«Πυρά» της Τουρκίας κατά Ριάντ: Προσπαθούν να συγκαλύψουν τη δολοφονία Κασόγκι

«Πυρά» της Τουρκίας κατά Ριάντ: Προσπαθούν να συγκαλύψουν τη δολοφονία Κασόγκι

Σύμβουλος του Ερντογάν τόνισε ότι τα σχόλια του Σαουδάραβα εισαγγελέα ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στοχεύουν στη συγκάλυψη - Εκτίμησε ότι είναι απίθανο  να βρεθούν οι δράστες με τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα - Θανατικοί ποινή για πέντε  ζητά το Ριάντ

khas
Για συγκάλυψη της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι κατηγορεί το Ριάντ η Άγκυρα με αφορμή τα σχόλια του εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας. Σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε αφού απέτυχαν «διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στο βασίλειο. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως πιστεύουν ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος.

«Περιμένουν από μας να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν αυτό από μόνοι τους. Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια να τα συγκαλύψουν λίγο», δήλωσε ο Ακτάι.

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» της εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά, όμως είναι επίσης ανεπαρκή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από ορισμένες εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική δικαιοσύνη.

Θανατική ποινή για πέντε ζήτησε το Ριάντ

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την ποινή του θανάτου για πέντε κατηγορουμένους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως ο Τζαμάλ Κασόγκι ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε τις 2 Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος του σαουδάραβα εισαγγελέα, ο υπαρχηγός των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, είχε διατάξει να επαναπατριστεί ο Κασόγκι με τη θέλησή του ή διά της βίας, όμως ο αρχηγός της ομάδας των «διαπραγματευτών» που εστάλη επιτόπου έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

«Μας λένε πως  σκοτώθηκε επειδή έφερε αντίσταση όταν θέλησαν να τον πάνε πίσω στη χώρα του. Όμως στην πραγματικότητα ο φόνος αυτός, όπως έχουμε ήδη πει, ήταν σχεδιασμένος εκ των προτέρων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν κατ' αρχάς φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν», πρόσθεσε.

Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή που παρουσιάσθηκε σήμερα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπαν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν αυτοί που αληθινά παρήγγειλαν» την επιχείρηση.

«Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να κλείσει μ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως σε όλες τις πλευρές αυτού του φόνου», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης