Ρωσική διαστημική υπηρεσία: Θα δούμε αν πήγαν οι Αμερικανοί στο φεγγάρι

USA-and-USSR-Planned-to-Nuke-the-Moon-Out-of-Existence

«Έχουμε αυτό το στόχο να πετάξουμε και να επαληθεύσουμε κατά πόσον πήγαν εκεί ή όχι», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ντμίτρι Ρογκόζι, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ έστειλαν αστροναύτες στο φεγγάρι

Θυμηδία και ειρωνικά σχόλια στα social media προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Roscosmos ότι το έργο μιας προτεινόμενης ρωσικής αποστολής στη Σελήνη θα είναι να επαληθεύσει αν όντως πάτησαν εκεί το πόδι τους οι Αμερικανοί πριν από μισό αιώνα!

«Έχουμε αυτό το στόχο να πετάξουμε και να επαληθεύσουμε κατά πόσον πήγαν εκεί ή όχι», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ντμίτρι Ρογκόζι, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ έστειλαν αστροναύτες στο φεγγάρι.

Περίπου ένας στους δέκα ερωτηθέντες σε διάφορες δημοσκοπήσεις τον εικοστό αιώνα αμφισβητούσαν ότι η αποστολή Απόλλων 11 έστειλε με επιτυχία τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, ποσοστό που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται αυτοί που ισχυρίζονται ότι η περίφημη προσελήνωση ήταν ένα καλοστημένο σώου των Αμερικανών για τις τηλεοράσεις.

Από τη Roscoscmos, βέβαια, δήλωσαν αργότερα ότι τα σχόλια του Ρογκόζιν ήταν ένα αστείο, όπως μετέδωσε το RIA “Novosti”. Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ήδη «πάρει φωτιά» με διάφορα ειρωνικά σχόλια χρηστών, όπως εκείνο που ανέφερε: «Ο Ρογκόζιν θέλει να επαληθεύσει αν η Παρθένος Μαρία ήταν όντως Παρθένος όταν έμεινε έγκυος στον Ιησού»...

tweet-roghozin

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Neil Foodstrong

Μέχρι να το επαληθεύσετε, οι Αμερικανοί θα εχουν ανοίξει και McDonald's στο Άρη...

Μακρυά απ'την Ευρώπη

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αμφισβητεί ότι οι Αμερικάνοι πήγαν στην Σελήνη. Καλύτερα οι Ρώσοι να ασχοληθούν με κάτι πιο σοβαρό, όπως το αν η NASA έχει αποκρύψει δεδομένα σχετικά με την επίσκεψη ή γιατί δεν ξαναπάνε.

...

Σωστός ο παίκτης

Ρωχάμης

Όταν θα πρωτοέστελναν γυναίκα αστροναύτη η Αμερικανοί , ο πύραυλος εξεράγη -νομίζω ήταν το Columbia ! Πέραν αυτού , υπήρξε βραδυά στην Πάτρα που είδα 2 φεγγάρια σε κοντινή απόσταση , οπότε για να πάνε και οι Ρώσσοι να ελέγξουν τι γίνεται ! Τέλος , η Παναγία ηταν ως προς το ζώδιο Παρθένος , τσεκάρετε λίγο τις ημερομηνίες !Απλά κάποιος βλάκας έγραψε στο Ευαγγέλιο την Μαρία Παρθένο , τον Πιλάτο Πόντιο και τις παρθένες μωρές ! Μάλλον Τούρκος πράκτορας !

κωστας

Θα ηθελα να δω ολα αυτα τα αστερια της αεροδιαστημικης "to put their money where their mouth is"... δηλαδη, να βαλουμε μερικα στοιχηματα. Ολη αυτη η ανεξοδη αμφισβητηση απο 2nd-rate losers εχει αρχισει να μου τη δινει στα νευρα. Ελα λοιπον να πεφτουν μερικα στοιχηματα! Μαλιστα τωρα που με τα καινουργια τηλεσκοπια ο πρωτος οροφος των σεληνακατων φαινεται αρκετα καθαρα.

@κώστας

Δεν υπάρχει τηλεσκόπιο αρκετά μεγάλο στη Γη με αρκετή ανάλυση διαχωρισμού εικόνας για να παρατηρηθεί η βάση της Σεληνακάτου. Ούτε πρόκειται να υπάρξει (Βάσει του τύπου α=1.22λ/D (κριτήριο ανάλυσης Rayleigh), με βάση Σεληνακάτου ~1m στα 384400km (α=8.28x10^(-10)π rad) και λ~550nm, δίνει διάμετρο τηλεσκοπίου D=~240m).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΖΕΙΜΣ ΓΟΥΕΜΠ!

...όχι απο τη γή , αλλά απο το νέο υπερτηλεσκόπιο σε τροχιά που θα αντικαταστήσει το σχεδόν παροπλισμένο Χάμπλ. Βασικός στόχος των αστρονόμων είναι να παρατηρούν με τα τηλεσκόπιά τους όσο το δυνατόν πιο μακρινά και αμυδρά αντικείμενα με όσο το δυνατόν καλύτερη ευκρίνεια. Για τον πρώτο στόχο απαιτούνται μεγάλα κάτοπτρα ώστε να συλλέγουν όσο γίνεται περισσότερο φως από τα αμυδρά ουράνια σώματα. Για τον δεύτερο στόχο απαιτείται απουσία παραμορφώσεων των ειδώλων, η οποία οφείλεται κυρίως στις διαταραχές της ατμόσφαιρας. Για να επιτευχθεί ο δεύτερος από τους στόχους οι αστρονόμοι προσπαθούν να τοποθετούν τα τηλεσκόπιά τους σε ψηλά βουνά, για να υπάρχει πάνω από αυτά όσο το δυνατόν λεπτότερο στρώμα ατμόσφαιρας. Η ιδανική, φυσικά, τοποθεσία είναι έξω από την ατμόσφαιρα, όπου ακριβώς είχε τοποθετηθεί το πρώτο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble. Εν όψει της «αποστράτευσης» του Hubble, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, είναι ήδη έτοιμος ο διάδοχός του, το τηλεσκόπιο James Webb, με συλλεκτική επιφάνεια φωτός πέντε φορές μεγαλύτερη. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου αυτού ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2016 και είναι πια έτοιμο για τις τελικές δοκιμασίες ποιότητας και λειτουργικότητας. Αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ανακαλύψει ουράνια αντικείμενα και αστροφυσικά φαινόμενα πολύ πιο ενδιαφέροντα από αυτά που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble. Το κάτοπτρο αποτελείται από 18 εξαγωνικά επίχρυσα στοιχεία, κατασκευασμένα από το ελαφρό στοιχείο βηρύλλιο, τα οποία θα συναρμολογηθούν αυτόματα όταν το τηλεσκόπιο τοποθετηθεί στην τελική τροχιά του.Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο έχει αρκετές διαφορές από τον «πρόγονό» του, πέρα βέβαια από τη μεγαλύτερη διάμετρο του κατόπτρου του. Η πιο σημαντική ίσως είναι ότι θα τεθεί σε τροχιά τεχνητού πλανήτη γύρω από τον Ηλιο, ενώ το Hubble ακολουθεί τροχιά τεχνητού δορυφόρου γύρω από τη Γη. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την επιλογή είναι ο διπλασιασμός, χονδρικά, του χρόνου που το τηλεσκόπιο είναι διαθέσιμο για παρατηρήσεις. ΚΑΙ ΒΈΒΑΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ( αν το στρέψουν ποτέ) ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΛΟΥΝΑΡ ΜΠΆΓΚΙ..

@ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ...

Ούτε το James-Webb θα μπορεί να δει κάτι τόσο μικρό στην Σελήνη. Το JW θα κινείται σε τροχιά με ακτίνα 448,900km γύρω από την Γη (second Lagrange Point L2). Επομένως η ελάχιστη απόσταση του από την Σελήνη θα είναι: 448,900-384,400km=64,500km. Για να φανεί καθαρά το Λούναρ Μπάγκυ (3.1m) από το JW επομένως χρειάζεται γωνία tan(α)=3.1m/64,500km => α=4.8x10^{-8}rad. Η οπτική διαχωριστική ικανότητα του JW είναι ~0.1 arcsec~4.8x10^{-7}rad > α. Επομένως, δεν μπορεί να το δει.

@@ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ...

Όχι γύρω απ' την Γη. Γύρω απ'τον Ήλιο. Η συνολική ακτίνα της τροχιάς είναι "απόσταση Ήλιου-Γης"+448,900km. Τα υπόλοιπα δεν αλλάζουν.

@@ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

Απλά πράγματα: Απο το 2012 σε ΜΌΝΙΜΗ τροχιά γύρω απο τη Σελήνη είναι ο LRO λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα απο την επιφάνεια της με ψηφιακές hi tec κάμερες που ζουμάρουν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ σε μπάλα του μπέιζμπολ συνεπικουρούμενης της απουσίας παραμορφωτικής ατμόσφαιρας στη Σελήνη. Aυτό προσδίδει εξαιρετική λήψη απο τον LRO digital εικόνας ,ευκρίνειας και ανάλυσης πάνω στα 3 σπούκι λούναρ μπάγκι τη στιγμή μάλιστα που έχουμε και τις συντεταγμένες τους . Αντ΄αυτού οι Αμερικάνοι μας έδειξαν φωτό του σημείου αποσελήνωσης ( κρατήρας) του Απόλλων 16 και Απόλλων 11 με πολύ μακρυνή λήψη όπου κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει φώτοσοπ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ επιμελώς να ζουμάρουν με ευκρίνεια στο πιθανολογούμενο σημείο προσελήνωσης. Lunar Reconnaissance Orbiter /Ταχύτητα κατά την τροχιά: 1,6 km/s/ Τροχιακή περίοδος: 2 ώρες/ Ημερομηνία εκτόξευσης: 18 Ιουνίου 2009 / Τροχιακό ύψος: 50 χλμ. / Κατασκευαστής: United Launch Alliance/ Κόστος: 504 εκατομμύρια USD (2009). ΑBOUT LRO : (1) Two Narrow Angle Cameras-: Pixel Scale 0.5 meter per pixel (10 micro-radian IFOV) -Maximum Image size 2.5 x 26 km*- Optics f/3.59 Cassegrain (Ritchey-Chretien)- Effective FL 700 mm Primary Mirror Diameter 195 mm- FOV 2.85° per NAC - MTF (Nyquist) > 0.23- Structure + baffle graphite-cyanate composite- Detector Kodak KLI-5001G- Pixel format 1 x 5,064- Noise 76 e- A/D Converter Honeywell ADC9225- FPGA Actel RT54SX32-S- Mass 8.2 kg per NAC- Volume 70 cm x 27 cm diameter- Peak Power 9.3 W- Average Power 6.4 W- Sensitivity 400-750 nm- Voltage 28 V DC- Radiometric Accuracy 1% relative, 10% absolute- Detector Digitization 12-bit, encoded to 8-bit. (2) Wide Angle Camera : Image format 1024 x 14 pixels monochrome (push frame)- 704 x 14 pixels 5-filter (visible, push frame) 128 x 4 2-filter UV color Pixel Scale (nadir) - 1.50 milli-radian, 75 meters/pixel (visible)* ,7.67 milli-radian, 385 meters/pixel (UV, 4x4 binned) Image frame width (km) 105 km (visible monochrome)* , 60 km (visible color)* 57 km (UV)*- Optics f/5.05 (visible) f/5.65 (UV) Effective FL 6.0 mm (visible) 4.7 mm (UV), Entrance Pupil Diameter .19 mm (visible) 0.85 mm (UV), FOV 92° (monochrome) 61° (visible) 59° (UV) System MTF (Nyquist) 0.37 Electronics 4 circuit boards Detector Kodak KAI-1001 Pixel format 1024 x 1024..

Φούφωτος

Φυσικά και θα ήταν @Απλά (τα) πράγματα, αν το επιθυμούσε η NASA με το LRO. Δεν έχω δει κάποια φωτό από αντικείμενα προσελήνωσης, αλλά και να έδειχναν, πάλι δεν θα πείθονταν οι αρνητές - απλά θα προσάρμοζαν τις θεωρίες τους με επιπλέον σαχλαμάρες, αποφεύγοντας την αλήθεια. Άσε που τώρα, με αυτά που έχουν δείξει ήδη, έχουν ήδη πολλά προβλήματα: Άλλοι "βλέπουν" από διαστημόπλοια εξωγήινων, περίπλοκες δομικές κατασκευές και κτίρια, μέχρι ραδιοτηλεσκόπια (από πέτρα!) και εξωγήινα κανόνια-όπλα. Χαμός γίνεται.

δεν τους έχω τόσο αφελείς τους Ρώσους

Οι κινέζοι το 2008 με την οικονομία τους στο φόρτε θέλησαν να πάνε στη Σελήνη και ήλπιζαν μέχρι το 2013 να έχουν στείλει άνθρωπο εκεί πάνω. Πήγαν στην ΝΑΣΑ και είπαν : " λεφτά και υπολογιστές (1000000 φορές ισχυρότεροι του επεξεργαστή 1 mb toυ Apollo 11 ) υπάρχουν να φάνε και οι κινέζικες κότες, δώστε μας μόνο τα φώτα σας να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια". Πήραν κοινώς τον αμερικάνικο πούλο και απλά στείλαν το 2013 ένα μη επανδρωμένο μέιντ ιν τσάινα ρομποτάκι που "κόλλησε" μετά απο λίγες ώρες στη Σελήνη ,για την ακρίβεια νεκρώθηκε όταν σπάσαν τα ηλιακά πάνελ του απο τους μικρομετεωρίτες που αφθονούν στο φιλόξενο ειδυλλιακό περιβάλλον της Σελήνης. Μετεωρίτες όλων των διαμετρημάτων πέφταν και συνεχίζουν να πέφτουν στην απροστάτευτη Σελήνη πλήν της περιόδου 1969-1972 όπου οι προσευχές της ομάδας Νίξον με επικεφαλής τον πλέον φιλαλήθη προέδρο τους είχαν αναχαιτήσει και δεν πέφταν πλέον με 50000 μίλια πάνω στα παιδιά του αμερικάνικου έθνους με τις αλουμινένιες λεπτές τρέντι διαστημικές "στολές" (ούτε καν κέβλαρ).. Πότε κάποιοι θα πάνε εκεί πάνω με τη σημαιούλα τους να ανεμίζει όπως του Απόλλο 11 ; νο πρότζεκτ για τα επόμενα 10 χρόνια μετά και την περίεργη βλάβη στον ρωσικό πύραυλο που μετέφερε ανθρώπους και αγαθά στον ISS... ( Στις 11 Οκτωβρίου 2018 ο Αμερικανιός αστροναύτης Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους και να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στον πύραυλο Σογιούζ που θα τους μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό)..

Akis

ΛΟΛ. Φοράς αλουμινένιο καπελάκι όταν τα γράφεις αυτά;

Tsiprokio

>αλουμινένιο καπελάκι Απο πότε μας βγήκες αμερικλανάκι? Για μάθε λιγα ελληνικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

knights_main

Μαζί με τους αγίους και τα λατρευτικά σύμβολα  τα τερατόμορφα αγάλματα, οι δαιμονικοί γρύπες, τα φτερωτά και μη αιμοβόρα θηρία, έγιναν σήμα κατατεθέν του ναού - Είναι ακριβώς αυτή η τρομερή θρησκευτική αντίφαση ανάμεσα στα σύμβολα του καλού και του κακού που δημιουργεί την εντελώς ιδιαίτερη μυστηριακή έλξη που ασκεί η Notre Dame

21014586

Οριακή είναι η διαφορά των υποψηφίων του κυβερνητικού συνασπισμού και του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE - Οι εκλογές για να είναι έγκυρες στον δεύτερο γύρο θα πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, ειδάλλως θα ακυρωθούν

filipines_nekroi

Από το σεισμό στις Φιλιππίνες δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους  - Το αεροδρόμιο Κλαρκ στην επαρχία  Παμπάνγκα ακύρωσε πτήσεις - Εντυπωσιακή φωτογραφία: Νερό πισίνας σε Roof Garden ουρανοξύστη κατρακυλά στο έδαφος