G20: Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

G20: Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Ο Τραμπ ίσως να μην συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου -  H Ουκρανία ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης στη Μαύρη Θάλασσα 

buenos
Σε πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης για την νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος Κoρυφής των G20 που ξεκινάει την Παρασκευή στην Αργεντινή.

Την ώρα που κλιμακώνονται επικίνδυνα οι σχέσεις Μόσχας -Κιέβου με αφορμή το περιστατικό της Κυριακής στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή κουνώντας το δάκτυλο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί τελικά να μην συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας στην επερχόμενη σύνοδο.

Για την πιθανή ακύρωση των συνομιλιών των δύο πολιτικών ανδρών στην Αργεντινή, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν του αρέσει η επιθετικότητα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Washington Post» o Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι περιμένει μια "πλήρη έκθεση" που θα ρίξει φως στο περιστατικό της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν επιτεθεί στο Κίεβο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη τριών ουκρανικών ναυτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και των μελών του πληρώματός τους με τον ισχυρισμό ότι είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά ύδατα.

Επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας «έχει αυξηθεί δραματικά» και ο αριθμός των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει τριπλασιαστεί.

Οι σχέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας διέρχονται από νέα κρίση μετά την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων και των 23 μελών του πληρώματός τους στο στενό του Κερτς, ένα κανάλι που χωρίζει τη Θάλασσα του Αζόφ και του Εύξεινου Πόντου νότια της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Για το Κίεβο το περιστατικό ήταν μία «πράξη επιθετικότητας», ενώ από την πλευρά της Μόσχας, τα ουκρανικά πλοία είχαν εισέλθει παρανόμως στα δικά της χωρικά ύδατα.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν τους όρους μιας συνθήκης του 2003 που κατοχυρώνει την ελεύθερη πρόσβαση στο στενό του Κερτς και στη θάλασσα του Αζόφ.

Θα συναντηθούν Τραμπ και Πούτιν στη G20;

Τραμπ και Πούτιν έχουν προγραμματισμένες συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε στην εφημερίδα «Washington Post» ότι μπορεί τελικά να μην συναντηθεί με τον Πούτιν. Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι, η έκθεση που θα συντάξει η ομάδα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ για το περιστατικό της Κυριακής στη Μαύρη Θάλασσα, θα είναι "πολύ αποφασιστική".

"Ίσως να μην συναντηθώ με τον κ. Πούτιν...Δεν μου αρέσει αυτή η επιθετικότητα, δεν μου αρέσει γενικά η επιθετικότητα", τόνισε ο Τραμπ, δύο 24ωρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G20.

Στην «ατζέντα» των θεμάτων που θα απασχολήσουν - εάν τελικά συναντηθούν-Τραμπ και Πούτιν είναι η ασφάλεια, ο έλεγχος των όπλων, το Ουκρανικό και η Μέση Ανατολή» όπως υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης