Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» σηκώνουν τα... μανίκια για την τρίτη μεγάλη διαδήλωση της 1ης Δεκεμβρίου

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» σηκώνουν τα... μανίκια για την τρίτη μεγάλη διαδήλωση της 1ης Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση Μακρόν κατηγορεί τη Λεπέν ότι το κόμμα της υποκινεί τις διαδηλώσεις - Δεκάδες τραυματίες στα επεισόδια του Σαββατοκύριακου -Ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι 

kitrina-gileka
Η επέλαση των «Κίτρινων Γιλέκων» στους δρόμους της Γαλλίας συνεχίζεται την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατηγορείται από την κυβέρνηση Μακρόν ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των διαδηλωτών κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής μείωσης.

Η επανάσταση των Γάλλων με τα « Κίτρινα Γιλέκα» αναμένεται να κορυφωθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ .

Το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 106 χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων οι οκτώ χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παρισιού. Η αστυνομία προχώρησε σε 157 προσαγωγές ενώ πάνω από 24 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι.

«Κόντεψαν να λιντσάρουν δύο δημοσιογράφους του γαλλικού δικτύου BFMTV», υποστηρίζουν μάρτυρες στην εφημερίδα «Le Figaro».

Οι δημοσιογράφοι των δικτύων CNews και BFM TV έπεσαν θύματα κακοποίησης από μία ομάδα διαδηλωτών, όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ο δημοσιογράφος του δικτύου «BFM-TV» Zαn Βιλφρίντ Φορκ έζησε στο πετσί του τη βία.

«Μου πέταξαν μπουκάλια με νερό στο πρόσωπο και τους άλλους δύο συναδέλφους μου άρχισαν να μας ρίχνουν κλωτσιές την ώρα που «καλύπταμε» την διαδήλωση στην Τουλούζη», δήλωσε .


Αλληλοκατηγορούνται Μακρόν και Λεπέν

Κι ενώ τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζονται για την «Τρίτη Πράξη», την μεγάλη διαδήλωση της 1ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Μακρόν επιτίθεται δριμύτατα στη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ κατηγόρησε την Εθνικό Μέτωπο ότι οργανώνει το κύμα διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των Παρισίων άφησε τα κακοποιά στοιχεία να κάνουν βανδαλισμούς στους δρόμους των Ηλυσίων.
Κλείσιμο
«Δόθηκε εντολή στην αστυνομία να σταματήσει αμέσως τους κακοποιούς;», υποστήριξε η Λεπέν στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών ότι αυτή υποκινεί τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».


Στο μεταξύ, σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» στο υπουργικό συμβούλιο και αύριο να ανακοινώσει τα νέα μέτρα στο γαλλικό λαό.
Μέχρι στιγμής, το Ελιζέ έσπευσε να καταγγείλει τη βία στους δρόμους των Ηλυσίων κάνοντας λόγο για ντροπή σε αυτούς που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και κακοποίησαν πολίτες.


Το «χαρτί» του διαλόγου παίζουν τα μισά μέλη του κινήματος

«Το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας πως αρκετά μέλη περιμένουν αύριο τον Μακρόν να ανακοινώσει τα νέα κοινωνικά μέτρα για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το κίνημα θα εκλέξει πέντε εκπροσώπους, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε φάση δομικής οργάνωσης. Ωστόσο, τα μέλη του κινήματος εμφανίζονται διχασμένα.

Πολλά από τα μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» θεωρούν ότι, προτού προχωρήσουν στην «Τρίτη Πράξη», θα πρέπει να ακούσουν τις αυριανές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με τα κοινωνικά μέτρα. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι αυτοί που ήδη οργανώνουν την μεγάλη διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» της 1ης Δεκεμβρίου.

Πάνω από 20 χιλιάδες χρήστες έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή για τη διαδήλωση ενώ ήδη 105 χιλιάδες στηρίζουν τη κινητοποίηση και καλούν τον Μακρόν να παραιτηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης