«Κίτρινα Γιλέκα»: «Όχι» του Μακρόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας

«Κίτρινα Γιλέκα»: «Όχι» του Μακρόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας

Στο έκτακτο  υπουργικό στα Ηλύσια Πεδία αποφασίστηκε η αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας  για να αντιμετωπιστούν ανάλογες  καταστάσεις στο μέλλον - Πρόωρες εκλογές ζήτησαν Λεπέν και Μελανσόν - Βία, βανδαλισμοί και 133 τραυματίες στις διαδηλώσεις στο Παρίσι - Στη Δικαιοσύνη οι προσαχθέντες

oxi_macron_gileka_arthro
Δεν προχωρά στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε στον απόηχο των βιαιοτήτων του Σαββάτου στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Όπως έγινε  γνωστό, το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης  ανάγκης δεν τέθηκε στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν δεν πρόκειται επίσης να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, κάτι που ζήτησαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) και ο Ζαν Λικ Μελανσόν του αριστερού LFI.

Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε ακόμη να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου μελλοντικά να αντιμετωπίσει «πιο οργανωμένους και βίαιους διαδηλωτές».

Ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ και τον υπουργό Οικολογίας, Φρανσουά ντε Ρουζί ,  πραγματοποίησε επίσκεψη στην βεβηλωμένη την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά την χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Κλείσιμο
Χθες από το Μπουένος Άιρες ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα  ανεχθεί τη βία και ότι οι υπαίτιοι των επεισοδίων θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων  και τους εκπροσώπους των διαδηλωτών

Ο  Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο "συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο", σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης "ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα".

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει "η ομάδα των 'κίτρινων γιλέκων' που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση", όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Στη Δικαιοσύνη οι προσχθέντες

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε σήμερα ότι "σχεδόν τα 2/3 " των 372 ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Παρίσι θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση" πρόσθεσε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, αναφέροντας ότι 372 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 378 άτομα κρατούνταν.

Τα πρόσωπα αυτά θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, "τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο", στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες", δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εϊτζ που βρισκόταν δίπλα της.

Πεδίο μάχης το Παρίσι με 133 τραυματίες

Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές.

Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για ακόμα μια φορά, τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Την έχουν ονομάσει «Etoile» (Ετουάλ), την πλατεία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Σημαίνει «αστέρι» γιατί ακτινωτά καταλήγουν στην Αψίδα 12 παρισινές λεωφόροι, ανάμεσα στις οποίες η Λεωφόρος των Ηλύσιων, διαμετρικά απέναντι η αριστοκρατική Λεωφόρος Φος και παράπλευρα οι εξίσου αριστοκρατικές Μακ-Μαόν, Φρίντλαντ, Ος, Κλεμπέρ κ.α.

Χάρις στην ακτινωτή διάταξή τους, οι λεωφόροι προσέφεραν χθες ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης στα «κίτρινα γιλέκα» για κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, που με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την Αψίδα.
20396229



20396502


20396253
20396264
20398288
20398333
20398336

20396225
20398323
20398328
yellow_vests_mesa3
yellow_vests_mesa2
yellow_vests_mesa4
police-paris-1
police-paris-2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης