"Σωσίβιο-μπαζούκα" κερδίζει βραβείο ευρεσιτεχνίας

"Σωσίβιο-μπαζούκα" κερδίζει βραβείο ευρεσιτεχνίας

Μία επιπλέουσα συσκευή ονομαζόμενη "Longreach", η οποία θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές σε μία χώρα σαν την Ελλάδα κέρδισε το φετινό "James Dyson Αward"...

"Σωσίβιο-μπαζούκα" κερδίζει βραβείο ευρεσιτεχνίας
Μία επιπλέουσα συσκευή ονομαζόμενη "Longreach", η οποία θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές σε μία χώρα σαν την Ελλάδα κέρδισε το φετινό "James Dyson Αward", ένα βραβείο το οποίο στοχεύει στην προώθηση του design engineering με νέες, πρωτότυπες και λειτουργικές ιδέες.

Η εφεύρεση εκτοξεύει ένα σωσίβιο μέχρι τα 500 πόδια (περίπου 170 μέτρα) το οποίο είναι κατασκευασμένο από ειδικό υδροφοβικό αφρό ο οποίος φουσκώνει μόνος του όταν ακουμπά το νερό. Είναι εφοδιασμένο με φωτοβολίδες και επιτρέπει στο χρήστη του να μένει στο νερό για περισσότερη ώρα. Ο νικητής του διαγωνισμού Αυστραλός Samuel Adeloju επιλέχθηκε από την τελική λίστα 15 διεθνών από τον ίδιο τον εφευρέτη James Dyson.

O τελευταίος δήλωσε πως "Το Longreach είναι μία πολύ έξυπνη λύση σε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα. Η χρηστικότητα ενός προϊόντος δε θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σώσει τη ζωή κάποιου".

Ο Samuel Adeloju είναι τελειόφοιτος του industrial design του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και θα λάβει 10.000 λίρες Αγγλίας προσωπικώς, καθώς και άλλες 10.000 για το τμήμα του πανεπιστημίου του. Η έμπνευση του Longreach, όπως αποκάλυψε ο Samuel, ήρθε από την εκπαίδευσή του στο στρατό εφεδρείας της Αυστραλίας αφού χρησιμοποίησε εκτοξευτές βομβίδων. Μετά από 4 μήνες που του πήρε να βρει το υλικό από το οποίο θα αποτελούταν η εφεύρεση, άρχισε να την κατασκευάζει. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως ήδη υπηρεσίες διάσωσης της Αυστραλίας έχουν προσφερθεί για μαζική παραγωγή και κατανάλωση της πατέντας του.

Στο διαγωνισμό δεύτερη ήρθε η εφεύρεση του Seakettle, ενός μηχανήματος σε σωσίβια λέμβο που αφαλατώνει το θαλάσσιο νερό και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, και το Reax, ένα μηχάνημα το οποίο βοηθάει τους τραυματιοφορείς στο να ασκούν πιέσεις στο στέρνο καλύτερα από ότι μέσω εφαρμογής πρώτων βοηθειών. Άλλες ενδιαφέρουσες εφευρέσεις ήταν ένα μπουκάλι νερού που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να αποστειρώσει πόσιμο νερό οπουδήποτε στον κόσμο, και ένας πίνακας σημειώσεων ο οποίος χρησιμοποιεί στατικό ηλεκτρισμό για να κρατάει τα χαρτιά επάνω του χωρίς τη χρήση πινέζας.
Κλείσιμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης