Μεγάλη νίκη για τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας η ακύρωση της αύξησης φόρων στα καύσιμα

Μεγάλη νίκη για τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας η ακύρωση της αύξησης φόρων στα καύσιμα

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εγκατέλειψε τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα την οποία προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει για έξι μήνες - Ο Μακρόν ζητά από κόμματα και συνδικάτα να απευθύνουν «έκκληση για ηρεμία» - Αναμένεται «πόλεμος» στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου

Collins-Gilets-Jaunes
Ύστερα από εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων συγκρούσεων στη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εγκαταλείψει πλήρως το σχέδιο αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.

Η γαλλική κυβέρνηση εγκαταλείπει πλήρως την σχεδιαζόμενη αύξηση στη φορολογία των καυσίμων, ύστερα από τις τεράστιες διαδηλώσεις και καταστροφές που προκλήθηκαν από τα διάσημα πλέον «Κίτρινα Γιλέκα». Η σχετική είδηση έγινε γνωστή μόλις μία ημέρα μετά που ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η εφαρμογή του εν λόγω φόρου θα ανασταλεί για έξι μήνες. Ο φόρος επρόκειτο να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το δείχνει επειδή η αύξηση του φόρου έχει εγκαταλειφθεί για τον προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε ο Φιλίπ μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Ο νέος φόρος είχε στόχο να ωθήσει τους γάλλους οδηγούς μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Η οργή των Γάλλων για τον φόρο δημιούργησε ένα σφοδρό κύμα αντιδράσεων που έγινε γνωστό ως το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς οι διαδηλωτές φορούσαν τα χαρακτηριστικά γιλέκα που υποχρεούνται να έχουν όλοι οι οδηγοί στη Γαλλία. Αν και το κίνημα δεν ήταν οργανωμένο, ανέπτυξε στη συνέχεια περισσότερα αιτήματα, μεταξύ των οποίων την κατάργηση των νέων κανονισμών για αυξημένα δίδακτρα στα γαλλικά πανεπιστήμια.Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου και σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν βίαιες με καταστροφές συμβόλων πλουτισμού, όπως ακριβά καταστήματα και πολυτελή αυτοκίνητα.

Διαδηλωτές κυνήγησαν την αυτοκινητοπομπή του Μακρόν
Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, όπως μαρτυρούν τα βίντεο και ντοκουμέντα από τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες που δημοσιοποιούνται καθημερινά. 

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Μακρόν στο αστυνομικό κτίριο που είχε πυρποληθεί από διαδηλωτές, εμφανίστηκε ένα πλήθος το οποίο καταδίωξε την αυτοκινητοπομπή του.

Κλείσιμο
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι έρχεται ένα νέο σαββατοκύριακο οργισμένων συγκρούσεων στο Παρίσι και στα περίχωρα, καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» δεν φαίνονται να ικανοποιούνται από την προσωρινή αναστολή στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. 

Ταυτόχρονα, μεγάλα συνδικάτα, κυρίως του τομέα των Μεταφορών, εξήγγειλαν ότι προχωρούν σε απεργία διαρκείας από την Κυριακή, διαμαρτυρόμενα για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. 

Με στρατιωτικούς εξετάζεται να αντικατασταθούν οι αστυνομικοί στο Προεδρικό και Πρωθυπουργικό Μέγαρο, στο Κοινοβούλιο και στα μνημεία το Σάββατο, ημέρα νέων κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, για την παροχή καλύτερης προστασίας.

Ζητά βοήθεια από τα κόμματα ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε χτες «από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία», ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με στόχο να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, ο Γάλλος πρόεδρος «τόνισε το γεγονός ότι ορισμένοι σήμερα δεν έχουν παρά έναν και μοναδικό στόχο: να επιτεθούν στη Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Γκριβό. Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης «την ένοχη σιωπή και τον οπορτουνισμό εκείνων που ακολουθούν τέτοιες συμπεριφορές».

«Στο πλαίσιο αυτό, έκανε έκκληση να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Έκανε όμως επίσης έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πλευρές και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από την εργοδοσία, να απευθύνουν σαφή και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία και σεβασμό στο δημοκρατικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ο Μακρόν θεωρεί υπεύθυνους κάποιους συγκεκριμένους πολιτικούς, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Εκείνοι που επιδεικνύουν κυνισμό, οπορτουνισμό, νομίζω ότι αποκαλύπτονται καθημερινά στα τηλεοπτικά πλατό και στα μικρόφωνά σας. Είναι επομένως μάταιο να τους κατονομάσουμε. Θα τους αναγνωρίσετε».

Πολλά μέλη της κυβέρνησης μίλησαν χτες σε μέσα ενημέρωσης, ενώ διεξάγεται και συζήτηση στο κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα, υπερασπιζόμενα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη για να τερματιστεί η κρίση των «κίτρινων γιλέκων».


Στη Λιλ τα κίτρινα γιλέκα
Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων επεκτάθηκαν στη Λιλ της Γαλλίας, ένα στρατηγικό σημείο στα βόρεια της χώρας. Ορισμένες διαδηλωτές κατασκήνωσαν σε κυκλικό κόμβο στις παρυφές της πόλης.

«Τα κίτρινα γιλέκα αντιπροσωπεύουν τον λαό, θα υπάρξει κόμμα, είμαι σίγουρος. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τον λαό, έχει κουραστεί απ' αυτήν την πολιτική ελίτ, τους τεχνοκράτες που δεν μπορούν να ξέρουν τι νιώθουμε, τον κόσμο που ξυπνάει νωρίς, που δουλεύει σκληρά, που έχει αναπηρίες και δε λαμβάνει καμια βοήθεια. Αρκετά πια. Τώρα χρειαζόμαστε κάποιους να μας εκπροσωπήσουν», δήλωσε ένας διαδηλωτής των κίτρινων γιλέκων στη Λιλ.

Η ανταποκρίτρια του Euronews, Ανελίζ Μπόρζες, που πέρασε τη νύχτα στο σημείο όπου κατασκήνωσαν οι διαδηλωτές, μεταδίδει:

«Αυτό το κίνημα έχει δείξει ότι η Γαλλία βιώνει ένα φαινόμενο που συνέβη και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπο υ οι κατώτερες και μεσαίες τάξεις αισθάνονται ολοένα και πιο μακριά από την παγκοσμιοποίηση, από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που η παγκοσμιοποίηση έχει επιφέρει στις κοινωνίες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι από τις περιφερειακές περιοχές. Λένε ότι θέλουν κάποιος να τους ακούσει και να τους δει».

Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γάλλος Πρωθυπουργός για να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, τα κίτρινα γιλέκα τα κρίνουν ανεπαρκή και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.


Δημοσκόπηση στη Γαλλία: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων»
Σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα "κίτρινα γιλέκα", σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι Γάλλοι εξακολουθούν να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις (72%), μία ημέρα μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Πιο αναλυτικά, το 46% δηλώνει ότι στηρίζει το κίνημα και το 26% ότι το "συμπαθεί". Μόλις δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) διαφωνούν ενώ το 6% "δεν ενδιαφέρεται", σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFMTV.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κανένα δεν θεωρείται ικανό να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. "Αποτελεσματική" κρίνεται από το 46% η ακύρωση της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου. Το 32% χαρακτηρίζει θετική και την αναβολή στην αύξηση του φόρου επί των καυσίμων.

Δύο στους τρεις (ποσοστό 63%) υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί.

Οι Γάλλοι καταδικάζουν πάντως μαζικά (82%) τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, αν και το 37% δηλώνουν ότι "καταλαβαίνουν" τους διαδηλωτές.

Το ποσοστό εκείνων που αυτοχαρακτηρίζονται "κίτρινα γιλέκα" ανέρχεται στο 20%. Από αυτούς, το 36% είπαν ότι ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, το 28% ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της "Ανυπότακτης Γαλλίας" και μόνο το 5% ψήφισε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 4 και 5 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.002 προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης