ΟΗΕ: Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση εγκρίθηκε επισήμως στο Μαρακές

20436292

Το σύμφωνο υιοθετήθηκε από 150 χώρες - Καταχειροκροτήθηκε η Μέρκελ που στην ομιλία της υπενθύμισε την ιστορία της χώρας της, που στιγματίσθηκε από τον ναζισμό

Περίπου 150 χώρες υιοθέτησαν σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου το παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, αφού το υπερασπίσθηκαν σθεναρά απέναντι στις επικρίσεις των εθνικιστών και των υποστηρικτών του κλεισίματος των συνόρων.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από την επίσημη υιοθέτηση του κειμένου αυτού που έχει στόχο να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για «ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση».

Όπως και άλλοι ηγέτες που ήταν παρόντες στο Μαρακές, ο Γκουτέρες κατήγγειλε επίσης τα «πολυάριθμα ψεύδη» σχετικά με το Σύμφωνο, το οποίο προκάλεσε πολιτικές εντάσεις σε αρκετές χώρες και ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βέλγιο, με τις παραιτήσεις υπουργών προερχόμενων από το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα.

Το έγγραφο θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελευταίας ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η διακυβερνητική διάσκεψη του Μαρακές επρόκειτο να διαρκέσει δύο ημέρες και να αποτελέσει ένα καθαρά τυπικό σταθμό στη διαδικασία του ΟΗΕ. Όμως το θέμα απελευθέρωσε πάθη και 14 χώρες (Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία) ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το Σύμφωνο ή παγώνουν την απόφασή τους γι' αυτό, αφού το είχαν εγκρίνει στις 13 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

«Παγκόσμια διακυβέρνηση»

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από την εκπόνηση του κειμένου τον Δεκέμβριο του 2017 κρίνοντάς το αντίθετο στη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή εναντίον του Συμφώνου και εναντίον κάθε μορφής «παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Παρά την αντίθεση αυτή, ο Γκουτέρες εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία θα συνεχιστεί: «η απάντηση δόθηκε από περισσότερες από 150 χώρες οι οποίες ήρθαν εδώ», δήλωσε στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ενώ στην Ευρώπη τα κόμματα της ακροδεξιάς και οι λαϊκιστές επισείουν το Σύμφωνο σαν φόβητρο καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήρθε να το υποστηρίξει προσωπικά, όπως και άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Δανός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν --ο οποίος «έσφιξε» τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του-- και ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι στο Μαρακές με τίμημα την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού του.

Σε μια ομιλία που καταχειροκροτήθηκε, η Μέρκελ υποστήριξε με πάθος την πολυμέρεια υπενθυμίζοντας την ιστορία της χώρας της, που στιγματίσθηκε από τον ναζισμό.

«Η απάντηση στον καθαρό εθνικισμό ήταν η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και η δέσμευση να βρούμε μαζί τις απαντήσεις στα κοινά προβλήματά μας», τόνισε η καγκελάριος.

«Αυτό το μοντέλο συνεργασίας είναι περίπλοκο, περιλαμβάνει μερικές φορές βήματα προς τα εμπρός και μερικές φορές μπανανόφλουδες (...), όμως είναι το μόνο μέσο γι' αυτούς που θέλουν έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Μισέλ. Χωρίς να λυπάται για το πολιτικό τίμημα που πληρώνει, εμφανίσθηκε στη διάσκεψη «όρθιος, ευθύς και υπερήφανος για τις πεποιθήσεις που φέρνει το Βέλγιο».

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, το Σύμφωνο απαριθμεί τις αρχές -- υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας-- και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις --ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών... Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

«Αποτελεσματικές λύσεις»

«Ανάμεσα στην απαράδεκτη αδράνεια και την αφόρητη υπερβολή στο ζήτημα της ασφάλειας, υπάρχει ένας δρόμος τον οποίο ανοίγουμε σήμερα», δήλωσε από την πελυρά του ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ος σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες, πριν πάρουν τον λόγο οι διάφορες χώρες που ήταν παρούσες.

Για τον Πέδρο Σάντσεθ, το κείμενο θα επιτρέψει «να ενισχυθούν τα θετικά αποτελέσματα της μετανάστευσης και να καταπολεμηθούν οι αρνητικές επιδράσεις της».

«Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες, όμως η απάντηση πρέπει να είναι ορθολογική», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, την ώρα που το θέμα του Συμφώνου προκαλεί την αντίθεση της δεξιάς, της άκρας δεξιάς, αλλά και μέρους των «κίτρινων γιλέκων».

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση και μεταναστεύουν, δηλαδή το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περισσότερες από 80% των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών γίνονται με νόμιμο τρόπο. Όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 στη διάρκεια του περίπλου τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Κλεμμένο από Αμπέμπελελεκουα

Το μικρό δεξιό φλαμανδικό κόμμα απόσυρε την εμπιστοσύνη στην κεντρoδεξιά βελγική κυβέρvnση, η οποία είναι πλέον μειoψηφική στο Bελγικό κοιvoβούλιο. O λόγος ήταν η πρόθεση της κυβέρvnσης να υπογράψει το migration pact των ΗΕ. Την απόφαση τους να μην υπογράψουν το εν λόγω σύμφωνο έχουν ανακοινώσει 23 χώρες του πλαvήτη με τις πλέον εμβληματικές αυτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Aυστραλίας και της lταλίας. Στην Αθήvα η αξιωματική αvτιπολίτευση δεν έχει ψιθυρίσει ούτε καν για το θέμα, o Koύλης συντρώει με τον τεμπέλη Καραμάν-αλή στας Αρκαδίας. Ο "δεξιός" μπoυμπoύκoς είναι απασχολημένος να κατατροπώvει Συριζαίους στα μέσα μαζικής εξαπάτnσnς.

Καταραχιάς

Μετα τα "δουβλινα" ηρθε το "μαρακες". Τσιπρα εισαι ενας υπουλος προδοτης.. υπογραφεις 2η φορα την καταστροφη μας με ανθρωπιστικο περιτυλιγμα.

Κατσαρόλας

Ωραια πραματα! Πολυπολιτισμικοτητα για 150 χωρες. Κ εγω να θυμισω 2 τραγουδια. Το "γυριζω τις πλατες μου στο μελλον" και το "φοβαμαι ολα αυτα που θα γινουν για μενα" Εγω λεω να μην υπαρχουν ουτε τα κρατη. Να γινει ολη η γη μια χωρα. Να λεγεται οηε! Ρε δε πατε να μαγητειθε;;;;

Ανθρωπιστής

Το κατάπτυστο "παγκόσμιο σύμφωνο για την μετανάστευση" δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα βήμα στη πορεία της Ευρώπης προς την απόλυτη καταστροφή, επενδυμένο με έναν ψεύτικο "ανθρωπισμό".

Τιτλοι τελους για την Ελλαδα και τον Ελληνισμο, αλλα και για τον δυτικο πολιτισμο

Αυτο ειναι το τελος της ιστορικης πορειας των Ελληνων. Η Νεα Ταξη Πραγματων μεσω του ΟΗΕ πλεον και σε συνεργασια με τους ισλαμιστες ηγετες, οι οποιοι πιεζαν και αυτοι για την συμφωνια, οδηγει την υφηλιο στην παγκοσμια δικτατορια, και μεσω της ανεξελεγκτης μεταναστευσης σε εναν αχταρμα δουλοπαροικων χωρις ταυτοτητα, ελεγχομενων απο μια παγκοσμια ελιτ. Ο υπαλληλος της ΝΤΠ, ο Τσιπρας χωρις να ρωτησει κανεναν υπεγραψε απο μερους της Ελλαδος, τον θανατο της Ελλαδας.

Τετελεσθαι

Καληνυχτα Ελλαδα. Κρατησες οσο μπορουσες. Το τσουναμι των λαθροεισβολεων και ισλαμιστων που αναμενεται, θα μας διαγραψει απο τον ιστορικο χαρτη των εθνων. Και οχι βεβαια μονο εμας, αλλα αργα ή γρηγορα ολη την Ευρωπη (το σχεδιο Καλεργι σε πληρη εφαρμογη). Βεβαια κανενας Ελληνας δεν ρωτηθηκε, ουτε καν εμαθε, οτι υπεγραψε ο Τσιπρας, χωρις καμια εξουσιοδοτηση, την θανατικη τους καταδικη ως εθνος. Το θρηνητικο τραγουδι του Μακρυγιαννη, "ο ηλιοσ εβασιλεψε Ελληνα μου, και το φεγγαρι εχαθη", αντηχει πλεον στα αυτια μοη.

Ψαγμένος

Οχι στην παγκόσμια διακυβέρνηση, οχι στη ΝΤΠ, αποφαζίσουν κάποιοι μακριά απο εμάς, για εμάς, πράγματα που δε γνωρίζουμε, υπογράφουν συνθήκες και συμφωνίες δεσμευτικές προς τους πολίτες των χωρών, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουμε τίποτα. Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δέσμευσε τη χώρα, δέσμευσε τους πολίτες της, για πάντα, σε κάτι που δε γνωρίζουμε, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μας. Αν αυτό δεν είναι φασισμός, τότε τι είναι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xili_eksafanisi

Το στρατιωτικό αεροσκάφος με τους 38 επιβαίνοντες αγνοείται από το απόγευμα της Δευτέρας -  Χθες η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε πως το αεροσκάφος συνετρίβη - Στη βάση από την οποία ξεκίνησε το αεροσκάφος, έφτασαν την Τετάρτη συγγενείς των 38 επιβαινόντων

22008486

Εκτός ατζέντας έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, εκτός αν ζητηθεί  – Χθες, ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει μια τέτοια εξέλιξη – Πυρά Τσαβούσογλου κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης

OURSOULA_sxoinas

Στόχος της «Πράσινης συμφωνίας» της Κομισιόν, που παρουσίασε σήμερα η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050

oli-v2-1024x576

Ποιος είναι ο Αλί Μιλάνι που είναι υποψήφιος με τους Εργατικούς και λέει ότι «θα νικήσει όποιον Τόρι τον πλησιάσει» - Το παιδί από τις εργατικές πολυκατοικίες που διεκδικεί την έδρα του Δυτικού Λονδίνου 

ypex-germanias-arthro

Το Βερολίνο συμμερίζεται ρητά τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

10