Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Αμφίρροπες και κρίσιμες οι αναμετρήσεις σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες

midterms

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσαν τις προεκολογικές τους εμφανίσεις - Ο δεύτερος καλείται από αύριο να λάβει αποφάσεις για τον ρόλο του στις προεδρικές εκλογές του 2020

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά την χθεσινή ημέρα σε μια τελευταία προσπάθεια να κινητοποιήσει του ψηφοφόρους του, ώστε αυτοί να λάβουν μέρος στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που πραγματοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ. Ο ουσιαστικός προεκλογικός στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να ανακόψει την προεκλογική δυναμική των Δημοκρατικών ως προς την διατήρηση της πλειοψηφίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Γερουσία, σχολιάζει το “Politico.”

Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σε μία προεκλογική εκδήλωση στο Κλίβελαντ, ενώ είπε στους υποστηρικτές του, ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ήταν κάτι το “βαρετό”, πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Τραμπ παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν σήμερα, σαν να ήταν ο ίδιος υποψήφιος, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης του Κογκρέσου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς στην περίπτωση που οι εκλογές ανατρέψουν την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πραγματικότητα αναδεικνύοντας τους Δημοκρατικούς, τότε, θα προκληθεί πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανοίγματος των συνόρων στους παράνομους μετανάστες, όπως υποστήριξε.Το χθεσινό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου προέβλεπε την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας με την συμμετοχή του σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις στο Μιζούρι και την Ιντιάνα. Στις δύο αυτές πολιτείες, ο ίδιος είχε υπερισχύσει συντριπτικά στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ έχουν ουσιαστική σημασία για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

“Είναι όλα ρευστά. Πρέπει να βγούμε έξω και πρέπει να ψηφίσουμε. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχω ο ίδιος στις εκλογές και δεν είμαι υποψήφιος, κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο, είναι σαν να είμαι υποψήφιος,” δήλωσε χθες ο Τραμπ. “Έχουμε μία ενεργητικότητα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μοιάζει πολύ με ότι συνέβαινε το 2016. Οι ψηφοφόροι αγαπούν όσα έχουμε κάνει και θέλουν να συνεχίσουμε,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προεκλογικά σε παναμερικανικό επίπεδο, προκειμένου να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει πολιτικά την βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων που τον ανέδειξαν στην προεδρία των ΗΠΑ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, έδειχναν μία θετική δυναμική των Δημοκρατικών για την Γερουσία, με τους υποψηφίους τους να προηγούνται σε δύο ανταγωνιστικές προεκλογικές εκστρατείες και να βρίσκονται σημαντικά μπροστά στο Νιου Τζέρσι.

Στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπιλ Νίλσον φαίνεται να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Ρικ Σκοτ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη κατά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα. Στο Μιζούρι, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Κλέρι Μακάσκιλ βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από τον Ρεπουμπλικάνο Τζος Χόλεϊ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του NBC News. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε αισιοδοξία στους Ρεπουμπλικάνους, για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση αυτή.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη από τις δύο νίκες στις παραπάνω αναμετρήσεις και ειδικότερα στο Μιζούρι, όπου ο Χόλεϊ είχε σαφές προβάδισμα σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ενώ χρειάζονται νίκες και σε άλλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας, σήμερα το βράδυ. Με δεδομένες τις ισχυρές πιθανότητες που έχουν οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προκειμένου να προκαλέσει ένα κύμα ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους που τον υποστηρίζουν, ώστε να διαφυλάξει ή να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ιντιάνα και το Μιζούρι, μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ συμμετείχε επίσης σε προεκλογικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Μοντάνα, στο Τενεσί, αλλά και στην Φλόριντα στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να υποστηρίξει δυναμικά τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η συχνότητα των προεκλογικών εμφανίσεων του προέδρου Τραμπ μεταφράστηκε ως μία σοβαρή ένδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την διατήρηση της πλειοψηφίας στην Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά, σε μια σειρά σημαντικών προεκλογικών αναμετρήσεων (με δεδομένη την μορφολογία του εκλογικού χάρτη) κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει το πολυπόθητο προβάδισμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στην Βόρεια Ντακότα και να προστατεύσουν το Τενεσί, ενώ οι Δημοκρατικοί πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την Δυτική Βιρτζίνια και να αντιστρέψουν την κατάσταση στη Νεβάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον σε πέντε πολιτείες παραμένουν αμφίρροπες και κρίσιμες (Αριζόνα, Φλόριντα, Μοντάνα, Ιντιάνα, Μιζούρι).

Η προεκλογική ικανότητα του Τραμπ να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στις παραπάνω πολιτείες θα είναι καθοριστικής σημασίας στην εξυπηρέτηση του πολιτικού στόχου διατήρησης ή ελάχιστης αύξησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, έναντι της σημερινής διαμόρφωσης στην κατανομή των εδρών: 51 (Ρεπουμπλικάνοι) 49 (Δημοκρατικοί).

“Νομίζω ότι θα τα πάμε καλά στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλά όπως ξέρετε, η προτεραιότητά μου, είναι η Γερουσία και νομίζω ότι θα τα πάμε πραγματικά καλά στην Γερουσία,” είχε δηλώσει την Κυριακή ο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες για να κερδίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Γερουσία. Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στην Γερουσία δήλωσε την Κυριακή ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά στον έλεγχο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αλλαγή των πολιτικών συνθηκών προς όφελος των Δημοκρατικών στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, παρά τα δεδομένα του εκλογικού χάρτη του 2016, που έγερνε προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται φαβορί για το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, πολιτείες στις οποίες είχε νικήσει ο Τραμπ πριν από δύο χρόνια.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μία σαφώς καλύτερη κατάσταση από αυτήν που κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει πριν από 18 μήνες, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν άλλες οκτώ έδρες για να μπορούν να ελέγχουν καθοριστικά τα πράγματα στην Γερουσία,” δήλωσε ο Βαν Χόλεν την Κυριακή στην εκπομπή “Meet the Press.” “Κανένας δεν μιλάει για κάτι τέτοιο σήμερα,” συμπλήρωσε αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους.

Trump-rally


Ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε βραχνιασμένος την προεκλογική του δράση για την υποστήριξη Δημοκρατικών υποψηφίων

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κρατούσε σφιχτά το μικρόφωνο, καθώς έδινε το τελευταίο μήνυμά του για τους Δημοκρατικούς, στην προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα. Η χαρακτηριστική βροντερή φωνή του τον είχε εγκαταλείψει μετά από μια εβδομάδα έντονης προεκλογικής εκστρατείας και ήταν βραχνή και χαμηλή, παρατηρεί το CNN.

Η αποστολή που είχε ο Μπάιντεν σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν ξεκάθαρη: να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να λάβουν τις αποφάσεις τους, για την σημερινή ημέρα των εκλογών για το Κογκρέσο. Ο ίδιος πραγματοποίησε μία εξαήμερη περιοδεία σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, στην διάρκεια της οποίας μίλησε σε κολέγια, δημοτικές αίθουσες συγκεντρώσεων, υπαίθριους χώρους εκθέσεων, αλλά ακόμη και στην -εκλογικά κρίσιμη- πολιτεία της Αϊόβα, ενώ οι οπαδοί του, του φώναζαν “Τρέξε Τζο Τρέξε!”

Ο Μπάιντεν έλαβε μέρος σε συνολικά δώδεκα προεκλογικές εκδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

“Μόνο η Αμερική μπορεί να διαλύσει την Αμερική κι αυτό έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε και πρέπει να το σταματήσουμε και γι’ αυτό γίνονται οι εκλογές της Τρίτης,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν την Κυριακή στο Γέιτσβιλ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την γενέτειρά του, το Σκράντον της Πενσιλβάνια. Η πόλη αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο του προεκλογικού μηνύματος του, προς τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά και προς την μεσαία τάξη.“Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Δημοκρατικοί επιλέγουν την ελπίδα από τον φόβο. Οι Δημοκρατικοί επιλέγουν την ενότητα από τον διχασμό και είναι πιο σημαντικό ότι επιλέγουμε την αλήθεια από τα ψέματα. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Θυμηθείτε που βρισκόμαστε. Αυτή είναι η Αμερική,” πρόσθεσε ο Μπάιντεν που πάλευε με την λαρυγγίτιδα που τον ταλαιπωρούσε κατά τις τελευταίες ημέρες της έντονης προεκλογικής δραστηριότητάς του.

Ο ίδιος δεν έχει κρατήσει μυστικές τις σκέψεις του, αναφορικά με την διεκδίκηση της προεδρίας το 2020, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Ο Μπάιντεν εστίασε την προεκλογική του δράση στην προσπάθεια να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να ξανακερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην Γερουσία.

Στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης για την Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κλέιρ ΜακΚάσκιλ στο Μπρίτζτον του Μισούρι την προηγούμενη εβδομάδα, κάποιος από τους συγκεντρωμένους φώναξε: “Μπάιντεν 2020!” Καθώς οι υποστηρικτές του άρχισαν να χειροκροτούν, ο ίδιος, χαμογέλασε και σήκωσε το χέρι του λέγοντας “Όχι..., Αυτό δεν είναι για μένα.”

Ωστόσο, μάλλον από αύριο θα πρέπει να σκέφτεται για την απόφαση που θα πρέπει να λάβει σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τον δικό του ρόλο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, οι τάσεις και οι επιθυμίες είναι ανάμεικτες, αναφορικά με μία προεδρική υποψηφιότητά του απέναντι στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ήρθα να δω τον Μπάιντεν, επειδή νομίζω ότι είναι αυτός που χρειαζόμαστε. Είναι ένας μαχητής για την χώρα μας και μάχεται για τον λαό μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Σίμονικ από το Τζέσουπ της πολιτείας Πενσιλβάνια. “Ελπίζω ότι θα βάλει υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι θα είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.”

Ο Νταν Σέκερα γραφίστας από το Λουζέρν (Πενσιλβάνια) είπε ότι είναι καιρός για “ένα νέο πρόσωπο.” “Είχαμε ένα δείπνο με τους παππούδες μου και συζητούσαμε πόσο θα ήθελαν να είναι ο Μπάιντεν προεδρικός υποψήφιος. Αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό μεταξύ αυτών που έχουν γεννηθεί το 2000 και τις υπόλοιπες γενιές,” είπε ο Σέκερα, για να συμπληρώσει: “Όλοι οι φίλοι μου λένε, ‘αν είσαι κεντρώος είσαι βασικά τόσο κακός, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο Μπάιντεν κατά κάποιο τρόπο ανήκει σε αυτόν τον πολιτικό χώρο.”

“Τον αγαπάμε και είμαστε σίγουρα οπαδοί του, αλλά η χώρα χρειάζεται νέο αίμα, νέους τρόπους να κάνει πράγματα. Είναι σίγουρο ότι μαθαίνουμε από ανθρώπους όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε φρέσκους ανθρώπους,” δήλωσε ο Σταν Σάνκερ συνταξιούχος έμπορος μεταλλευμάτων, που είναι εθελοντής, βοηθώντας πρόσφυγες στην περιοχή του Σεντ Λούις.

“Νομίζω ότι ο Τζο είναι αυθεντικός και γνήσιος. Αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ σεμνό να βρίσκεται εδώ, ενώ η παρουσία του φέρνει έναν θετικό τόνο. Πιστεύω ότι θα ήταν ένας τέλειος αντιπρόεδρος. Γιατί να μην είναι κι ένας τέλειος πρόεδρος;” Δήλωσε η Τζένα Σπάιγκατζ μία νταντά από το Γουϊλομπάι του Οχάιο. “Αν όλα πάνε καλά ο Ομπάμα μπορεί να είναι αντιπρόεδρος. Μπάιντεν-Ομπάμα 2020,” πρόσθεσε η ίδια.

Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών ο Μπάιντεν υποστήριξε την υποψηφιότητα 130 Δημοκρατικών ενώ έλαβε μέρος σε προεκλογικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε περίπου 24 αμερικανικές πολιτείες. Παράλληλα, συμμετείχε σε προεκλογικές δράσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, ενώ πραγματοποίησε στην διάρκεια των εξορμήσεων του κι άλλες σύντομες στάσεις, για την υποστήριξη άλλων 65 υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα πολιτικής υποστήριξης του, (American Possibilities) διέθεσε το ποσό των 600.000 δολαρίων άμεσα για τις προεκλογικές εκστρατείες Δημοκρατικών υποψηφίων, σύμφωνα με έναν από τους βοηθούς του.

Κατά την προεκλογική του δράση, ο Μπάιντεν παρουσίασε το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το κόμμα που προστατεύει τον τομέα της υγείας, τα κοινωνικά προγράμματα, υποστηρίζει την κοινωνική ασφάλιση, το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare), αλλά κι ως το κόμμα που μάχεται για τους εργάτες της μεσαίας τάξης. Ο Μπάιντεν οριοθέτησε πολιτικά τις σημερινές εκλογές ως “μία μάχη για την ψυχή της Αμερικής,” δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πολιτικούς ηγέτες που προωθούν την αξιοπρέπεια, αλλά και την ηθική ακεραιότητα. “Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ηθική πυξίδα αυτού του έθνους, αυτό το κάνουμε την Τρίτη,” τόνισε ο ίδιος, από το Οχάιο, το περασμένο Σάββατο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε επίσης έμφαση σε υποψηφίους που θα διαθέτουν “χαρακτήρα” και αυθεντικότητα, ενώ το μήνυμά του αυτό, φαίνεται ότι συχνά εμπεριέχει κάποια χαρακτηριστικά που έχουν ως σημείο αναφοράς τον ίδιο, αλλά και τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστήριξε ενεργά στην προεκλογική περιοδεία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης