Τερέζα Μέι: Ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Βrexit

Τερέζα Μέι: Ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Βrexit

H Τερέζα Μέι θέλει τροποποιήσεις στη συμφωνία που συνομολόγησε με τους Ευρωπαίους για το Brexit μετά το ναυάγιο και το κοινοβουλευτικό «Βατερλό» που υπέστη στο κοινοβούλιο όταν έφερε προς έγκριση το σχέδιό της - Μάχη με τον χρόνο αφού το Brexit είχε οριστεί για τις 29 Μαρτίου

mei
Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, στην οποία η ίδια κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, θα επιδιώξει η Τερέζα Μέι, προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει μα συμφωνία από αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να πάμε πέρα από τη σύγχυση και τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που τώρα επικρέμαται πάνω από εμάς», είπε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Δέχομαι επίσης πως αυτή η Βουλή δεν θέλει τη συμφωνία την οποία έθεσα ενώπιόν της, με τη μορφή που υφίσταται σήμερα. Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα με μεγάλη προσοχή. Έτσι ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει αυτή η Βουλή Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε η Μέι.

«Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υποστηρίξουν τα σχέδιά της.

«Έχει έρθει ο καιρός τα λόγια να γίνουν πράξεις», είπε στους βουλευτές. «Αν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτήν. Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit.»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Οι πιθανότητες επιτυχίας γίνονται πολύ μεγαλύτερες αν αυτή η Βουλή με στηρίξει. Ως εκ τούτου καλώ τη Βουλή να μου δώσει την εντολή που χρειάζομαι για να παραδώσω μια συμφωνία που αυτή η Βουλή μπορεί να υποστηρίξει. Κάντε το αυτό και μπορώ να εργαστώ ώστε να ξανανοίξει η συμφωνία αποχώρησης».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέι κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων είχε δηλώσει ότι  «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι προς το απόλυτο συμφέρον του να αποχωρήσει με συμφωνία, αλλά οφείλουμε να έχουμε μία συμφωνία που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα απαιτήσει ορισμένες τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί, ότι «νομικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κλείσιμο
«Αυτό σημαίνει ότι θα ξανανοίξει (για διαπραγμάτευση) η συμφωνία αποχώρησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά το ότι ο χρόνος περνά, η κυβέρνηση «παραμένει αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση των Βρυξελλών, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών είναι σαφές, θέλουν την έξοδο με συμφωνία και κατανοούν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αναμένουμε ότι η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την ΕΕ εντός της ημέρας».

Η συμφωνία που υπέγραψε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Επτά προτεινόμενες αλλαγές ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές

Οι βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σήμερα πάνω σε έως και επτά προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Ο Μπέρκοου δήλωσε πως επέλεξε επτά τροπολογίες, περιλαμβανομένης μιας που προτάθηκε από τον συντηρητικό βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι και καλεί για την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Ο Μπέρκοου επέλεξε επίσης μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία ζητεί να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο κοινοβούλιο και, αν υπερψηφιστεί, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, δίνοντας στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.

Οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μία-μία από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται στο κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης