Ο Καναδάς δεν ακυρώνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ο Καναδάς δεν ακυρώνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

«Δύσκολο» λόγω της υψηλής ρήτρας να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης αρμάτων στη Σ. Αραβία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό 

768x548
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε σήμερα "εξαιρετικά δύσκολη" την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τριντό εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.

"Εξετάζουμε τις επιλογές μας", είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας.

"Λυπούμαστε για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι (...) Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά" για το τι συνέβη, σημείωσε ο Τριντό, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε "μη αξιόπιστες" τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια "έρευνα εις βάθος".

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Τριντό είπε ότι η αποζημώιση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του.

Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης