Σοκαριστικές εικόνες από κρυφή κάμερα στην Πολωνία: Σφάζουν άρρωστες αγελάδες και πουλάνε το κρέας τους

Σοκαριστικές εικόνες από κρυφή κάμερα στην Πολωνία: Σφάζουν άρρωστες αγελάδες και πουλάνε το κρέας τους

«Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό», αναφέρει ο δημοσιογράφος που εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε τα κρυφά πλάνα

agel1
Σοκ προκαλούν τα πλάνα που έχουν βγει στην δημοσιότητα από κρυφή κάμερα σε ένα σφαγείο στην Πολωνία και δείχνουν εξαιρετικά άρρωστες αγελάδες που έχουν εισαχθεί λαθραία, να σφαγιάζονται με ελάχιστες ή καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις, προκειμένου να πωληθεί το κρέας τους.

Το γεγονός αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα υγειονομικού ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Τα πλάνα από το σφαγείο στην περιοχή της Μαζοβιέτ, δείχνουν τις άρρωστες αγελάδες να είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να σταθούν όρθιες ενώ τα πόδια τους ή τα κέρατά τους είναι δεμένα με σχοινιά.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η σφαγή των άρρωστων αγελάδων φαίνεται να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς καν να υπάρχουν κτηνίατροι παρόντες, κάτι που αποτελεί άλλη μία παραβίαση των κανόνων.

Handel chorymi i martwymi krowami (SUPERWIZJER TVN)


Οι εργαζόμενοι φαίνεται να αφαιρούν οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδεικνύει ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες, όπως πληγές που έχουν δημιουργηθεί επειδή είναι συνεχώς ξαπλωμένες, ή όγκους.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι εγείρονται φόβοι για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

agel1
agel2
Κλείσιμο


Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, ο οποίος ηγήθηκε της ανεξάρτητης επισκόπησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα συστήματα διατροφής μετά το σκάνδαλο του 1992, δήλωσε στον Guardian ότι «εάν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν φύγει από την Πολωνία τότε θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

Το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού, αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. Τα στοιχεία για το συγκεκριμένο έτος δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρέατος της Πολωνίας, αγόρασε 16 εκατομμύρια κιλά (νωπά, κατεψυγμένα και παραπροϊόντα), αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Με διέταξαν οι επιτηρητές μου να μαρκάρω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω πιο όμορφο αφαιρώντας τα σάπια κομμάτια με το μαχαίρι μου. Ήταν φρικτό. Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό», αναφέρει ο δημοσιογράφος που εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε τα κρυφά πλάνα.

Κατά τη διάρκεια των τριών βραδιών της βάρδιας του υπολόγισε τη σφαγή 28 άρρωστων αγελάδων ενώ ένα μήνα αφότου σταμάτησε να εργάζεται εκεί κατέγραψε τα φορτηγά που πηγαινοέρχονταν για 5 εβδομάδες από ένα κοντινό χωράφι.

Nocą przerabiają chore i padłe krowy. "To przestępczy i lukratywny biznes"


Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο πολωνικό σφαγείο που κατηγορείται για την σφαγή άρρωστων αγελάδων. Τον Δεκέμβριο, ένας ιδιοκτήτης σφαγείου στην κεντρική Πολωνία έλαβε ποινή φυλάκισης για την διεξαγωγή παρόμοιας τακτικής.

Έρευνες γίνονται και σε ένα σφαγείο στην ανατολική Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι στην Πολωνία, μια άρρωστη αγελάδα κοστίζει συνήθως πέντε έως έξι φορές λιγότερο από μια υγιή αγελάδα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ένα σφαγείο που σκοτώνει 20 υγιείς αγελάδες την ημέρα θα δώσει στον ιδιοκτήτη ετήσιο κέρδος περίπου 347.000 ζλότι, περίπου 70.000 λίρες ετησίως, ενώ αν σφάξει άρρωστες αγελάδες τα κέρδη θα ανέλθουν σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ζλότι, λίγο περισσότερο από μισό εκατομμύριο λίρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης