Ο Βρετανός μεγιστάνας σερ Φίλιπ Γκριν κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ο Βρετανός μεγιστάνας σερ Φίλιπ Γκριν κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Η Telegraph είχε αποκαλύψει καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος του επιχειρηματία για ρατσιστική συμπεριφορά, bullying, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, χωρίς να τον έχει κατονομάσει - Η εμπλοκή του γνωστοποιήθηκε από τη Βουλή των Λόρδων  - Ποια η σχέση του με την Ελλάδα

filip_main01
Ο Βρετανός μεγιστάνας του λιανικού εμπορίου, σερ Φίλιπ Γκριν, ιδιοκτήτης του Top Shop, είναι ο επιχειρηματίας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, όπως έγινε γνωστό στη Βουλή των Λόρδων.

Την Τρίτη η εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της είχε αναφέρει ότι γνωστός επιχειρηματίας είχε εκδηλώσει ρατσιστική συμπεριφορά και παρενοχλήσει σεξουαλικά μέλη του προσωπικού του.

Ωστόσο, δεν είχε κατονομάσει ποιος ήταν ο επιχειρηματίας.

Όπως ανέφερε η Telegraph πέρασε οκτώ μήνες ερευνώντας καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος του επιχειρηματία για ρατσιστική συμπεριφορά, bullying, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μιλώντας, μάλιστα, με πέντε μέλη του προσωπικού του αποκάλυψε ότι τα θύματα πληρώνονταν σε αντάλλαγμα για να μην αποκαλύψουν όσα βίωσαν.
filip9



Κλείσιμο
Ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Χέιν, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, είπε ότι ο εν λόγω ύποπτος είναι ο Φίλιπ Γκριν, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης μιας αυτοκρατορίας καταστημάτων χονδρεμπορίου και ειδών ένδυσης, μεταξύ των οποίων και το Top Shop.

Ο Χέιν διευκρίνισε ότι τον προσέγγισε ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν "καθήκον" του και "προς το δημόσιο συμφέρον" να αποκαλύψει την ταυτότητα του Γκριν. Τόνισε μάλιστα ότι ο επιχειρηματίας "δαπάνησε σημαντικά ποσά για να κρύψει την αλήθεια για τις πράξεις του, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη ρατσιστική συμπεριφορά του".

Ο Γκριν είχε προσφύγει στα δικαστήρια και πέτυχε να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση του ονόματός του από τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στη Βρετανία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν ότι δίνεται με τον τρόπο αυτό η "άδεια" στους πλούσιους να γλιτώνουν από τα σκάνδαλα.

"Το βρετανικό σκάνδαλο #MeToo που δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί" έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα. Σημείωσε επίσης ότι, μετά από έρευνες οκτώ μηνών, με δικαστική απόφαση της απαγορεύτηκε να αποκαλύψει τις κατηγορίες που είχαν διατυπώσει σε βάρος του επιχειρηματία πολλοί εργαζόμενοι.

Το Εφετείο, όπου προσέφυγε με στρατιά δικηγόρων ο Γκριν, ανέστειλε προσωρινά την δημοσίευση του ρεπορτάζ, εν αναμονή της δίκης. Στο σκεπτικό του αναφερόταν ότι οι πληροφορίες προέρχονταν κυρίως από τις εμπιστευτικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει πέντε υπάλληλοι με τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την Telegraph, που υπάκουσε και δεν δημοσιοποίησε το όνομά του, ο Γκριν δαπάνησε περίπου 500.000 λίρες για να εκπροσωπηθεί από μια ομάδα τουλάχιστον επτά δικηγόρων, του λονδρέζικου γραφείου Schillings. Πελάτης του ίδιου δικηγορικού γραφείου είναι και ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο που πρόσφατα κατηγορήθηκε για βιασμό.

"Φαίνεται ότι οι νόμοι μας επιτρέπουν στους πλούσιους και τους ισχυρούς να κάνουν ό,τι θέλουν αρκεί να πληρώνουν για να το αποσιωπούμε" δήλωσε οργισμένη η βουλευτής των Εργατικών Τζες Φίλιπς χθες.

Μετά τον σάλο, ο Πίτερ Χέιν αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει πλέον: χρησιμοποίησε το "βουλευτικό προνόμιό" του: με βάση τη βρετανική νομοθεσία, τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να μιλούν ελεύθερα και τα σχόλιά τους, όποια και αν είναι αυτά, επιτρέπεται να μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Διέψευσε ο Γκριν

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκριν διέψευσε ότι παραβίασε τον νόμο και είπε ότι οι εταιρείες του έχουν ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ή ρατσιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους του.

Υποστήριξε επίσης ότι ο όμιλος Arcadia κάποιες φορές προβαίνει σε εμπιστευτικούς διακανονισμούς με υπαλλήλους που διατυπώνουν παράπονα, μια τακτική που ακολουθούν πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Του αφαίρεσαν τον τίτλο του ιππότη

Ο Βρετανός επιχειρηματίας στα 65 του χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο μισητούς δισεκατομμυριούχους στη χώρα του μετά την απόφασή του να κλείσει την ιστορική αλυσίδα καταστημάτων Bhs, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους τους.

Η ζωή του γίγαντα του λιανικού εμπορίου είναι γεμάτη πάθη, λάθη και οικονομικές ατασθαλίες: από την αποτυχημένη του προσπάθεια να εξαγοράσει τη Marks & Spencer, στη χλιδάτη ζωή με αστέρες του Χόλιγουντ, τις offshore στο Μονακό και την πώληση της εταιρείας του αντί μίας λίρας, το 2006 τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στο λιανικό εμπόριο και το 2016 το βρετανικό κοινοβούλιο τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο εκπρόσωπο του καπιταλισμού».

Μάλιστα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ψήφισε -για πρώτη φορά στα χρονικά- να του αφαιρεθεί ο τίτλος του «ιππότη».
filip_mesa

Η περιουσία του Γκριν μαζί με εκείνη της συζύγου του λαίδης Τίνα Γκριν υπολογίζεται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 3,8 δισ. λίρες, ή 5,3 δισ. δολάρια. Είναι πρόεδρος του ομίλου Arcadia, ενός κολοσσού στο λιανεμπόριο, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τις αλυσίδες Topshop, Topman, Wallis, Evans, Burton, Miss Selfridge, Dorothy Perkins και Outfit. Στον όμιλο ανήκε επίσης η γνωστή αλυσίδα Bhs (British Home Stores), την οποία αγόρασε το 2000 αντί 200 εκατ. λιρών και την πούλησε για μία λίρα το 2015.

Ωστόσο, ακόμα και πριν τη διάλυση της Bhs το όνομά του ήταν μπλεγμένο σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις. Ο όμιλος Arcadia έχει επικριθεί σκληρά για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
filip2

Όταν τα  «έσπαγε» στη Μύκονο

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος που οδήγησε στην ανεργία 11.000 υπαλλήλους μετά την πτώχευση της εταιρείας BHS, είχε εντοπιστεί λίγο καιρό μετά να στο εστιατόριο Caprice στη Μύκονο να σπάει πιάτα έχοντας στο πλευρό του την Κρις Τζένερ και τον σχεδιαστή μόδας Τόμι Χίλφιγκερ.

Αυτόπτης μάρτυρας είχε αναφέρει στην Daily Mirror ότι ο Γκριν και η παρέα του έκανε κομμάτια δύο πλήρεις δίσκους με πιάτα. «Εμένα μου φάνηκαν περίπου 200 τα πιάτα. Το μαγαζί άτυπα χρεώνει περίπου 15-20 ευρώ το πιάτο και οι περισσότεροι σπάνε 4-5 στο τέλος για να κάνουν κέφι» προσθέτει.

Μάλιστα, τα βρετανικά ταμπλόιντ είχαν τότε καταγράψει τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο στο κοσμοπολίτικο Nammos να διασκεδάζει με την ψυχή του χωρίς να δείχνει ούτε ένα σημάδι ότι ευθύνεται για την ανεργία χιλιάδων ανθρώπων.
filip8
filip10
filip4
filip3
filip1


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης