Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία για προγραμματισμένες εχθροπραξίες στα πολεμικά πλοία

20375726

Επίθεση στο Κρεμλίνο μέσω ανακοινώσεων κάνει το Κίεβο, απαντώντας στην κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία - Κάνει λόγο για ένοπλη επιθετικότητα και για «εγκληματικό καθεστώς» του Κρεμλίνου

Ως «εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες» χαρακτηρίζει η Ουκρανία την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το περιστατικό δεν οφείλεται σε ατύχημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Έχουμε όλες τις αποδείξεις ότι η ρωσική επίθεση στα πολεμικά πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού δεν ήταν ατύχημα, αλλά εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες».

Μάλιστα, η ουκρανική πλευρά καλεί όλους τους συμμάχους της να συντονίσουν αποτελεσματικά μέσα για να στηρίξουν την Ουκρανία και να φέρουν τη Ρωσία στη δικαιοσύνη.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρα 38, 44), η Ουκρανία επιδιώκει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπίζεται το έδαφος και τους πολίτες της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον διοικητή των ουκρανικών ναυτικών Ιχόρ Βοροτσένκο.

«Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε ότι δεν σταματά την επιθετική πολιτική»

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία του στη Ρωσική Ομοσπονδία «για την ένοπλη επίθεση και αιχμαλωσία των Ουκρανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού «Berdyansk», «Nikopol», και του ρυμουλκού «Yana Kapu» όπως και για τον τραυματισμό και την αιχμαλωσία μελών του πληρώματός τους.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η επίθεση διεξήχθη κατά τη διάρκεια θαλάσσιας διέλευσης από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των αποτελεσματικών πολυμερών και διμερών διεθνών συνθηκών και κανόνων πλοήγησης» και «δεν αποτελεί παρά μια άλλη πράξη ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», κατά παραβίαση διατάξεων του διεθνούς δικαίου. «Η Ρωσία επέκτινε de facto τη στρατηγική της επίθεση κατά της Ουκρανίας στη Θάλασσα», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θα σταματήσει την επιθετική του πολιτική κι είναι έτοιμο για οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού κράτους», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο ζητά επείγουσα ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, άμεση και ασφαλή επιστροφή τους και επιστροφή των αλιευθέντων ναυτικών πλοίων, καθώς και αντιστάθμιση της ζημιάς που προκλήθηκε.

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου φέρει την πλήρη ευθύνη για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνει η Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης