Η Μαδρίτη απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το Brexit αν δεν αλλάξει ένα άρθρο

Gibraltar

Το άρθρο αφορά στο Γιβραλτάρ, το οποίο βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ.

"Από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το Γιβραλτάρ, η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit", είπε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίου του Economist στη Μαδρίτη.

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη.

Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η τελευταία θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

To Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο παρότι το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στο μπλοκ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μπορέλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ προτού να είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία χαιρέτισε την ένταξη ενός πρωτοκόλλου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αλλά χθες ο Μπορέλ είπε ότι το έγγραφο αυτό προκαλεί "σύγχυση" ως προς το ζήτημα.

Ο ίδιος δήλωσε στους ομολόγους του ότι η στήριξη της Ισπανίας εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας επί της πολιτικής δήλωσης σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ισπανία επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Είπε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Δε γινεται

Να συγκριθεί η Ισπανία με την Ελλάδα....που-θε-να....Ούτε για καλό Ούτε για κακο

Σαντσεθ

Κάντο όπως ο τσιμπλας..σκύψε το κεφάλι, πες γες μαντάμ και περίμενε ένα χτυπηματακι στη πλάτη..ο,τι πουν οι ξένοι..

Προυτεκτουράτου

Η Αγγλία έχει κάνει τεράστια ζημιά στην Ευρώπη ! Καμιά ώρα θα μπουκάρουμε όλοι μαζί εκειχάμω , μου φαίνεται , και θα γίνει της Πόπης !

ellas

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΟΥΛΙΚΟ-ΤΣΙΡΑΚΙ to tsipras

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

D4hNUh3WAAE8Lhi

Η εφημερίδα Yeni Safak, από την πλευρά της, γράφει ότι πρόσφατα είχαν εντείνει τις επαφές τους με ένα πρόσωπο το οποίο τελούσε υπό παρακολούθηση από την MIT στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία Κασόγκι