Διεθνής επιχείρηση «μαμούθ» για τα παράνομα φάρμακα - Κατασχέθηκαν 10 εκατ. σκευάσματα

Διεθνής επιχείρηση «μαμούθ» για τα παράνομα φάρμακα - Κατασχέθηκαν 10 εκατ. σκευάσματα

Συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα - Τα σκευάσματα πωλούνταν μέσω διαδικτύου - Στα 14 εκατ. δολάρια η εκτιμώμενη αξία τους  - Στην επιχείρηση υπό την ηγεσία της Interpol συμμετείχε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

043_dpa-pa_148656007C21C04C
Γιγαντιαία διεθνής επιχείρηση υπό το συντονισμό της Ιντερπόλ, για την πάταξη κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, καθώς και ιατρικών μηχανημάτων, μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες του κόσμου, με την συμμετοχή και της ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α.

Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, απο τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).

Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης