ΗΠΑ: Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος του Κογκρέσου διέψευσε τον Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος του Κογκρέσου διέψευσε τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί με διάταγμα το «δίκαιο του εδάφους» που αφορά τη γέννηση των παιδιών σε αμερικανικό έδαφος, καθώς περιλαμβάνεται στο αμερικανικό Σύνταγμα

ΗΠΑ: Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος του Κογκρέσου διέψευσε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν διέψευσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταργήσει με διάταγμα το "δίκαιο του εδάφους", με το οποίο αποκτούν την αμερικανική υπηκοότητα τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ.

"Δεν γίνεται να καταργήσετε το δικαίωμα αυτό με εκτελεστικό διάταγμα", είπε ο Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό WVLK.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπογράψει ένα διάταγμα για να βάλει τέλος σε αυτή τη "γελοία" πρακτική.

Η χορήγηση της υπηκοότητας σε όσους γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος εξασφαλίζεται από τη 14η τροπολογία του Συντάγματος που υιοθετήθηκε το 1868. Για να γίνει μια συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα της Βουλής και της Γερουσίας και κατόπιν να επικυρωθεί από τα τρία τέταρτα των Πολιτειών, δηλαδή από 38 Πολιτείες, σε σύνολο 50.

Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές αμφισβητούν το κατά πόσο θα μπορούσε ο πρόεδρος Τραμπ να καταργήσει με εκτελεστικό διάταγμα αυτό το δικαίωμα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση, όμως έκρινε ότι η σημερινή δήλωσή του είναι μόνο μια προσπάθειά του "να επαναφέρει τους φόβους για τη μετανάστευση", μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) επέκρινε επίσης τον πρόεδρο, τονίζοντας ότι η 14η τροπολογία εγγυάται με σαφήνεια το δικαίωμα στην υπηκοότητα σε όσους γεννιούνται στις ΗΠΑ. "Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική προσπάθεια να πυροδοτήσει τις φλόγες του αντιμεταναστευτικού μίσους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Δεν μπορείς να διαγράψεις το Σύνταγμα με μια εκτελεστική εντολή", ανέφερε, σε ανάρτηση στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρος και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις του. Χαρακτήρισε την απόκτηση υπηκοότητας με τη γέννηση "μαγνήτη για την παράνομη μετανάστευση" και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι η μία από τις δύο ανεπτυγμένες χώρες που χορηγούν αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της CIA πάντως, αυτό το δικαίωμα το χορηγούν επίσης ο Καναδάς και το Μεξικό, όχι όμως και άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης