Υπόθεση Κασόγκι: Αντιδράσεις για τη στήριξη του Τραμπ στον πρίγκιπα Σαλμάν

Υπόθεση Κασόγκι: Αντιδράσεις για τη στήριξη του Τραμπ στον πρίγκιπα Σαλμάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέμεινε στη στήριξη του Λευκού Οίκου προς το Ριάντ

000_1AZ94L
Αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ εγείρει η στήριξη που συνεχίζει να προσφέρει στο Ριάντ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Με ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν απέκλεισε την εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην υπόθεση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να διαταράξει την «ακλόνητη» σχέση Ουάσινγκτον – Ριάντ, αψηφώντας για ακόμη μια φορά την εσωτερική και διεθνή πίεση για επιβολή μέτρων ενάντια στο Βασίλειο.

«Θα μπορούσε ο πρίγκιπας (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) να είχε γνώση αυτού του τραγικού γεγονότος, ίσως ναι, ίσως και όχι!», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλα τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ακλόνητος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε.

Με δηλώσεις του έπειτα σε δημοσιογράφους ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να διαλύσει την παγκόσμια οικονομία τηρώντας σκληρή στάση απέναντι ση Σαουδική Αραβία για την υπόθεση αυτή. Πρόσθεσε δε ότι η CIA δεν έχει ακόμη καταλήξει με βεβαιότητα ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν διέταξε την δολοφονία.

Ωστόσο, σειρά δημοσιευμάτων έχουν επισημάνει ότι η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου βρισκόταν πίσω από τη στυγνή δολοφονία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπερασπίστηκε την αμερικανική στήριξη στη Σαουδική Αραβία. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να υιοθετούν πολιτικές που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας .

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το επίπεδο συνεργασίας που λαμβάνει από τη Σαουδική Αραβία για την διαλεύκανση της δολοφονίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβολής επίσημου αιτήματος για διεξαγωγή μιας έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε τον τερματισμό της στήριξης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβίας, επισημαίνοντας ότι είναι «αδιανόητο ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είτε να μην γνώριζε είτε να μην εμπλέχθηκε» στη δολοφονία του Κασόγκι.

«Πρέπει άμεσα να τερματίσουμε τη στήριξη στους Σαουδάραβες στον πόλεμο στην Υεμένη και να φέρουμε ένα τέλος σε αυτή τη σύρραξη, να αναστείλουμε τις πωλήσεις όπλων στο Βασίλειο και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το Ριάντ αναφορικά με άλλα θέματα στην περιοχή», τόνισε ο Σιφ με ανακοίνωσή του.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών ΗΠΑ Νταϊάν Φάινσταϊν παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει μελλοντικής πώλησης όπλων ή πιστώσεων στη Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας «σοκαρισμένη» που ο Τραμπ δεν θα τιμωρήσει τον Σαλμάν για τον «εκ προμελέτης φόνο» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Ο πρόεδρος προσθέτει στο ιστορικό που έχει ο ίδιος δημιουργήσει να αγνοεί τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών και να υπονομεύει τις αμερικανικές αξίες εντός και εκτός χώρας, αφήνοντας ατιμώρητη τη Σαουδική Αραβία για τη στυγνή, εκ προμελέτης δολοφονία ενός αμερικανικού κατοίκου και δημοσιογράφου. Εξοργιστικό», τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντούρμπιν με tweet του.

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ανακοίνωση Τραμπ.

«Ο κος Τραμπ παραδόξως αφιερώνει την ΠΡΩΤΗ παράγραφο της ντροπιαστικής του ανακοίνωσης για τις θηριωδίες των Σαουδαράβων για να κατηγορήσει το ΙΡΑΝ για κάθε είδους αδικήματος μπορεί να σκεφτεί. Ίσως είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, επειδή δεν βοηθήσαμε να καθαρίσουμε τα δάση – όπως έκαναν οι Φιλανδοί;», ανέφερε με tweet του ο Ζαρίφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης