Ποινική δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ από τις ΗΠΑ

Ποινική δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ από τις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012

wikileaks
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ασκήσει ήδη μυστικά ποινική δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αποκαλύπτει έγγραφό του που φέρνει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ και αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να τον προσαγάγει ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές ενήμερες για τις προθέσεις του στην Τζέρναλ (1).

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012.

Ο Ασάνζ είχε συλληφθεί και ανακριθεί από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο της σουηδικής δικαιοσύνης το 2017, αλλά το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ που έχουν εκδώσει οι αρχές του ΗΒ, εξαιτίας της παραβίασης των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παραμένει σε ισχύ.

asanz


Κλείσιμο
Τον Οκτώβριο, ο Κάρλος Ποβέδα, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι διατεθειμένος να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές, αν λάβει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα που θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει στην έκδοσή του εκεί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδιάζει να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ και ψάχνει δικαιολογία για να τερματίσει το άσυλο που του είχε χορηγηθεί, έπειτα από μια σειρά διαρροών για τις συνθήκες της διαμονής του στην διπλωματική αποστολή στα ΜΜΕ και μια σειρά όρων που του επιβλήθηκαν από το Κίτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης