ΗΠΑ: Η έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές πλησιάζει στο τέλος της

ΗΠΑ: Η έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές πλησιάζει στο τέλος της

«Ενημερώθηκα για τον εξαντλητικό τρόπο που διεξήχθη η έρευνα και αδημονώ να δω την τελική αναφορά του διευθυντή Μάλερ», αναφέρει ο  υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάθιου Ουίτακερ

usa_vote1
«Κυνήγι μαγισσών» για τον Ντόναλντ Τραμπ, κρίσιμη για τους αντιπάλους του, η έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 πλησιάζει πλέον στην ολοκλήρωσή της, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάθιου Ουίτακερ.

«Η έρευνα Μάλερ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της», είπε ο Ουίτακερ, ο οποίος ανέλαβε το πόστο μετά την καθαίρεση του Τζεφ Σέσιονς τον Νοέμβριο από τον πρόεδρο.

«Ενημερώθηκα για τον εξαντλητικό τρόπο που διεξήχθη η έρευνα και αδημονώ να δω την τελική αναφορά του διευθυντή Μάλερ», πρόσθεσε ο Ουίτακερ, αναφερόμενος στον ειδικό εισαγγελέα με τον παλιότερο τίτλο του, αυτόν του επικεφαλής του FBI.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αυτή την αναγγελία στο περιθώριο των δηλώσεών του στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου αφιερωμένης στη δικαστική δίωξη εναντίον κορυφαίου στελέχους της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας αμερικανός αξιωματούχος αυτού του επιπέδου αναγγέλλει πως πλησιάζει η ολοκλήρωση της έρευνας για τη Ρωσία.

Ο Ουίτακερ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τα ευρήματα της έρευνας Μάλερ, που ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάψει να καταγγέλλει, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί ελπίζουν πως θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ενδεχόμενη διαδικασία καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου.

Κλείσιμο
Ο Μάλερ, πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, επιφορτίστηκε τον Μάιο του 2017 να εξακριβώσει αν η ομάδα του μεγιστάνα συντονιζόταν μυστικά με τη Μόσχα προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.

Ο ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί την έρευνα με μεγάλη διακριτικότητα, εντέλλεται επίσης να εξακριβώσει εάν ο πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη όταν καθαίρεσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.

Ο Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη με τη Ρωσία και θεωρεί την έρευνα κακόπιστη πρωτοβουλία στοιχείων πιστών στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό την απονομιμοποίηση της προεδρίας του.

Πολυπλόκαμη, η έρευνα αυτή οδήγησε σε πολλές απαγγελίες κατηγοριών και καταδίκες στενών συνεργατών του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να οδηγήσει στην αποκάλυψη αδιάσειστων αποδείξεων περί αθέμιτης σύμπραξης της ομάδας του και των ρώσων για να ηττηθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία.

Ο τελευταίος χρονικά συνεργάτης του Τραμπ τον οποίο στοχοθέτησε ο Μάλερ, ο Ρότζερ Στόουν, ετέθη υπό κράτηση και άκουσε το κατηγορητήριο σε βάρος του την Παρασκευή στη Φλόριντα, πριν αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Ο «παλιός φίλος» και σύμβουλος του Τραμπ φέρεται να είπε ψέματα για τις επαφές του με τον WikiLeaks, τον οργανισμό που αποκάλυψε υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπληξαν την Κλίντον.

Πριν από τον Στόουν, αρκετοί άλλοι πολύ στενοί συνεργάτες του δισεκατομμυριούχου βρέθηκαν στο σταυρόνημα του ειδικού εισαγγελέα και οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και «fixer» του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, κυρίως για την παραβίαση της νομοθεσίας περί της χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.

Ο Πολ Μάναφορτ, για ένα διάστημα διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, κρίθηκε ένοχος για οικονομικά εγκλήματα που συνδέονταν με τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία, πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ενώ ο Μάικλ Φλιν, στρατηγός ε.α., πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ομολόγησε πως είπε ψέματα στις αρχές για τις σχέσεις του με ρώσους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης