Τιχουάνα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν μετανάστες που περιμένουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Tijuana-migrants

Σχεδόν 6.000 μέλη των «καραβανιών», κυρίως πολίτες της Ονδούρας, κοιμούνται έξω, σε παγωμένα δάπεδα, χλοοτάπητες, ή στρώματα ή σε υπνόσακους στο ασφυκτικά γεμάτο κέντρο υποδοχής και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από αυτό

Περίπου δέκα ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής που έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, όπου περιμένουν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις στις αμερικανικές αρχές για να τους χορηγηθεί άσυλο, άρχισαν απεργία πείνας την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η μεξικανική αστυνομία τους έχει φράξει τον δρόμο και για να πιέσουν τις μεξικανικές και τις αμερικανικές αρχές.

Σχεδόν 6.000 μέλη των «καραβανιών», κυρίως πολίτες της Ονδούρας, κοιμούνται έξω, σε παγωμένα δάπεδα, χλοοτάπητες, ή στρώματα ή σε υπνόσακους στο ασφυκτικά γεμάτο κέντρο υποδοχής και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από αυτό αφότου άρχισαν να φθάνουν στην Τιχουάνα, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους μετανάστες με λεωφορεία σε έναν άλλο χώρο υποδοχής, για να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.

Με δεδομένη την εξαιρετικά σκληρή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι των μεταναστών, στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας για την προστασία των συνόρων προειδοποιούν πως οι άνθρωποι αυτοί ίσως χρειαστεί να περιμένουν για μήνες πριν τους επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις.

Στελέχη της συνοριοφυλακής έκαναν χρήση δακρυγόνων στο έδαφος του Μεξικού την Κυριακή, όταν μετανάστες προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν έναν φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες.

Την Πέμπτη, ενώ έβρεχε συνεχώς, με αποτέλεσμα το γήπεδο του μπέιζμπολ που μετατράπηκε στο κύριο κέντρο υποδοχής να έχει εν μέρει πλημμυρίσει, η μεξικανική αστυνομία δεν επέτρεψε σε πάνω από δέκα μετανάστες να προσεγγίσουν τη συνοριακή διέλευση Ελ Τσαπαράλ.

«Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι άδικο (...). Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Χέρσον Μαδρίδ, ένας 22χρονος μετανάστης από την Ονδούρα που πήρε τον δρόμο για τις ΗΠΑ στις αρχές του Οκτωβρίου, προκειμένου να αναζητήσει καλύτερη τύχη και να μπορέσει να βοηθήσει τη μικρή του κόρη που άφησε πίσω.

Ο Μαδρίδ είπε ότι η ομάδα αυτή μεταναστών αρχίζει απεργία πείνας για να προσελκύσει την προσοχή στην κατάσταση στην Τιχουάνα. «Γιατί (οι αστυνομικοί) μας μεταχειρίζονται έτσι, παρότι δεν προκαλούμε κανένα πρόβλημα σε αυτούς ή στον μεξικανικό λαό;», διερωτήθηκε.

Στελέχη της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μεξικού, ενός κυβερνητικού οργανισμού, σημείωσαν ότι το νέο κέντρο που άνοιξε χθες είναι μεγαλύτερο από το στάδιο, όπου χωρούν μόλις 2.000 άνθρωποι, και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αναγκάζονται μετανάστες να κοιμούνται έξω.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι κακές συνθήκες και το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο κέντρο υποδοχής συνέβαλαν να εξαπλωθούν ασθένειες σε πολλούς από τους μετανάστες, όπως γρίπη και ανεμοβλογιά, αλλά και ψείρες, σύμφωνα με εργαζόμενους στις δημοτικές αρχές στην Τιχουάνα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Παρ' όλα τα προβλήματα, πολλοί από τους μετανάστες μοιάζουν αποφασισμένοι να περιμένουν για όσο χρειαστεί. Πάντως, πάνω από 600 υπέβαλαν αιτήσεις για τους δοθούν άδειες παραμονής και εργασίας, σύμφωνα με μεξικανούς αξιωματούχους.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει «μόνιμα» τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού εάν οι μεξικανικές αρχές δεν απελάσουν τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Τιχουάνα.

Η μεξικανική κυβέρνηση όμως αντιτείνει ότι οι μετανάστες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Υπηρεσίες του ΟΗΕ συντάσσονται με τη μεξικανική θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς έχουν κάθε δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΚΑΣΤΡΟ

Δέν κατάλαβα γιατί έφυγαν απο τη χώρα τους????Αν δέν μπορούσαν να ζήσουν από φυσικές καταστροφές,έχουν ένα αιτιολογικό...άν ήταν λόγω πολιτικής τότε επανάσταση και ελευθερία ή θάνατος....άλλη λύση δέν υπάρχει...Γιατί πρέπει να παρασιτίσουν προσκολυόμενοι σέ κάποιο άλλο κράτος και με το έτσι θέλω να φυτοζωούν σέ βάρος τών γηγενών????Ο κατατρεγμένος στή χώρα του πέρνει τα όπλα και αλλάζει τήν κατάσταση ή πεθαίνει.

Σε λάθος μέρος πήγανε

«Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι άδικο (...). Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας», γιατί είναι δικαίωμά μου να εισέλθω παράνομα σε μία χώρα και μετά αυτή είναι υποχρεωμένη να μου παρέχει δουλειά φαγητό σίτιση κάποιο επιδοματάκι και φυσικά σπίτι για να μείνω. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται, ας έρθει εδώ και θα την περάσει ζάχαρη.

Πώς!!!!

Κι εγώ θέλω να μπω σε ένα καράβι χωρίς εισιτήριο αλλά δεν με αφήνουν.θα κάνω απεργία πείνας...

.

NAI, έχουν δικαίωμα σε μια καλυτερη ζωη αλλα ΜΟΝΟ οταν εχουν εξαντλησει ΚΑΘΕ μεσο για να βελτιωσουν τη χωρα τους. Και σε αυτη την περιπτωση, ΝΑΙ, εχουν δικαιωμα να φυγουν απο την χωρα τους, αλλα ΔΕΝ εχουν το δικαιωμα να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ καμία τριτη χωρα να τους δεχθει. Το Μεξικο ειναι δηλαδη χειροτερα απο την Ονδουρα; Ισα ισα, το σημειο στο οποιο βρισκονται τωρα οι μετανάστες ειναι, μαζι με το Σιουδάδ Χουάρες, (και λιγότερο τα Νογάλες / Μεξικάλι-Καλέξικο και Λαρέδο), χειρότερα απο άποψε εγκληματικότητας ακόμα και απο την Πόλη του Μεξικού λόγω συνοριακού λαθρεμπορίου. Εγω στην θέση τους θα την έπεφτα για 2-3 χρόνια κάτω απο κανεναν κάκτο, να νομιμοποιηθώ ως κάτοικος Μεξικού, εκμεταλλευόμενος κοινή γλώσσα/θρησκεία/κουλτούρα, και αργότερα θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί τρόπος νόμιμης εισόδου στις ΗΠΑ. Το Μεξικό έχει πολλά να χάσει αν ο Πρόεδρος Τράμπ κλείσει το Σαν Υσίδρο, που είναι το μεγαλύτερο συνοριακό πέρασμα στον κόσμο, με τεράστια οικονομική σημασία κυρίως για την Τιχουάνα, και σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσει αυτό για τους Ονδοριανούς πρόσφυγες. (Όλα αυτά απο κάτοικο του Σαν Ντιεγκο για 5 χρόνια.)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

penelopegate

Το σκάνδαλο που είχε απασχολήσει εκτενώς την γαλλική κοινή γνώμη αφορούσε σε εικονικές θέσεις εργασίας της συζύγου του πρώην υποψηφίου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017 

srilanka_ar

Ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε πως το μακελειό σε εκκλησίες της Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα ήταν αντίποινα για την επίθεση στα τζαμιά του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας - 321 οι νεκροί των επιθέσεων στο Κολόμπο, πάνω από 500 οι τραυματίες

8