Άγρια επεισόδια στην Τυνησία: Φωτορεπόρτερ αυτοπυρπολήθηκε και υπέκυψε

Άγρια επεισόδια στην Τυνησία: Φωτορεπόρτερ αυτοπυρπολήθηκε και υπέκυψε

Σε ένεδειξη διαμαρτυρίας για τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα - Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις αρχές

tunisia
Επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας της Τυνησίας στην πόλη Κασερίν (δυτικά) μετά την αυτοπυρπόληση Τυνήσιου φωτορεπόρτερ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο φωτορεπόρτερ, ο Αμπντεραζάκ Ζεργκί, κατέληξε μετά την αυτοπυρπόλησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα στην πόλη, κατά τις ίδιες πηγές.

Πριν από οκτώ χρόνια, η αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ενός πλανόδιου μικροπωλητή, έγινε η σπίθα που πυροδότησε μια σειρά εξεγέρσεων που ανέτρεψαν αυταρχικούς ηγέτες στον αραβικό κόσμο και αποκλήθηκε «Αραβική Άνοιξη».

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσουν εξοργισμένους διαδηλωτές που ύψωσαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων στο κέντρο της Κασερίν, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Σε βίντεο που μοιράστηκε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook πριν από τον θάνατό του, ο Ζεργκί κατήγγειλε πως κάθε φορά που οι άνεργοι στην πόλη του ετοιμάζονται να διαδηλώσουν, διαπράττονται επιθέσεις εξτρεμιστών για να φιμωθεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

«Αυτή είναι μια έκκληση προς τον λαό της Κασερίν, θα κάνω μια επανάσταση μόνος μου», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Η ένωση των Τυνήσιων δημοσιογράφων εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στο κράτος για τη διαφθορά που λέει πως μαστίζει τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Η Τυνησία έχει επαινεθεί από διάφορες πλευρές για την πρόοδό της ως προς την εμπέδωση της δημοκρατίας μετά το 2011, αλλά οι κυβερνήσεις που άσκησαν έκτοτε την εξουσία δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης