προώθησαν στα τυφλά ένα Brexit χωρίς να έχουν το παραμικρό σχέδιο για την υλοποίησή του, αξίζουν μία ξεχωριστή θέση στην κόλαση». Σήμερα, η Μέι αναμένεται να συναντηθεί μαζί του στις 4 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα θα έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερόφστατ.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, της έχουν κόψει τα... φτερά λέγοντας «όχι» στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το BBC, η Μέι θα μεταφέρει σήμερα το εξής μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους της.
«Στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν μπορούμε και δεν θα παγιδευτούμε στο δίχτυ ασφαλείας».

Η ρύθμιση του backstop περιελήφθη στη συμφωνία ως ύστατη λύση για την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά για τα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι, εάν δεν βρεθεί καμία άλλη λύση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να επιτύχει αλλαγές στην συμφωνία προκειμένου να την δουν με καλό... μάτι οι βουλευτές στην πατρίδα της.

Κλείσιμο
Από την πλευρά τους, τα βρετανικά ΜΜΕ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η ψηφοφορία της επικείμενης συμφωνίας για το Brexit στο κοινοβούλιο θα καθυστερήσει και αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λονδίνου, τρία είναι τα σενάρια για το backstop: χρονικό όριο, μονομερή έξοδο αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους. Η Ε.Ε έχει ήδη απορρίψει τις δύο πρώτες εναλλακτικές και βλέπει με επιφύλαξη το τρίτο σενάριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης